2018-10-16 08:50


Monştrii de la catedră

 |  21:00
Monştrii de la catedră

Nu am mai avea la fel de multe cazuri în care profesori cu un comportament deviant întreţin relaţii sexuale cu elevele dacă testele psihologice pentru acceptarea dascălilor la catedră ar fi mai bine structurate şi dacă ar fi corect aplicate.

Testele psihologice aplicate în prezent profesorilor nu scot la iveală eventualele devieri comportamentale ale dascălilor. Acest fapt este semnalat chiar de experţii în psihologie. „Testele aplicate în acest moment dascălilor nu conţin elemente de psihologie clinică. De aceea, astfel de deviaţii comportamentale nu sunt semnalate. Aceste teste ar trebui aplicate de un psiholog cu experienţă în psihologie clinică. Astfel, ar exista mai multe şanse ca persoanele cu devieri de comportament să fie identificate. Nici un test nu este infailibil. Testele care sunt aplicate în acest moment scot în evidenţă aptitudinile profesorilor. Totuşi, persoanele care activează în acest domeniu au şi un anumit nivel de inteligenţă şi ştiu cum ar trebui să răspundă la întrebări”, ne-a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Depistaţi de colegi

Testul psihologic nu oferă decât o imagine de moment a individului pe care a fost aplicat. „Testul psihologic oferă o imagine ca o fotografie. Nu poate garanta că persoana pe care a fost aplicat nu va avea un comportament deviant peste o lună sau peste jumătate de an. Eu am dubii însă că aceste teste sunt aplicate cum ar trebui”, ne-a declarat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta susţine că există mai mulţi factori care au determinat înmulţirea cazurilor în care elevii au devenit victime ale profesorilor cu probleme de comportament. „Din nefericire, profesia de dascăl a ajuns să fie marginalizată. Nu mai este o profesie atractivă şi de aceea ajung la catedră tot felul de persoane cu devieri de comportament. Salariile sunt foarte mici în învăţământ, iar încărcătura umană pe care o asigură Ministerul Educaţiei este destul de slabă. În plus, adoptă strategii uneori chiar bizare”, ne-a mai spus Dumitraşcu. Expertul în psihologie susţine că profesorii cu probleme de comportament ar trebui depistaţi şi de colegii de cancelarie. „Să nu generalizăm. Sunt şi mulţi profesori care îşi fac foarte bine datoria la catedră. Din dragoste pentru această vocaţie, nu pentru satisfacţie financiară. Nu trebuie să lăsăm toată responsabilitatea selectării profesorilor doar pe testele psihologice. Directorii de şcoli ar trebui să depisteze profesorii cu devieri de comportament. De asemenea, şi corpul profesoral”, ne-a mai explicat Hanibal Dumitraşcu.

Colegiul Psihologilor

Testele psihologice sunt validate de Colegiul Psihologilor din România. „Nu există teste care să spună dacă o persoană este capabilă să producă un viol. Acele cazuri sunt izolate. Trebuie analizate individual. Testele aplicate profesorilor sunt o evaluare a competenţelor de adaptare. Nu există nicăieri în lume teste care să spună că o persoană va comite un viol într-un an. Psihiatrul poate spune că o persoană este sănătoasă în momentul în care a fost realizat testul. Nu există garanţie pentru ce poate face un om după ce a părăsit cabinetul psihiatrului”, ne-a declarat preşedintele Colegiului Psihologilor, Mihai Aniţei. 

Comunicarea nonverbală

Specialiştii în domeniu avertizează că, în momentul de faţă, în aplicarea testelor psihologice nu se pune accent pe interacţiunea cu intervievatul. „Marea problemă este că se verifică doar dacă profesorul este un bun comunicator, o persoană sociabilă, o persoană capabilă să lucreze în condiţii de stres, să aibă răbdare cu copiii. E greu să-ţi dai seama, aplicând aceste teste, dacă profesorul respectiv este un potenţial violator. În schimb, dacă s-ar pune accent pe interacţiunea cu individul intervievat şi pe comunicare nonverbală ar fi mult mai uşor. Având în vedere ultimele cazuri depistate în unităţile de învăţământ, eu cred că ar trebui să se apeleze la această metodă. Poţi descrie o fantezie în faţa intervievatului, să vorbeşti despre elevele tinere şi să-i urmăreşti reacţiile. O persoană cu o problemă la nivelul psihicului poate să-şi ascundă aşa-zisa pasiune prin vorbe, dar nu şi prin mimica feţei. O să-şi muşte buzele. Poate asuda, răsuflă cu greutate şi caută să ţintească privirea partenerului de discuţie sau se uită pierdut”, ne-a explicat un expert în comunicare nonverbală.

Violată la 12 ani

În ultima perioadă au fost depistate tot mai multe cazuri de cadre didactice acuzate că şi-au agresat sexual elevii. Un profesor de la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din municipiul Sfântu Gheorghe a fost suspendat din activitate după ce pe numele lui a fost depusă la Poliţie o plângere potrivit căreia bărbatul ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o elevă în vârstă de 12 ani. Mai mult decât atât, se pare că acelaşi cadru didactic a avut raporturi intime cu alte două eleve, una de 14 şi alta de 16 ani.

Recent, un profesor de educaţie fizică de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă minoră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06

TAGURI: monstrii, catedra, violata
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...