2017-01-21 00:12

EVENIMENT


Mona Pivniceru, spaima preşedintelui Băsescu, aleasă în CSM. Reprezentanţii Curţii de Casaţie, ai Curţilor de Apel, ai Parchetelor şi ai societăţii civile întregesc parlamentul magistraţilor

 |  19:10
Mona Pivniceru, spaima preşedintelui Băsescu, aleasă în CSM. Reprezentanţii Curţii de Casaţie, ai Curţilor de Apel, ai Parchetelor şi ai societăţii civile întregesc parlamentul magistraţilor

Judecătoarea Mona Pivniceru, cea care l-a interpelat înplenul CSM pe preşedintele Traian Băsescu şi care a primit replica şefuluistatului „V-aş condamna imediat!”, a fost aleasă, în turul doi, reprezentantaÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în parlamentul magistraţilor. JudecătoareaAlina Ghica reprezintă Curţile de Apel, iar procuroarea Florentina Gavadia - Parchetelede pe lângă judecătorii.

Desemnarea câştigătorilor în cursa pentru locurile liberedin CSM încheie perioada de provizorat, în care parlamentul magistraţilor afuncţionat fără reprezentaţii societăţii civile, ai Curţii de Casaţie, ai Curţilorde Apel şi ai Parchetelor. Adunările Generale ale judecătorilor de la Curtea deCasaţie şi de la 15 Curţi de Apel din ţară s-au reunit vineri şi au votatreprezentanţii în parlamentul magistraţilor.

Dacă rezultatele alegerilor de la Curţile de Apel şi dela Parchetele de pe lângă judecătorii au fost previzibile şi confirmate devotul final, la Curtea de Casaţie, judecătoarea Mona Pivniceru a câştigat încondiţiile în care, la nivel informal, judecătorii şi-au anunţat preferinţeleîn favoarea Gabrielei Victoria Bîrsan, preşedinta Secţiei ContenciosAdministrativ şi Fiscal, şi a lui Adrian Bordea, preşedintele SecţieiComerciale.

Preşedintele, aşteptat în Consiliu

După excluderea reprezentanţilor, aleşi iniţial demagistraţi, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Nicolae Chiujdea, de către CurteaConstituţională, CSM a funcţionat în formulă incompletă, în baza unei ordonanţede urgenţă. Preşedintele Traian Băsescu nu a mai fost de multă vreme în parlamentulmagistraţilor, în plenul căruia şi-a declarat deschiderea pentru recunoaşterearolului de garant al independenţei magistraţilor de către reprezentanţiiputerii judecătoreşti.

Pus în faţa unei discuţii în contradictoriu cu judecătoareaMona Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, preşedinteleTraian Băsescu a replicat cu „V-aş condamna imediat!”. Şeful statului nu şi-aconcretizat dorinţa, însă recentele lui declaraţii au produs o senzaţieechivalentă în rândurile judecătorilor şi procurorilor. Declaraţiile căjustiţia a făcut cel mai mare rău acestei ţări, că magistraţii trebuie obligaţisă plătească dacă au luat decizii cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, noţiuninereglementate în legislaţia internă, şi că deciziile Curţii Constituţionalesunt obligatorii pentru instanţele de judecată, în dauna jurisprudenţei CEDO, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, lacare şeful statului nu a făcut nici o trimitere în declaraţiile sale, aubulversat sistemul judiciar. Un exemplu simplu este că judecătorii nu mai ştiucum să aplice reglementările interne, în raport cu deciziile CurţiiConstituţionale, sau cu acelea ale CEDO?

Instanţa europeană a obligat România să ţină seama deConvenţie, nu numai în raporturile juridice, inclusiv în faţa deciziilor CurţiiConstituţionale, ci şi în acelea administrative, de reglementare, fie că evorba de Guvern cu ordonanţele sale, sau de legile Parlamentului.

La Curtea de Casaţie, două voturi au decis câştigătorul

Revenind la alegerile desfăşurate la Curtea de Casaţie,mai spunem că Adunarea Generală a judecătorilor supremi a votat în două tururide scrutin. În sala Secţiilor Unite, într-un spaţiu îngust, judecătorii de la Casaţieau îndurat căldura de etuvă şi au ales cine să-i reprezinte în CSM. În primultur, 37 de judecători supremi au votat cu Gabriela Victoria Bîrsan, 32 cu MonaMaria Pivniceru şi 25 cu judecătorul Adrian Bordea. În al doilea tur au intratGabriela Victoria Bîrsan, care a obţinut 47 de voturi şi Mona Maria Pivnicerucare a fost aleasă în CSM cu 49 de voturi.

Curţile de Apel au votat masiv pentru judecătoarea Alina Ghica

La Curtea de Apel Bucureşti au venit să voteze 140 dejudecători, destul de mulţi dacă ne gândim că alegerile s-au desfăşurat în zide vineri, înainte de vacanţa judecătorească.

Rezultatele oficiale nu au fost date încă publicităţii,însă judecătoarea Alina Ghica, preşedinta Secţiei a XIII-a Contencios Administrativşi Fiscal, a obţinut majoritatea voturilor, peste 300. CSM va avea în aceastăsăptămână o situaţie completă a rezultatului votului în cele 15 Curţi de Apeldin ţară, inclusiv în ce priveşte Curtea de Apel Galaţi, unde, în lipsacvorumului, nu s-a mai votat.

Parchetele de pe lângă judecătorii, cele mai multe sufragii

Florentina Gavadia, prim-procuror al Parchetului de pelângă Judecătoria Sectorului 6, a obţinut cele mai multe voturi în aceastăcompetiţie. Ea fost votată de 380 de procurori, iar contracandidatul ei,procurorul Claudiu Sandu, a fost ales de 249 de colegi. Prin urmare, procuroareaGavadia are cea mai puternică reprezentare, din punctul de vedere al voturiloradunate, fiind susţinută de majoritatea membrilor Parchetelor de pe lângăjudecătorii din Bucureşti şi sudul ţării. Ea a fost aleasă după ce a promis căva lupta să redimensioneze schemele de personal, astfel încât să nu mai existe Parchetecu personal insuficient sau cu un singur procuror, unde volumul de activitateeste imens, iar activitatea blocată din cauza imposibilităţii îndepliniriiprocedurilor.

Tensiunile fără precedent din CSM pot fi aplanate de noii membri

Consiliul Superior al Magistraturii se confruntă cu ocriză de comunicare. Motivul este dacă preşedintele Horaţius Dumbravă poate saunu să semneze în nume personal documente, acte oficiale ale CSM. Membriiplenului au declanşat, în şedinţa anterioară, un adevărat scandal, susţinând căpreşedintele CSM a antrenat într-un război politic instituţia, trimiţând CurţiiConstituţionale un punct de vedere faţă de proiectul de lege privind revizuireaConstituţiei.

În principiu, membrii CSM spun că nu se poate transmiteun mesaj în numele lor, în condiţiile în care plenul nu este consultat, iarmembrii nu şi-au exprimat prin vot punctul de vedere. Tot de principiu,preşedintele CSM susţine că deţine funcţia de reprezentare, că rolul său constituţionaleste acela de a reprezenta această instituţie.

Judecătorul Mircea Aron a deschis o discuţie mai amplăfaţă de modul în care se iau deciziile în actualul CSM, ajungând să dezbatădacă trebuie sau nu să se semneze votul, ajungând la cea mai gravă problemă,selecţia judecătorilor la Curtea de Casaţie!„De când v-am spus eu că nu este în regulă ceea ce se întâmplă cu acestCSM? De când v-am spus eu că noi nu suntem conştienţi de faptul că formăm osingură instituţie, nu câte personalităţi suntem, ci formăm o singurăinstituţie, că suntem garantul independenţei justiţiei, că nu facem politică,că dacă suntem organ colegial luăm hotărârile împreună? De când v-am spus eu şiam sărit în sus că nu e normal să semnaţi voturile? V-am spus de mult? Abiaacum vă daţi seama?!”, şi-a început judecătorul Aron pledoaria în CSM.

În context, Horaţius Dumbravă a replicat: „Revin şi arăt! Am această funcţie de reprezentare, amsemnat în numele meu, îmi asum integral acel punct de vedere”. Referindu-se larostul demersului său, în sensul că judecătorii Curţii Constituţionale şi-auînsuşit prin decizia lor poziţia CSM, Horaţius Dumbravă a subliniat: „Noi acumsuntem în prezenţa unei decizii a Curţii Constituţionale. Să nu o respectăm,acum, Doamne iartă-mă! Să spunem că nu suntem de acord cu ea, chiar asta amajuns să discutăm? Repet, după mine, nu confiscarea averilor era o problemăimportantă, ci acea dispoziţie care, după mine, e o propunere greşită, de aexcepta de la controlul jurisdicţional anumite tipuri de cauze! Îmi pare rău!”.

Mai mult, judecătorul Horaţius Dumbravă nu s-a dezis deforma în care a transmis Curţii Constituţionale punctul de vedere al CSM,subliniind că dacă ar fi pus în aceeaşi situaţie nu ar proceda în alt mod. „Dacăvreţi, puteţi să mă revocaţi din funcţia de preşedinte, puteţi să o faceţi, eunu îmi dau demisia! Există şi această posibilitate! Eu, dacă aş fi acum înaceeaşi situaţie ca săptămâna trecută, la fel aş face!”, a declaratpreşedintele CSM.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image