2018-12-19 03:28


Moartea dictatorului Muammar Gaddafi

 |  21:00
Moartea dictatorului Muammar Gaddafi

Agonia fostului dictator libian Muammar Gaddafi a luat sfârşit după opt luni de la începutul revoltelor împotriva regimului pe care l-a condus timp de 42 de ani. Reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia au anunţat capturarea şi, ulterior, decesul colonelului Gaddafi, la puţin timp după ce au preluat controlul oraşului natal al acestuia, Sirte.

Soarta lui Gaddafi a fost pecetluită odată cu capturarea de către rebelii din CNT a capitalei Tripoli, la sfârşitul lunii august. Alungat din capitala sa fortăreaţă, Gaddafi a ales să se refugieze în oraşul său natal, deşi mai multe convoaie cu oficiali şi apropiaţi ai regimului său au fost consemnate că au trecut graniţa în Niger. Colonelul a încercat să revitalizeze timp de două luni, până în ultima clipă, mişcarea de rezistenţă, constituită în principal din loialişti mercenari, regrupaţi în oraşele Sirte şi Bani Walid.

Ultimele cuvinte: „Nu trageţi!”

Un raid al avioanelor NATO, susţinut şi de ofensiva terestră a rebelilor, a pus capăt ultimelor speranţe ale colonelului, care a fost capturat în viaţă, dar grav rănit. Gaddafi a fost găsit ascunzându-se într-o groapă, iar în momentul capturării le-a cerut soldaţilor, cu ultimele puteri, să-i cruţe viaţa: „Nu trageţi”, ar fi spus colonelul, potrivit soldaţilor care l-au capturat. Grav rănit la ambele picioare, dar şi la cap, Muammar Gaddafi a fost urcat într-o ambulanţă care s-a îndreptat spre Misrata, însă la scurt timp mai mulţi oficiali ai CNT au declarat că acesta a încetat din viaţă.

Ţara e în sărbătoare

Decesul lui Gaddafi a fost confirmat iniţial de oficialul CNT, Mohamed Abdel Kafi, pentru ca ulterior purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie, Abdel Hafez Ghoga, să anunţe decesul dictatorului. „Este un moment istoric, este sfârşitul tiraniei şi al dictaturii. Gaddafi şi-a întâlnit destinul”, a declarat acesta. De asemenea, Abdel Majid Mlegta a precizat că Gaddafi a fost rănit şi la cap: „Au fost mai multe focuri trase asupra grupului său şi Muammar Gaddafi a murit”. Purtătorul de cuvânt al NATO, Roland Lavoie, a confirmat că la ora locală 08.30 un raid aerian al avioanelor organizaţiei a lovit două vehicule militare ale trupelor pro-Gaddafi. Potrivit acestuia, mai mulţi oficiali, printre care şi purtătorul de cuvânt al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim, au fost capturaţi în cursul zilei de joi. Rebelii care au luptat în Sirte, precum şi cei care asigură ordinea în capitala Tripoli şi celelalte oraşe din Libia nu au mai aşteptat confirmarea oficială a morţii lui Gaddafi, începând deja să sărbătorească sfârşitul oficial al revoluţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-19

TAGURI: Muammar Gaddafi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...