2018-12-12 00:40


Misterul planorului prăbuşit, elucidat după 4 luni de căutări zadarnice

 |  21:01
Misterul planorului prăbuşit, elucidat după 4 luni de căutări zadarnice

Cadavrul pilotului Mircea Crăciun, cel care s-a prăbuşit cu planorul în urmă cu aproape patru luni, în Masivul Postăvarul, a fost ridicat de către anchetatori şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov, urmând ca epava planorului să fie luată din zona respectivă în cursul zilei de luni.

Operaţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei planorului dispărut în urmă cu aproape patru luni şi găsit, sâmbătă, în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului a fost întreruptă, sâmbătă seară, o dată cu lăsarea întunericului, pentru a nu pune în pericol vieţile membrilor echipelor de intervenţie, fiind reluată duminică dimineaţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, Ciprian Aldea, cadavrul pilotului găsit în carlinga planorului a fost preluat de poliţiştii criminalişti, duminică, şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov, transmite corespondentul Mediafax.

"Zona este în continuare izolată şi va rămâne o echipă de jandarmi montani acolo şi peste noapte. Va veni mâine (luni - n.r.) un elicopter care va prelua epava“, a spus reprezentnatul IJJ Braşov. Echipele de intervenţie au găsit, sâmbătă la prânz, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul, epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, aproximativ în aceeaşi zonă, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor. În interiorul epavei, în carligă, a fost găsit cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.

Pădurea deasă, scuza autorităţilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că Masivul Postăvarul a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depăşit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii. Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, zona respectivă a fost verificată atât cu forţe la sol, inclusiv cu alpinişti, în zonele abrupte, cât şi cu elicoptere şi drone.

Şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spunea că a avertizat încă din luna august, de la dispariţia planorului în Masivul Postăvarul, că s-ar putea ca echipele de căutare să treacă pe lângă epavă şi să nu o vadă, din cauză că zona era împădurită şi foarte deasă. "Zona era deasă, cu copaci. Puteau trece în apropierea lui şi să nu-l vadă. Ca să-l fi văzut, ar fi trebuit să fie chiar lângă el, întrucât era o zonă foarte deasă", a declarat Arafat.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut în 6 august, fiind căutat săptămâni în şir în mai multe zone din ţară, însă fără niciun rezultat.

Aparatul de zbor a fost închiriat de la o firmă din străinătate de către pilotul Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare.

În 6 august, membri ai Aeroclubului Braşov l-au ajutat pe pilot să se înalţe şi să decoleze din Masivul Postăvarul, în condiţiile în care Mircea Crăciun se pregătea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Ancheta în acest caz a fost începută încă din 6 august de către procurori ai Parchetului Curţii de Apel Braşov, care s-au sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclubului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil în 6 august, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-22

TAGURI: mister, planor, prabusit, 4 luni, mircea craciun
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...