2017-01-17 09:22

EVENIMENT


Nu e pace în Basarabia. Alianţa pentru Integrare se dezintegrează

 |  18:57
Nu e pace în Basarabia. Alianţa pentru Integrare se dezintegrează
Crizapolitică din Republica Moldova pare mai adâncă decât oricând de la izbucnireaei, în urmă cu doi ani. Dacă până acum taberele politice erau clare:comuniştii, pe de o parte şi celelalte formaţiuni politice parlamentare reunitesub umbrela Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), de cealaltă, în ultimavreme se vorbeşte despre o posibilă ruptură în cadrul AIE.

Premierul Vlad Filat şi totodatăpreşedintele formaţiunii cu cele mai multe mandate de parlamentar din cadrulalianţei, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a făcut o serie dedeclaraţii dure, îndreptate în special către colegii săi din coaliţie. Filatşi-a exprimat nemulţumirea pentru prelungirea fără termen a impasului politicşi a faptului că nu s-a putut ajunge la un consens pentru numirea unuipreşedinte. „Există o diferenţă mare între modul în care înţeleg eu rolul AIE şimodul în care îl înţeleg unii dintre colegii mei de alianţă. Prioritatea meaeste ca Alianţa să fie funcţională, nu doar să existe pur şi simplu. Dacă esteînsă să judec după declaraţiile din ultima perioadă ale colegilor mei, ei vordoar menţinerea Alianţei în actualul format şi nimic mai mult. Nu am auzit niciun cuvânt din partea lor în toată această perioadă despre eficienţa Alianţei,despre ce ar trebui să facem pentru a sprijini Guvernul în dificilul proces dereformă”, a declarat Filat.

Liderul PLDM a lansat un avertismentcolegilor săi de alianţă, afirmând că este de acord cu afirmaţia că AIE trebuiemenţinută, „dar nu cu preţul abandonării obiectivelor pentru care a fostcreată”. „Alianţa nu trebuie tratată ca şi cum ar fi o firmă în care acţionariiîncearcă să câştige fiecare o influenţă cât mai mare, încercând chiar săcumpere prin metode frauduloase acţiuni de la ceilalţi parteneri”, a mai spuspremierul. Filat a pus punctul pe i după ce a indicat că „noi nu avem o alianţăformată din trei partide, ci o alianţă în alianţă, formată dintr-un partid pede o parte, PLDM, şi PD împreună cu PL, pe de altă parte”. El a criticat dur şiprocedurile care au început să aibă loc în cadrul alianţei, prin îngreunarealuării deciziilor şi prelungirea unei stări a lucrurilor care nu avantajează înnici un fel societatea moldovenească: „Acum suntem în situaţia în care seîncearcă încorsetarea primului-ministru şi trecerea tuturor deciziilor prindiferite filtre de partid, fără a se mai ţine cont de interesul oamenilor.”

Vlad Filat a continuat să pună şimai multă presiune pe colegii din AIE, după ce a afirmat că a avut o rundă deîntrevederi şi cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Alianţa pentruIntegrare Europeană, care deţine 59 din cele 101 mandate de parlamentari, maiare nevoie de două voturi pentru a reuşi să impună un candidat ca preşedinte alţării şi să încheie astfel criza politică ce durează de mai bine de doi ani.„Am discutat despre situaţia din ţară, despre necesitatea de a găsi cât mairapid o soluţie pentru asigurarea stabilităţii politice. Întâlnirea a fost odovadă că putem avea un dialog civilizat şi sper ca în perioada următoare acestdialog să aducă şi rezultate concrete, care să ducă la încheierea crizeiconstituţionale”, a declarat premierul moldovean despre întâlnirea cu liderulPartidului Comunist din Republica Moldova (PCRM). Filat a mai atras atenţia că„pericolul care pândeşte acum Republica Moldova nu este comunizarea, cimafiotizarea”, subliniind faptul că o ţară fără un preşedinte în exerciţiu şicu o criză politică prelungită favorizează atât polarizarea societăţii, cât şiextinderea şi agravarea fraudelor şi operaţiunilor defăşurate de reţelele decrimă organizată.

Lideriiformaţiunilor din cadrul AIE sunt aşteptaţi să se reunească în cursul zilei devineri, 14 iulie, pentru a discuta pe marginea afirmaţiilor premierului VladFilat, care a cerut o concentrare şi grăbire a găsirii de soluţii pentrurezolvarea crizei politice din Republica Moldova. Între timp, Fondul MonetarInternaţional a aprobat, miercuri, o tranşă de 79 milioane de dolari pentrucompletarea rezervelor valutare şi a acoperirii deficitului bugetar. FMI aconstatat că Republica Moldova a depăşit, în mare măsură, criza economică, iarsituaţia din sectorul financiar a continuat să se îmbunătăţească, în timp cebăncile arată profituri mai mari şi scăderea cotei creditelor neperformante. Pede altă parte, oficialii Fondului afirmă că sunt necesare reforme structuralepentru a restabili viabilitatea financiară în sectorul energetic, continuareaactualei crize politice fiind un factor care influenţează negativ evoluţiaeconomică a ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
19 Iul 2011

LASA CA-SI MAI BAGA BASES CU COADA !

Adauga un comentariu

Random image