2017-01-23 20:57


Nokia lasă 2.300 de şomeri în Ungaria

 |  19:44
Nokia lasă 2.300 de şomeri în Ungaria

Nokia a anunţat că lasă 2.300 de unguri şomeri la o zi după ce premierul Viktor Orban lăudase compania finlandeză în discursul său despre starea naţiunii.

Anunţul este puţin stânjenitor atât pentru finlandezi, care vor să construiască relaţii bune cu guvernele-gazdă, cât şi pentru Orban, care se luptă pentru a restabili bunul renume al Ungariei printre investitorii internaţionali. Este, totodată, un indiciu al dificultăţilor crescânde cu care se confruntă economiile est-europene orientate spre export, în competiţia cu Asia de Est. În România retragerea companiei Nokia de la Jucu a lăsat 2.200 de şomeri

Căderea finlandezilor

Nokia este supusă unei presiuni puternice: acţiunile ei au scăzut cu 53% în 12 luni şi va înceta fabricarea de celulare în Ungaria, Mexic şi Finlanda şi va focaliza munca din aceste fabrici pentru ajustări finale la telefoanele finite. Între timp, fabricarea de celulare se va muta în fabrici Nokia din Beijing şi Masan, în Coreea de Sud. Reducerile de locuri de muncă survin în contextul celor 14.500 pe care grupul le-a anunţat de când Nokia a semnat un parteneriat cu Microsoft anul trecut, ca răspuns la o pierdere a cotei de piaţă pentru smartphone-uri în favoarea grupului american Apple. Primele telefoane mobile Nokia bazate pe software-ul Microsoft Lumia au fost realizate de o fabrică a furnizorului din Taiwan.

La Komárom, în nord-vestul Ungariei, se vor desfiinţa 2.300 de locuri de muncă, 700 se vor desfiinţa la Reynosa, în Mexic, şi 1.000 la Salo, în Finlanda, la cea mai veche fabrică a Nokia.

Reducerea investiţiilor

Reducerea statului de plată al Nokia la Komárom va creşte presiunile în oraşul de la graniţa cu Slovacia, pe Dunăre. La Komárom, de partea ungară a Dunării, locuiesc circa 20.000 de persoane, în timp ce oraşul Komárno din Slovacia are 40.000 de locuitori. Aflată la jumătatea drumului între Budapesta şi Bratislava, nu departe de Viena, fabrica Nokia este situată într-o regiune dezvoltată economic, care a atras mulţi investitori străini. Cu toate acestea, de la declanşarea crizei în 2008, investiţiile străine în Ungaria au scăzut. „Cred că este o pierdere reală pentru oraş. Taxele locale cu care Nokia contribuie la bugetul municipalităţii sunt destul de mari. Pierderile de locuri de muncă înseamnă un mare pas înapoi. Şomajul va creşte”, a declarat un locuitor din Komarom.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-18

TAGURI: nokia, ungaria, someriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image