2018-12-19 00:00


Gigacaloria pe scara lui Boc

 |  21:00
Gigacaloria pe scara lui Boc

Cât vom plăti factura de întreţinere în această iarnă? Nimeni nu pare să ştie încă.  Opoziţia acuză Guvernul că, prin ministrul Sebastian Lăzăroiu, tocmai a luat decizia de a tăia subvenţia pentru căldură pentru o largă categorie de cetăţeni. Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că Executivul se foloseşte de transformarea subvenţiei la încălzire în ajutoare sociale pentru a-i “pedepsi” pe alegătorii din oraşele conduse de primari USL. Ziarul Puterea” a stat de vorbă cu primarii din mai multe oraşe pentru a încerca să aflăm cât va costa întreţinerea la iarnă.

Liderul Opoziţiei, Victor Ponta, susţine că ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, dar şi Guvernul Boc au ca misiune “distrugerea primarilor USL”. Cum? Prin modificarea condiţiilor de acordare de la bugetul de stat către bugetele locale a subvenţiei pentru căldură. Concret, asta înseamnă - în viziunea Opoziţiei - un val social de nemulţumire către primarii PSD. Reporterii “Puterea” au discutat cu mai mulţi primari din ţară care sunt vizaţi de aceste noi decizii privind subvenţia pentru căldură.

Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD), a declarat că “până acum, subvenţia nu s-a dat în mod egal. A fost mereu acordată preferenţial şi s-a ţinut cont de culoarea politică”. El a dat exemplu Primăria din Târgovişte care a primit până acum 75% din subvenţie şi se află în primele cinci primării care au beneficiat de un astfel de procent. Gabriel Florin Boriga, primarul din Târgovişte, este membru PDL. Pendiuc a mai spus că primăria pe care el o administrează a primit până acum doar 38% din ajutorul pe care trebuia să-l încaseze de la Guvern. “Primăria noastră este pe ultimele locuri şi asta ne afectează”. O altă problemă pe care a ridicat-o primarul din Piteşti este cea a cetăţenilor care se vor deconecta de la centralele termice şi vor trece la centrale proprii, iar asta ar însemna “că CET-urile unde s-a investit masiv, cum ar fi cea de la Suceava, ar trebui conservate”, a explicat Pendiuc.

“Trebuie făcute centrale termice moderne. De 20 de ani nu s-au mai făcut alocări de la bugetul de stat pentru astfel de investiţii. La ora actuală fugim de preţul gazelor care se modifică mereu. Tot ce vă pot spune este că sunt lucruri foarte nesigure pentru această iarnă, nu ştiu care va fi preţul exact al gigacaloriei”, a explicat primarul din Giurgiu, Lucian Iliescu (PNL). El ne asigură că mulţi cetăţeni nu îşi vor permite să îşi plătească întreţinerea. “În nici un caz primăria nu va putea suporta cheltuielile pentru căldură şi apă caldă”, a relatat edilul liberal.

Şi în Buzău decizia Guvernului este contestată şi considerată “foarte proastă” de către primarul PSD, Constantin Boşcodeală. El a explicat că statul nu mai ajuta de foarte mult timp Primăria Buzău. “Ei trebuiau să acopere undeva la 45% din subvenţia pentru căldură şi cu toate astea nu au dat nici pe jumătate. Astfel, reducând de tot, cheltuielile cad tot pe umerii primăriei”. Boşcodeală a spus că va susţine în continuare populaţia cu ajutor din partea primăriei, pentru că “nu poţi să le spui oamenilor după ce că sunt săraci că va creşte şi întreţinerea, dar vor fi reduse alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru renovarea şcolilor sau cele pentru asfaltarea drumurilor”. Edilul din Buzău a ţinut să precizeze că în ultimii doi ani, suma care a fost alocată primăriei sale a scăzut cu până la 40%.

Pentru Primăria din Zalău situaţia este diferită. Radu Căpâlnasiu (PNL) a spus că este dificil pentru primărie să susţină aceste cheltuieli, dar marele noroc “este că în momentul de faţă avem doar 400-500 de contracte, pentru că restul au trecut la centrale proprii”. El a adăugat că s-a propus în şedinţa de astăzi a administraţiei privatizarea Uzinei Electrice, iar acest lucru ar ajuta la reducerea cheltuielilor. Cu toate acestea, el ne-a declarat că pentru iarna asta va fi greu. Preţul de vânzare al gigacaloriei este de 170 lei, iar suma până la care primăria trebuie să acopere este de 500 lei.

În Bacău, din perspectiva primarului liberal, Romeo Stavarache, situaţia va deveni mai clară după ce se va ivi ordonanţa ajutoarelor sociale. “Vom executa apoi calculele. Eu nu am primit în ultimii ani prea mulţi bani de la stat, dar nu aş vrea să cresc preţul, care actualmente este poate cel mai mic din România, 154 de lei”. El ne-a spus că are în derulare un proiect european care constă în construirea unei noi centrale termice “este un proiect pe mediu, din 2013 nu mai putem continua cu centrala electrică de termoficare din cauză că poluează foarte tare”.

Ordonanţa a fost adoptată

Guvernul a adoptat, ieri, ordonanţa de urgenţă privind acordarea ajutoarelor de încălzire pentru persoanele cu venituri mici, în locul subvenţiei guvernamentale la energia termică. În iarna aceasta, statul nu va mai acorda subvenţii direct către CET-uri (centrale electrice de termoficare), iar acestea vor fi nevoite să crească preţul gigacaloriei. Ajutorul reprezintă o sumă de bani cu care Guvernul sprijină persoanele considerate vulnerabile „Consumatori vulnerabili”sunt consideraţi cei care au venitul net mediu lunar pe membru de familie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure

Ce spun vecinii lui Emil Boc

Vecinii de bloc ai premierului Emil Boc sunt nemulţumiţi de preconizatele tăieri ale subvenţiei la căldură pe care Guvernul le pregăteşte. Reporterii “Puterea” au mers ieri pe Calea Victoriei nr. 103-105, în blocul unde locuieşte cu chirie Emil Boc, pe perioada în care acesta ocupă funcţia de prim-ministru. I-am întrebat pe locatari despre deciziile pe care vecinul lor urma să le adopte ieri, în şedinţa de Guvern - tăierea subvenţiilor la căldură şi acordarea unor ajutoare doar pentru “consumatorii vulnerabili”. De teamă, probabil, nici unul dintre ei n-a dorit să-şi dea numele. „Nu e bine ce se întâmplă. Nu ne descurcăm şi nici nu ne-am descurcat nici în anii din urmă. Eu vorbesc pe pielea mea. Suntem patru persoane, 620 lei am pensie şi 500 are soţia, asta înseamnă 1.120 la patru persoane. Dintre care iarna plătim întreţinere peste 6 milioane la două camere”, ne-a spus unul dintre locatarii blocului de pe Calea Victoriei. El a adăugat că anul trecut subvenţia era undeva la un milion şi „noi mai plăteam 5, dar când luam pensia mai împrumutam şi plăteam întreţinerea”. Alt locatar ne-a declarat că el nu îşi face probleme, pentru că are pensia mare. „La mine e altă mâncare de peşte. Eu am pensie bună, că doar am fost militar.” Un domn, care stă pe acelaşi palier cu premierul, era supărat şi pe ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, pentru că - spune el - „ne-a băgat 786 de lei (plafonul maximal de venit pentru ajutor - n.r.) şi cică suntem oameni bogaţi (...) şi vom primi ajutoare doar dacă vrea primăria. Dar cum nu au bani, nu vom primi nimic, părerea mea”.

Alte două doamne, ieşite demult la pensie, ne explică cum ele nu vor avea probleme, pentru că au centrale proprii şi plătesc atât cât consumă. „Suntem care avem pensia depăşită şi nu vom primi subvenţie. Dar sunt şi câteva persoane care au doar 6 milioane pensia. Lor le va fi foarte greu”.

Lăzăroiu explică decizia

Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că „nu mai dăm tuturor ajutoare de încălzire, doar celor care au nevoie”. El a spus că ajutoarele pentru încălzire se vor acorda doar persoanelor considerate vulnerabile, adică persoanelor care au venituri sub 786 lei pe membru de familie. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, aproximativ 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut. Lăzăroiu a precizat că pragul maxim pentru care se acordă subvenţia anul acesta a crescut de la 615 lei cât a fost în 2010-2011 la 786 de lei. El a adăugat că doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură. El a subliniat că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei şi vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-01

TAGURI: gigacaloria, Ponta, Lazaroiu, iarna, Boc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MIRCEA
03 Sep 2011

Cu centrala de apartament la costul actual al gazelor costul gigacaloriei este de cca. 145 lei si produce si apa calda !
Random imageUltimele stiri


loading...