2017-01-25 03:36


Negoiţă a aprobat distrugerea unei zone istorice. Atenţie la imobilele cumpărate! Clădiri în litigiu, scoase la vânzare

 |  19:33
Negoiţă a aprobat distrugerea unei zone istorice. Atenţie la imobilele cumpărate! Clădiri în litigiu, scoase la vânzare

Edilul sectorului 3, Liviu Negoiţă, a aprobat distrugerea unei clădiriîn stil brâncovenesc din Capitală. În zona istorică Mântuleasa a fost construitun imobil de 7 niveluri cu faţade de beton şi sticlă, alipită unei clădiri dinsecolul al XVIII-lea. Cel care a conceput proiectul noului imobil a fostsancţionat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), dar, ulterior, toateacuzele au fost retrase. Cazul este în prezent pierdut” prin birourile OAR. Prefectura Capitalei apără hotărârea luiNegoiţă de a permite construirea unui monstru” din beton într-una dintre cele mai importante zone istorice dinBucureşti. Cei care cumpără apartamente în noul imobil ar putea plătidespăgubiri, deoarece clădirea este în litigiu.

Primăria sectorului 3, condusă de vicepreşedintelePartidului Democrat – Liberal (PDL), Liviu Negoiţă, a permis construirea unei clădiri de şapte etaje cufaţade de beton şi sticlă în zona Mântuleasa, din Capitală, recunoscută pentruimportanţa sa istorică. Mai mult, noul imobil este alipit unei case în stilbrâncovenesc.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a sancţionat arhitectulproiectului, Silvia Costescu, dar ulterior nu a mai fost luată nici o măsurăîmpotriva celei care a semnat proiectul imobilului “modern”. Reprezentanţii Sucursalei Bucureşti a OrdinuluiArhitecţilor susţin că situaţia imobilului construit la adresa Str. Zboruluinr. 11, în zona protejată Mântuleasa, depăşeşte competenţele lor. Cazul a fostdat spre analiză Ordinului Arhitecţilor din România ce răspunde la nivelnaţional, sucursala bucureşteană aşteptând în continuare un verdict.

Timpul trece însă în defavoarea proprietarilor dinclădirile învecinate şi chiar a celor interesaţi să achiziţioneze un apartamentîn noua construcţie. Cu toate că imobilul aflat în construcţie este în litigiu- locatarii din clădirea alipită noii clădiri acţionând în instanţăproprietarul - lucrările de pe şantierul blocului de locuinţe au continuat.Astfel, în ciuda numeroaselor procese desfăşurate, clădirea de 7 niveluri esteaproape finalizată.

Potrivit avocaţilor intervievaţi de reporterii “Puterea”,în cazul în care clădirea va fi finalizată, locatarii nemulţumiţi din zonaMântuleasa nu mai pot face nimic. Mai grav este că viitorii proprietari ailocuinţelor din noul imobil ar putea plăti despăgubiri în cazul în careactualul deţinător al terenului va pierde unul dintre procesele cu veciniinemulţumiţi. “Potrivit legii, în cazul în careverdictul este pronunţat după ce clădirea a fost vândută, noul proprietar vaplăti eventualele despăgubiri sau vor avea construcţia demolată, dacă estevorba despre contestarea unei autorizaţii de construcţie. Noul proprietar vatrebui să se adreseze vechiului proprietar pentru a primi despăgubiri, în situaţiaîn care i-au fost ascunse aceste lucruri. Noul proprietar se alege cu opierdere. Dacă imobilul este în litigiu, acest lucru trebuie notat în carteafunciară. Dacă aceste lucruri sunt respectate, noul proprietar este bun deplată”, ne-a explicat avocatulMariana Ştefan.

Pedelist la pedelist nu-şi scoate ochii

Prefectura Capitalei, condusă de democrat-liberalulMihai Cristian Atănăsoaei, susţine că noul imobil construit în Strada Zborului nr.11 nici nu se află în zona protejată Mântuleasa, iar clădirea de locuinţe estemenţionată în planul urbanistic aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3.“Autorizaţia de construire nr. 680/01.06.2009 are ca obiect realizarea unuiimobil de locuinţe colective 2S+p+6E+E7 retras şi a fost emisă în baza documentaţieide urbanism PUD aprobată de Consiliul Local al Sectorului 3 cu Hotărârea nr. 111/06.11.2008.Prin Avizul de Urbanism nr. D/Z/28/11.07.2008 ce a stat la baza PUD-ului s-aavizat amplasarea imobilului cu funcţiunea locuinţe colective, într-unedificabil maxim determinat de retragerile şi aliniamentele descrise conformplanului de reglementări. Conform PUZ zone protejate aprobat prin HotărâreaConsiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 279/2000, terenul se află înzona 36, Negustori, ţesut tradiţional difuz, subzona L1b, nu zona Mântuleasa”, susţin reprezentanţii Prefecturii Capitalei.

Muncitorii care lucrează pe şantierul din zona cupricina au avariat acoperişul casei în stil brâncovenesc ce a fost alipitănoului imobil. Locatarii s-au ales doar cu o declaraţie scrisă a proprietareiclădirii de locuinţe că va repara acoperişul distrus. A trecut deja aproape unan de când beneficiara noului imobil a promis că va remedia situaţia, iarproprietarii clădirii învecinate au rămas tot cu acoperişul distrus.

Înălţimeamaximă permisă de lege pentru o clădire din zona Mântuleasa este de 13 metri,însă noul imobil, aprobat de Primăria Sectorului 3, va avea 26 de metri.“Peste înălţimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 metri)retras la 1,5 metri faţă de planul vertical al faţadei. Înălţimea noilorconstrucţii nu va putea depăşi, totodată, cu mai mult de 3 metri înălţimeaclădirilor existente învecinate” se menţionează în lege.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27

Mai multe imagini:
Negoiţă a aprobat distrugerea unei zone istorice. Atenţie la imobilele cumpărate! Clădiri în litigiu, scoase la vânzare
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image