2018-12-12 01:22


Ne vindem pe bani puţini

 |  21:00
Ne vindem pe bani puţini

România are resurse minerale şi petroliere de sute de miliarde de euro, însă puţini ştiu că exploatarea lor de către firmele private aduce doar mărunţiş statului. Mai exact, în 2010, potrivit datelor oficiale, companiile au plătit circa 250 milioane de euro pentru a exploata zacămintele ţării. Nici în acest an veniturile din această sursă nu vor creşte semnificativ. De fiecare dată când s-a propus majorarea taxelor, atât firmele internaţionale prezente pe piaţă, cât şi politicienii au făcut un lobby important ca demersul să fie stopat.

Cei mai mulţi bani pe care i-ar putea obţine România sunt din redevenţele pe petrol. Petrom exploatează în România rezerve de petrol şi gaze estimate la 823 milioane de barili echivalent petrol. Cifrele sunt ameţitoare, însă nu şi taxele plătite de compania petrolieră. Petrom plăteşte o taxă de circa 6% din valoarea petrolului extras, ceea ce este foarte puţin, având în vedere că media europeană este de 12%. Potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, tarifele pentru toate tipurile de exploatări puteau să fie majorate de foarte mult timp dacă era voinţă politică. „Puteau să le crească până acum, dar nu s-a întâmplat nimic concret. Prima consecinţă a majorării taxelor de acest tip este intrarea în normalitate. În majoritatea statelor, redevenţele sunt mult mai mari decât cele  la noi”, a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Plăţi după ureche

În România, redevenţele variază în funcţie de producţia obţinută, dar cele mai multe companii sunt tentate să declare că au obţinut producţii mai mici decât în realitate, pentru a plăti mai puţin la stat. Analiştii economici susţin că o parte din vină aparţine chiar Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANMR). „Lucrurile sunt încâlcite la ANRM, iar din când în când în instituţie apare câte un scandal. Cei de acolo fac tot felul de propuneri legislative şi le trimit spre aprobare parlamentarilor care semnează ca primarii pentru că nu le înţeleg. Însă sunt câţiva băieţi din ANRM care ştiu perfect ce fac şi aşa vedem că peste noapte se dau tunuri financiare”, a spus Răzvan Orăşanu, analist economic.

Apă şi ciment de un miliard de euro

În momentul de faţă, piaţa locală a cimentului este evaluată la peste 500 milioane de euro şi este dominată de trei dintre cei mai mari producători la nivel mondial. Totodată, piaţa apei minerale este estimată la peste 400 milioane de euro. Doar primii cinci jucători de pe piaţă încasează din comercializare în jur de 180 milioane de euro. Din sumele care se învârtesc pe cele două domenii, statul, prin taxele mici pe care le percepe, abia a reuşit să pună mâna pe 20 milioane de euro. „Toate companiile rulează afaceri de miliarde, dar folosesc infrastructura României şi ar trebui să plătească un preţ corect pentru asta”, afirmă Ionel Blănculescu, analist economic. Referitor la nivelul taxelor, Răzvan Orăşanu a spus că şi dacă s-ar tripla nu ar însemna foarte mult pentru companiile care exploatează bogăţiile ţării. „Nu înseamnă foarte mult pentru societăţi, deoarece au de unde să-şi scadă aceste sume. Dacă toate redevenţele ar creşte cu 15%, ar însemna o creştere a veniturilor la buget cu 0,2-0,4% din PIB”, a mai spus Orăşanu.

Taxa pe aur în cazul Roşia Montană

Aurul din Roşia Montană are o valoare la cotaţia din ultima vreme de la bursa londoneză de circa 19 miliarde de dolari. Din această sumă, statul ar putea obţine doar 380 milioane de dolari, din cauza redevenţei care este extrem de mică. Potrivit Legii minelor, se percepe o taxă de doar 2% din valoarea producţiei.

Statul corectează foarte timid situaţia redevenţelor

Potrivit unui proiect de ordonanţă pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Guvernul intenţionează să majoreze tarifele de exploatare pentru resursele minerale şi petroliere. „Pentru ultimele 5 luni ale anului curent, veniturile bugetare provenite din redevenţele miniere/petroliere propuse vor creşte cu circa 117 milioane de lei. Pentru intervalul următorilor patru ani de la data intrării în vigoare a actului normativ, se poate estima o creştere a veniturilor bugetare de aproximativ 1,1 miliarde de lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă. „Este o măsură foarte bună şi este pentru prima dată când Guvernul vine cu un pachet solid de măsuri. Ca o consecinţă, cred că putem asista şi la o inflamare a inflaţiei, însă nu de mare amploare. Dacă Guvernul îndreptă balanţa de la oameni către centrele de profit, este un semnal pozitiv. Cu toate acestea, companiile vor face un lobby extraordinar pentru stagnarea redevenţelor, iar cei care vor această măsură ar trebui să nu cedeze”, a spus analistul Ionel Blănculescu.

Intenţia majorării redevenţelor a existat şi în perioada în care a fost premier Călin Popescu Tăriceanu, însă totul a fost stopat fără explicaţie. Actualul proiect de ordonanţă de guvern prevede că noile valori ale redevenţelor se vor aplica la data intrării în vigoare a actului normativ tuturor permiselor, licenţelor şi acordurilor petroliere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALINY
23 Aug 2011

250 de milioane la stat iar inca un miliard cred ca ajung prin buzunarele politicienilor. eu zic sa vindem tara cu tot ce are, vedem cat scoatem si ii impartim ca tot nu au mai ramas multe:))))
LIVIU
23 Aug 2011

Rezervele naturale nu sunt facute pentru a ramane cu sutele de ani in subsolul tarii. Ele trebuie exploatate la momentul cel mai bun si acum cred ca pentru aur este momentul potrivit. Aurul e la cote foarte mari si putem castiga foarte mult. Zeci de miliarde de euro spre deosebire de celelalte zacamante pe care le-am concesionat pe bani mai putini. Zeci de miliarde fara ca statul roman sa miste un deget. Destul de bine, nu?
SILE
23 Aug 2011

Atunci daca e asa sa nu lasam o societatea sa exploateze aurul ci sa`si faca statul o regie care sa se ocupe de asta. Nu iti pare ca e mai potrivit si mult mai avantajos?
MARIUS
23 Aug 2011

@ Sile De acord. Resursele sunt ale noastre, noi trebuie sa le exploatam, nu avem voie sa-i lasam pe altii sa o faca.
Random imageUltimele stiri


loading...