2017-01-17 23:48

EVENIMENT


Miting de antrenament. După manifestațiile răsuflate de ieri, pensionarii militari vor protesta și în ziua asumării răspunderii pe Codul muncii, alături de confederațiile sindicale

 |  19:28
Miting de antrenament. După manifestațiile răsuflate de ieri, pensionarii militari vor protesta și în ziua asumării răspunderii pe Codul muncii, alături de confederațiile sindicale
Mitingulpensionarilor militari de la sediul Guvernului, la care au participat 2.500 deoameni, s-a încheiat cu o oră mai devreme decât era stabilit, protestatariianunţând că vor participa și la acţiunile confederaţiilor sindicale organizateîn ziua asumării răspunderii Guvernului pe Codul muncii.

Protestatariiau plecat în marş la ora 11.00, din faţa sediului Academiei Militare, petraseul Bulevardul Eroilor - Strada Ştirbei Vodă - Calea Victoriei - StradaRosetti - Bulevardul Magheru - Piaţa Victoriei. La scurt timp după ce primelecoloane de manifestanţi au plecat din Piaţa Eroilor, reprezentanţiiSindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au anunţat că membrii Comisieijuridice a Senatului au propus respingerea proiectului de lege pentru aprobareaOUG 1/2011. Anunţul a fost primit cu urale de către manifestanţi.

Dispute pe numărul participanților

Pe traseul marşului, manifestanţii au strigat"Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor", "Fără banişi-aproape goi şi jandarmii sunt cu noi", "Afară, afară cu mafia dinţară", "Jos dictatorul", "Nu vă fie frică, şi Băsescupică". Participanţii la marş au avut pancarte pe care scria"De la Cuza e Unirea, de la Băse nesimţirea/De la Carol un regat, de laBăse un diktat/De la Ceaşcă, tot ce-avem, de la Băse doar blestem/De la Ilicisinergia, de la Băse perfidia/Asta este România".

Potrivit jandarmilor, la protestul din Capitală auparticipat aproximativ 2.500 de persoane. Reprezentanţii Sindicatului CadrelorMilitare Disponibilizate susţin însă că la protest au fost prezenţi aproximativ6.000-7.000 de pensionari militari din Capitală şi din mai multe judeţe.

Primelecoloane de manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 13.00, undeau participat la un miting de protest până în jurul orei 16.00. În timpulmarşului, circulaţia afost restricţionată pe Bulevardul Eroilor, Strada Ştirbei Vodă, CaleaVictoriei, Strada Rosetti, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascăr Catargiu,Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei,dar şi pe străzile ce se intersectează cu traseul de deplasare almanifestanţilor. Circulaţia pe aceste artere a fost reluatăparțial, rămânând restricţionată în Piaţa Victoriei, până în jurul orei 16.00,când era programat să se încheie mitingul pensionarilor militari.

Pensiileși Codul muncii

Pensionariimilitari afiliaţi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate și-au arătat nemulţumireafață de recalcularea pensiilor şi de modificările aduse Codului muncii. ReprezentanţiiSindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate susţin că Guvernul Boc a impusîn ultimii doi ani legi care limitează drastic drepturile a milioane decetăţeni. Aceştia îi cer preşedintelui Traian Băsescu să intervină în favoareaputerii judecătoreşti şi a Legislativului, împotriva Executivului.

Pensionariimilitari au protestat şi în 24 ianuarie în Capitală, dar şi la prefecturile dinţară. Atunci, aproximativ o mie de pensionari militari au participat la un marşde protest, cerând Guvernului, MAI, MApN şi SRI să oprească recalculareapensiilor lor. Unii pensionari militari din MApN şi din SRI anunţau atunci căse desolidarizează de acţiunile SCMD şi nu participă la protestele organizatede acest sindicat.

Sutede procese la Curtea de Apel

Guvernula aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 de reglementare a metodologieide recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalcularea pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe bazaveniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi căinstituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziula 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensiiadeverinţele privind veniturile obţinute de militari. Decizia de a emiteordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat caneconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare,ordine publică şi siguranţă naţională.

Înurmă cu aproximativ două săptămâni, peste 600 de pensionari militari au depusla Curtea de Apel Bucureşti o acţiune de suspendare a OUG 1/2011 privindpensiile din sistemul de apărare, termenul fixat de instanţă fiind 23 martie.

Hossu:„Societatea civilă este incapabilă să reacţioneze”

Afirmaţiilepremierului şi ministrului muncii despre liderii sindicali fac parte dintr-ocampanie de distrugere a structurii sindicale, pentru că sindicaliştii suntsingurii care au ieşit în stradă şi se opun permanent măsurilor Guvernului, adeclarat, ieri, pentru Mediafax, liderul "Cartel Alfa". "Suntemsingurii care am ieşit în stradă. Societateacivilă, din păcate trebuie să o spunem, este în incapacitate de a reacţiona,singurii opozanţi de drept am rămas noi şi, dacă nu suntem de partea lor, sedoreşte distugerea. De aia s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Legea ANI, de aias-a modificat Legea contabilităţii şi s-a ajuns la o aberaţie, de aia s-aufăcut modificări la Legea privind manifestaţiile publice şi nu mai ai voie săarunci nici cu o floare. Este o multitudine de mici picături care fac campaniade distrugere a structurii sindicale", a spus preşedintele Confederaţiei"Cartel Alfa", Bogdan Hossu, în replică la apelul adresat românilorde către premierul Emil Boc şi ministrul muncii, Ioan Botiş, de a nu cădeapradă manipulării liderilor sindicali, care urmăresc doar protejarea propriilorinterese. Bogdan Hossu a afirmat că Guvernuleste sancţionabil şi nu ar trebui să facă astfel de afirmaţii despre sindicate,având în vedere că nu de puţine ori a revenit, după o lună sau şase, asupra propriilordeclaraţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28

Mai multe imagini:
Miting de antrenament. După manifestațiile răsuflate de ieri, pensionarii militari vor protesta și în ziua asumării răspunderii pe Codul muncii, alături de confederațiile sindicale
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image