2017-01-21 15:23

EVENIMENT


Necolaiciuc va fi extrădat. Surse: el a refuzat să atace decizia instanței

 |  20:13
Necolaiciuc va fi extrădat. Surse: el a refuzat să atace decizia instanței
Departamentulde Justiţie al Statelor Unite ale Americii a transmis, ieri, părţii române căinstanţa însărcinată cu cercetarea situaţiei lui Mihai Necolaiciuc a aprobatextrădarea acestuia în România. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fiatacată cu apel şi, respectiv, recurs. Decizia de extrădare reprezintă, astfel,primul răspuns favorabil dat de SUA solicitărilor înaintate de Ministerul românal Justiţiei în 2008 şi 2009 privind aducerea în ţară a fostului director alCNCFR, acuzat de prejudicierea companiei cu peste 50 de milioane de euro. Potrivit unor surse, fostul șef al CFR a refuzat să atace cu apel sentința instanței americane și ar putea veni în țară duminică.

MinisterulJustiţiei a informat, ieri, că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite aleAmericii a anunţat că instanţa competentă americană a aprobat extrădarea cătreRomânia a lui Necolaiciuc Mihai, solicitări transmise autorităţilor SUA înfebruarie 2008 şi septembrie 2009. "Potrivit informaţiilor transmiseastăzi, 2 martie 2011, de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite aleAmericii, instanţa competentă americană a aprobat extrădarea către România anumitului Necolaiciuc Mihai cu privire la cererile de extrădare transmiseautorităţilor americane în februarie 2008 şi septembrie 2009", se arată într-uncomunicat de presă al Ministerului Justiţiei de la Bucureşti. Cu toate acestea,decizia nu este definitivă, având în vedere faptul că Mihai Necolaiciuc arela dispoziţie căile de atac prevăzute de legislaţia americană în materie - apelîn faţa Tribunalului Districtual, iar, în cazul în care se respinge apelul,poate ataca decizia în faţa Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite aleAmericii. Ministerul Justiţiei precizeazăcă în legătură cu Necolaiciuc au fost înaintate autorităţilor americane treicereri de extrădare.Ultima dintreacestea a fost comunicată, pe cale diplomatică, Departamentului de Justiţie alStatelor Unite ale Americii la data de 31 ianuarie 2011 şi urmează a fiexaminată de către autorităţile americane. Necolaiciuc Mihai seaflă în custodia autorităţilor americane începând cu data de 23 iunie2009, fiind .

Arestat pe şest

Fostul director general alCompaniei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) Mihai Necolaiciuc a fostreţinut de FBI în Statele Unite, pentru şedere ilegală, informa, în 18 iunie2009, Poliţia Română. Urmăritpentru un prejudiciu estimat la 50 de milioane de euro adus Companiei Naţionalede Căi Ferate, Necolaiciuc a prezentat acte de identitate emise în Venezuelacând a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şicei de la Departamentul de Migrări şi Vămi. Într-un document adresat BiroulNaţional Central Bucureşti şi Secretariatul General al Interpol (NBC Bucharest,IPSG), un senior inspector american a informat în 18 iunie, la ora 4.37 A.M.,că "Necolaiciu Mihai, cetăţean român, căutat în România pentru corupţie şiabuz de putere, a fost arestat de agenţii federali americani de la MarshalsService şi de cei de la Departamentul pentru Migraţie şi Vămi în 17 iunie 2009,la 6.10 P.M., în statul Florida". Ancheta a fost coordonată de BiroulCentral Naţional SUA, Divizia pentru străini şi fugari. "Regretăm faptulcă nu am putut să vă informăm despre cursul acestei anchete, dar pentru căacest caz era foarte sensibil am făcute toate eforturile pentru a ne asigura căarestarea sa va decurge cu acurateţe, sub control şi fără eroare. O grijăprincipală a fost ca Neculaiciuc să nu plece din SUA dacă i se ofereaposibilitatea. Vă asigurăm că această arestare reprezintă culminarea uneianchete prelungite cu participarea a mai multor agenţii federale americane careau lucrat la unison cu Interpol", se arată în informarea oficialuluiamerican de la Marshal Service.

Încarceratpentru încălcarea legilor migraţiei

Potrivitsursei citate, Neculaiciuc este în prezent în custodia Departamentului americanpentru Migraţie şi Vămi. "El este deţinut într-o unitatefederală în Florida pentru că a încălcat legile americane ale migraţiei. Pentru că arestareatocmai a fost efectuată, nu vă putem oferi detalii legate de statutul său dedetenţie din prezent. Vă vom trimite informaţii actualizate în aceastăprivinţă", mai arată oficialul. Totodată, acesta scrie că, ar trebuimenţionat faptul că în momentul în care a fost arestat, Necolaiciuc a prezentatdocumente de identitate şi de călătorie emise de Venezuela pe numele săuadevărat. În urma analizei amprentelor, fotografiilor şi a unui interviu - seconsemnează în documentul citat - "s-a confirmat faptul că cel deţinuteste Neculaiciuc Mihai, acelaşi individ care este căutat internaţional, originardin România". "Pentru că nu suntem siguri cât de mult îl putem reţinecu acuzaţiile administrative curente, încurajăm colegii noştri din România sădepună urgent o cerere de arest provizoriu (o cererea emisă în aşteptareaprimirii cererii de extrădare) şi documentele de extrădare prin mijloacelediplomatice normale. Vă vom transmite alte informaţii când vor fidisponibile", subliniază sursa citată.

Procedurăconfidenţială

La rândulsău, Ministerul Justiţiei a informat că cererea de arestare în vederea extrădăriia lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şitransmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, în bazaîncheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Procedura de extrădaredeclanşată în cazul lui Mihai Necolaiciuc de către Ministerul Justiţiei a fostconfidenţială, motiv pentru care Biroul Interpol nu a ştiut despre cererea deextrădare înaintată în februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unordiscuţii între oficiali români şi americani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09

Mai multe imagini:
Necolaiciuc va fi extrădat. Surse: el a refuzat să atace decizia instanței
zoom
Necolaiciuc va fi extrădat. Surse: el a refuzat să atace decizia instanței
zoom
Necolaiciuc va fi extrădat. Surse: el a refuzat să atace decizia instanței
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NECOLAICIUC
02 Mar 2011

pozele sunt bestiale!!! sunt de la dobre si de la finasu preoteasa....saptamana trecuta se lauda la sedinta de la psd ca tot o sa le dea el odata la presa... si a reusit! si mai are si altele si mai tari!!!
MENATWORK
03 Mar 2011

Nu-l extradeaza si pe Tarau, cel de la Bihor, care facea trafic cu carburanti pentru a finanta PSD-ul? Ala pe care l-a saltat procurorul Lele, de-a trebuit Nastase sa-l scoata din sistem. Si Tarau a trebuit sa fuga pana i se prescrie fapta.

Adauga un comentariu

Random image