2017-01-18 10:23

EVENIMENT


Mulţi tineri admit că dau şpagă pentru a-şi rezolva unele probleme

 |  19:56
Mulţi tineri admit că dau şpagă pentru a-şi rezolva unele probleme
Tinerii români nu au cunoştinţeclare despre ce înseamnă corupţia şi nu fac diferenţa între corupţia mică şimare, dar cei mai mulţi dintre ei recunosc că au dat bani sau cadouri pentrua-şi rezolva mai repede anumite probleme, rezultă dintr-un sondaj la care auparticipat 1.300 de tineri.

Elevii şiprofesorii din 70 de licee din Bucureşti vor fi informaţi şi stimulaţi să seimplice în acţiuni de anticorupţie, în cadrul proiectului "Tineriiîmpotriva corupţiei" lansat, marţi, de Inspectoratul Şcolar alMunicipiului Bucureşti, Direcţia Generală Anticorupţie şi Asociaţia "ProDemocraţia".

În cadrulproiectului a fost realizat un sondaj care a vizat 1.300 de tineri cu vârstaîntre 16 şi 26 de ani, din municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Buzăuşi Focşani

Rezultatelesondajului indică faptul că 24% dintre tineri definesc corupţiaprin "şpagă" sau "mită", 13% prin "abatere de lalege" şi 11% prin "act rău, dăunător, imoral".

Totodată,potrivit rezultatelor sondajului, "24% dintre tineri pun semn de egalitateîntre corupţie şi şpagă, 40% nu ştiu să dea exemple concrete de «corupţiemare», 32% nu ştiu ce este «corupţia mică»".

Rugaţi sădea exemple de cazuri de corupţie, 21% au răspuns generic "darea şi luareade mită", 15% au menţionat "conducerea, Puterea, Guvernul sauparlamentarii", 13% au menţionat "şpaga la poliţie" şi 12%sistemul sanitar.

De asemenea, 37% dintrepersoanele intervievate au definit “corupţia mare" ca fiind corupţia lanivel înalt, făcând referire la politicieni, oamenii aflaţi la conducereaţării, iar 10% cred că aceasta are legătură cu sume foarte mari de bani.

De asemenea,9% dintre participanţii la sondaj au afirmat că se vorbeşte de "micacorupţie" atunci când aceasta are loc la nivel local, iar 7% cred că estevorba de situaţii în care sunt vehiculate sume mici de bani.

Totodată, 86% dintre tinerii care au participat la sondajau afirmat că lor sau părinţilor lor li s-a cerut să dea bani pentru acontribui la fondul clasei sau al şcolii, 61% au dat bani pentru cadouri saumici atenţii destinate cadrelor didactice pentru ca acestea să aibă o atitudinebinevoitoare, 59% - pentru a asigura protocolul pentru cadrele didactice caresupravegheau anumite examene, iar 29% au plătit meditaţii la un anumit profesorîntrucât acesta solicitase acest lucru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image