2018-12-19 01:36


Nicolae Popa ar putea face Paştele într-o închisoare românească

 |  13:36
Nicolae Popa ar putea face Paştele într-o închisoare românească
NicolaePopa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, va fi adus în Româniaînainte de Paşti, după ce decretul privind extrădarea lui a fost semnat depreşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono. Oficialiai Ministerului Public, ai Ministerului Justiţiei şi ai Poliţiei Române audiscutat mai multe variante pentru preluarea lui Nicolae Popa din Indonezia.Una dintre aceste variante a fost ca doi ofiţeri de poliţie să-l preia pe Popaîn data de 19 aprilie, din Indonezia, şi să ajungă în ţară, cu acesta, în 22aprilie.

AmbasadaRomâniei la Jakarta a fost informată despre semnarea decretului privindextrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia şi a transmis informaţia autorităţilorromâne de resort, a anunţat, joi, Doris Mircea, director general de comunicareîn MAE. Ea a precizat că MAE are doar rolul de a asigura comunicarea dintreautorităţile competente în acest caz din Indonezia şi din România.

Poliţiaindoneziană a anunţat miercuri că a primit decretul semnat de preşedinteleSusilo Bambang Yudhoyono, care condamnat în România pentru înşelăciune, a relatat Jakarta Globe, în ediţiaelectronică de joi.

Potrivitşefului Departamentului de criminalitate informatică al Poliţiei Naţionale,decretul prezidenţial care aprobă extrădarea lui Nicolae Popa a fost emis la 1aprilie.

Aprobareaextrădării intervine la patru luni după ce Tribunalul districtual din Jakartade Sud a decis că Popa poate fi extrădat. Acesta a fost arestat la Jakarta îndecembrie 2009, pe baza unui mandat de arestare emis de Interpol la solicitareapoliţiei române.

PreşedinteleIndoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea luiNicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informaţiilor ambasadei Indonezieila Bucureşti.

Între România şi Indonezia nu există un acord deextrădare, însă conform articolului 39 din Legea 1/1979 privindextrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare,procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord arexista.

Potrivitaceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunicădecretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşiminister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţiisuplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.

Aceeaşilege prevede că persoanapentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante ladata şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia.

Potrivitprocedurii, termenul de predare este de 30 de zile. Dacă preluarea nu se facela termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, darnu mai târziu de 30 de zile.

GelsorNicolae Popa, fostul director, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas,decizia rămânând definitivă în 2009.

NicolaePopa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului deÎncredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivăşi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de cătreÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
09 Apr 2011

Nu e mai bine printre ai tai Viorele? Uite, de anul viitor ti se alatura si Sorin. Si vor fi multe sarbatori pe care le veti petrece impreuna. Pentru ce sunt prietenii?
Random imageUltimele stiri


loading...