2018-12-13 15:49


Noile feţe ale terorismului

 |  21:54

Cum va arăta teroarea în următorul deceniu, după moartea liderului Al-Qaida Osama bin Laden, a predicatorului Anwar al-Awlaki şi după cazul Anders Behring Breivik? Aceasta a fost întrebarea la care cercetătorul şi jurnalistul italian Raffaello Pantucci, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe şi Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalizării, a încercat să răspundă, ieri, la Bucureşti, la lucrările Comisiei pentru dimensiunea civilă a securităţii din cadrul Adunării Parlamentare a NATO.

Pantucci a amintit că unele dintre cele mai “eficiente” organizaţii din Europa continuă să fie cele cu vederi separatiste. În această problemă cu care se confruntă multe ţări, italianul a menţionat grupări ca ETA, separatiştii basci, IRA, Armata republicană irlandeză, dar şi PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau grupurile separatiste din Caucaz.

“Un alt potenţial pericol vine din partea militanţilor pentru protecţia mediului, care adoptă atitudini radicale, dar în egală măsură şi din partea unui aşa-zis extremism religios”, consideră cercetătorul, care aduce în atenţie şi impactul crizei economice asupra societăţii prin faptul că alimentează radicalizarea unor grupuri contestatare.

Potrivit lui Pantucci, una dintre cele mai mari ameninţări o constituie indivizii cu vederi extremiste, care acţionează singuri, iar cazul lui Breivik - norvegianul de 32 de ani care la 22 iulie 2011 a pus o bombă la sediul guvernului şi apoi a deschis focul asupra participanţilor la o tabără de vară a tineretului laburist, omorând în total nu mai puţin de 69 de persoane - poate fi considerat un avertisment, întrucât există o tendinţă a “teroristului de succes” de a fi imitat.

Pe de altă parte, nici Al-Qaida nu trebuie uitată chiar dacă după moartea liderului ei, Osama bin Laden, ucis în primăvară în ascunzătoarea sa din Pakistan de forţe speciale americane, e în declin. Un exemplu asemănător este cel al grupării teroriste Al Qaida din Peninsula Arabică, care deşi a suferit o lovitură puternică prin uciderea şefului său, Anwar al-Awlaki, de către o dronă americană în Yemen la sfârşitul lui septembrie, nu poate fi exclus un reviriment al acesteia. “Terorismul rămâne printre noi, este în ADN-ul nostru. Cum se va manifesta însă rămâne de văzut”, a mai spus Raffaello Pantucci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...