2018-12-19 07:58


Ne batem joc de animalele de la ZOO

 |  21:00
Ne batem joc de animalele de la ZOO

România riscă să intre în procedură de infringement dacă nu ia toate măsurile necesare respectării legislaţiei europene referitoare la grădinile zoologice.

Fundaţia BornFree, care realizează o evaluare independentă, extinsă la aproape toate statele UE, asupra transpunerii şi implementării Directivei 1999/22/CE privind grădinile zoologice, a transmis o informare cu privire la stadiul elaborării rapoartelor de ţară şi problemele comune identificate la nivelul statelor membre.

Verificarea independentă a aplicării prevederilor comunitare realizată de BornFree are rolul de a trage un semnal de alarmă asupra implementării necorespunzătoare a legislaţiei şi de a propune recomandări pentru îmbunătăţirea reglementării grădinilor zoologice în Europa.

Manual european pentru grădini

În scrisoarea fundaţiei sunt identificate o serie de probleme comune privind grădinile zoologice, care arată situaţia precară a acestora. Printre acestea sunt menţionate existenţa unui număr mare de grădini zoologice neautorizate, lipsa unor inspecţii periodice adecvate, lipsa unor criterii minime standard pentru menţinerea animalelor în captivitate, lipsa de experienţă-cunoştinţe a personalului veterinar, lipsa asistenţei veterinare. În plus, sunt incluse şi câteva sugestii pentru îmbunătăţirea situaţiei, cum ar fi crearea unui manual european de operare pentru grădinile zoologice (European Zoo Operation Handbook).

Tăcerea autorităţilor române

Referitor la problemele identificate în Raportul de Ţară al României, ni se aduce la cunoştinţă faptul că planul de lucru pentru redresarea situaţiei grădinilor zoologice, propus autorităţilor competente de către BornFree, a fost transmis şi Comisiei Europene. Fundaţia BornFree va transmite în curând o serie de informaţii utile pentru autorităţi, inclusiv un model de ghid privind grădinile zoologice.

În aceste condiţii, Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană atrage atenţia autorităţilor asupra concluziilor negative ale raportului publicat de BornFree pentru ţara noastră cu privire la nerespectarea prevederilor Directivei 1999/22/CE şi la potenţialul de declanşare a procedurii de infringement de către Comisia Europeană în baza constatărilor făcute. Reprezentanţa Permanentă cere imperios implicarea autorităţilor locale care au în subordine grădini zoologice şi, în special a Gărzii de Mediu, pentru realizarea de controale regulate.

În urmă cu o săptămână, am cerut instituţiilor abilitate un punct de vedere oficial cu privire la riscul declanşării procedurii de infringement. Nici în ziua de astăzi nu am primit răspuns de la Ministerul Mediului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului sau Garda Financiară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-14

Mai multe imagini:
Ne batem joc de animalele de la ZOO
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...