2019-02-24 01:13


Noul CSM, cuiul lui Băsescu. Curtea Constituțională arbitrează războiul pe care președintele țării îl are cu viitorul Consiliu Superior al Magistraturii

 |  19:21
Noul CSM, cuiul lui Băsescu. Curtea Constituțională arbitrează războiul pe care președintele țării îl are cu viitorul Consiliu Superior al Magistraturii

Soartanoii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii nu este încă decisă,pentru că validarea listei viitorilor membri va fi luată în discuție de CurteaConstituțională peste două săptămâni, la sesizarea senatorilor PDL. Aceștia aucontestat exact ceea ce a sesizat președintele țării – existența în nouacomponență a Cosiliului a trei magistrați care nu mai au dreptul la un alt mandat,în opinia sa.

Înciuda contestației, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aconvocat membrii Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa deconstituire, în data de 7 ianuarie, iar până atunci, în alte două şedinţe,actualul CSM îşi prezintă rapoartele de activitate pe ultimul an, respectiv peîntreg mandatul de şase ani. Și totuși, în şedinţa de constituire, din 7ianuarie, prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vorfi aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior alMagistraturii. În termen de 15 zile de la şedinţa de constituire a ConsiliuluiSuperior al Magistraturii se stabilesc atribuţiile şi responsabilităţilefiecărui membru permanent, pe domenii de activitate.

Înşedinţa din 5 ianuarie, actualul CSM îşi prezintă raportul de activitate peanul 2010, iar în 6 ianuarie îşi va prezenta raportul de activitate pe 6 ani.

Contestareaa trei magistrați...

HotărâreaSenatului de validare a noilor membri ai CSM a fost publicată, în 23 decembrie,în Monitorul Oficial. Trei dintre cei 11 membri aleşi în urma scrutinului din 1noiembrie, judecătorii Dan Lupașcu, Lidia Bărbulescu, respectiv procurorul DanChiujdea, sunt contestaţi atât de reprezentanţi ai Uniunii Naţionale aJudecătorilor din România, cât şi de parlamentari PDL.

Concret,PDL a susţinut faptul că Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea – votațipentru un mandat de 6 ani în urma alegerilor din 2004 (în condiţiile legii deatunci) şi desemnaţi pentru un alt mandat la cele din 2010 - nu mai potexercita un alt mandat. Legea 317/2004 privind CSM a fost modificată în 2005prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentarPDL -, astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "duratamandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani,fără posibilitatea reînvestirii". Constituţia prevede, la articolul 133 că"durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior alMagistraturii este de 6 ani". Constituţia nu face referire laimposibilitatea reînnoirii sau prelungirii mandatului de membri al CSM.

PlenulSenatului a validat, în 22 decembrie 2010, lista celor 11 membri nou aleşi înviitorul Consiliu Superior al Magistraturii, decizia fiind luată cu 64 devoturi pentru şi 60 împotrivă. Senatorii s-au exprimat prin vot secret, cu bile.Din totalul de 137 de senatori, au fost prezenţi la şedinţă 124.

...dar și a reprezentanților societății civile

Prinhotărârea 31 din 2010, Senatul a decis numirea în CSM a Adrianei Dumitrescu şia lui Victor Alistar, ca reprezentanţi ai societăţii civile în ConsiliulSuperior al Magistraturii, pentru un mandat de 6 ani. Și această hotărâre afost contestată însă de senatorii PDL la Curtea Constituţională, care va judecasesizarea tot în data de 19 ianuarie.

FloricaBejinaru: „Membrii CSM sunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat

PreşedinteleCSM, Florica Bejinaru, susţinea într-o declaraţie publică faptul că membrii CSMsunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat de către judecătorii şi procuroriisistemului judiciar a căror opţiune electorală trebuie respectată de cătretoate autorităţile statului. Florica Bejinaru a precizat că au existat filtreindependente de Consiliul Superior al Magistraturii prevăzute de lege în ceeace priveşte alegerile pentru funcţia de membri în Consiliu. Bejinaru a indicatcomitetele electorale locale şi Comitetul Electoral Permanent care au avutrolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse. "Nu CSM analizeazăcandidaturile depuse", a precizat Bejinaru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-20

Mai multe imagini:
Noul CSM, cuiul lui Băsescu. Curtea Constituțională arbitrează războiul pe care președintele țării îl are cu viitorul Consiliu Superior al Magistraturii
zoom
Noul CSM, cuiul lui Băsescu. Curtea Constituțională arbitrează războiul pe care președintele țării îl are cu viitorul Consiliu Superior al Magistraturii
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...