2017-01-22 20:27


Nuţu a Năii, un băiat cu patru clase care a întreţinut familia

 |  12:50
Nuţu a Năii, un băiat cu patru clase care a întreţinut familia

Ioan Boc, tatăl premierului Emil Boc, a fost cel care a adus banii în familie, lucrând de-a lungul anilor ca geamgiu, tâmplar sau la cuptoarele de ars var de lângă satul Răchiţele, judeţul Cluj.

Într-un interviu dat ziarului "Clujeanul", în anul 2004, după alegerea lui Emil Boc ca primar al municipiului Cluj-Napoca, Ioan Boc, cunoscut în Răchiţele ca "Nuţu a Năii", spunea că părinţii nu l-au lăsat să facă decât patru clase şi a văzut de-a lungul timpului cât este de greu, dacă a fost mic de statură, să trăiască din munca fizică.

"Tata nu m-a lăsat să fac decât patru clase, una am făcut-o mai târziu, aşa că am văzut singur cât de greu e, dacă eşti aşa, mai mic, să trăieşti din muncă fizică", afirma Ioan Boc.

Acesta adăuga că a fost responsabil cu adusul banilor în familie şi că a fost geamgiu, tâmplar, culegător de probe la mina care trebuia să se deschidă în satul Răchiţele şi a lucrat la cuptoarele de ars var de lângă sat.

În vara acestui an, Ana şi Ioan Boc, părinţii premierului Emil Boc, au primit de la autorităţile locale din comuna Mărgău, de care aparţine satul Răchiţele, localitatea natală a prim-ministrului, o diplomă şi un premiu de o sută de lei, pentru că au împlinit peste 50 de ani de căsnicie.

Tot atunci, Ioan Boc a mai primit o diplomă şi pentru cei mai bătrâni săteni, alături de alţi doi vârstnici.

Emil Boc îşi vizita părinţii în comuna clujeană Răchiţele de fiecare dată când îi permitea programul, în special de sărbătorile religioase, de Paşti şi de Crăciun.

Ioan Boc, în vârstă de 87 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, fiind internat, în 13 decembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

În noiembrie, Ioan Boc a fost internat la Spitalul de Pneumologie din Cluj, cu o afecţiune pulmonară. El a fost externat după câteva zile, timp în care i-au fost făcute mai multe investigaţii şi i s-a recomandat un tratament.

Optimismul fiului

Tatăl premierului a suferit, anii trecuţi, alte două accidente vasculare cerebrale. După una dintre vizitele făcute la spital tatălui său în urmă cu o săptămână, premierul Emil Boc se declara mulţumit că starea acestuia se ameliorase. La ieşire, Boc declara că nu se aşteaptă la minuni în privinţa evoluţiei stării de sănătate a tatălui său, ci la "progrese mărunte". "Situaţia este relativ stabilă.

Cu speranţă şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi al medicilor sperăm să putem să facem progrese. Nu ne aşteptăm la minuni, ci la progrese mărunte. Jumătate din vindecare ţine de psihic şi cealaltă ţine de medici", afirma premierul Emil Boc cu aproape zece zile în urmă.

Directorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, declara, luni, corespondentului Mediafax că starea lui Ioan Boc era stabilă.

"Starea pacientului Ioan Boc este stabilă. Pacientul este stabil din punctul de vedere al tensiunii, cordului, analize sanguine. Nu este o condiţie foarte bună, dar sperăm să trecem peste asta şi lucrurile să se îmbunătăţească şi mai mult", declara Sanda Patrichi.

Ioan Boc a decedat, marţi seară, la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, la vârsta de 87 de ani, după ce a suferit, în ultimii ani, trei atacuri vascular-cerebrale, au declarat surse apropiate familiei.

Surse medicale au declarat corespondentului Mediafax că Ioan Boc a murit după ce a suferit, marţi seară, un stop cardio-respirator, fiind resuscitat timp de peste 40 de minute, însă fără succes.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-13

TAGURI: Emil_boc, ioan_boc, nutu_a_naii, ioan_boc_biografieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PAULA
28 Dec 2011

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA; PENTRU CA UNUI SEMENEA OM NICI DUMNEZEU N-ARE CE SA-I IERTE. CONDOLEANTE DOMNULUI PRIM-MINISTRU SI FAMILIEI.

Adauga un comentariu

Random image