2018-09-24 12:47


O decizie a CCR riscă să blocheze instanţele cu “găinării”. Renunţarea la articolul care permitea procurorilor să renunţe la urmărirea penală în cazuri minore, face imposibilă viaţa judecătorilor

 |  21:01
O decizie a CCR riscă să blocheze instanţele cu “găinării”. Renunţarea la articolul care permitea procurorilor să renunţe la urmărirea penală în cazuri minore, face imposibilă viaţa judecătorilor
Ionuţ Mureşan

Decizia CCR de neconstituţionalitate a articolului 318 din Codul de procedură penală – care dădea posibilitatea procurorilor de a renunţa la urmărirea penală în cazul unor “găinării” – e de natură a bloca mai degrabă activitatea instanţelor, decât cea a parchetelor, au declarat, pentru PUTEREA, doi specialişti în drept, foşti procurori. Parchetul General a anunţat că, numai anul trecut, peste 130.000 de cauze au fost soluţionate prin renunţarea la urmărirea penală prevăzută de art. 318 C.p.p.

Potrivit avocatului Ion Panaitescu, fost procuror, în cazurile în care fapta aducea o atingere minimă valorii sociale protejate de lege, procurorul avea posibilitatea de a renunţa la urmărirea penală şi trimiterea în judecată a celui vinovat, aplicându-i, în schimb, o amendă. “Dacă cineva fura din magazin un pachet de biscuiţi, e furt, dar respectivul pachet costă câţiva bani. În loc să fie cheltuită  nu ştiu ce sumă cu urmărirea penală, apoi în instanţă, procurorul avea posibilitatea să îi dea respectivului făptuitor o amendă. Era un instrument operativ de eliminare a zeci de mii de dosare care, altminteri, trebuiau trimise în instanţă”, a declarat avocatul Ion Panaitescu. Pe de altă parte, avocatul e de părere că declararea de către CCR a acestui articol ca fiind neconstituţional nu afectează atât activitatea parchetelor, cât pe cea a instanţelor. “Uneori e mai greu să motivezi (n.n. – ca procuror) o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, decât o trimitere în judecată. Nu cred că decizia va bloca activitatea procurorilor. Va aglomera rolul instanţelor, asta da!”, a conchis Ion Panaitescu.

Val de plângeri în instanţă

Ovidiu Buduşan, un alt fost procuror – în prezent avocat – nu crede nici el că decizia CCR va bloca activitatea parchetelor însă aşteaptă motivarea judecătorilor constituţionali, fiind de părere că argumentul potrivit căruia Justiţia se înfăptuieşte în instanţă nu este suficient pentru declararea articolului ca neconstituţional. În schimb, avocatul e de părere că în urma deciziei CCR ar putea creşte numărul plângerilor în instanţă. “Nu cunosc statistic câte soluţii dădeau procurorii în baza acestui articol, însă ar putea creşte numărul plângerilor părţilor în instanţă, care ar putea ataca aceste soluţii (n.n. – de renunţare la urmărirea penală, luate în baza art. 318) ca urmare a deciziei CCR”, a declarat Ovidiu Buduşan.

Ministrul Justiției Raluca Prună a declarat joi că decizia CCR privind neconstituţionalitatea art. 318 C.p.p are un impact major asupra modului în care funcționează sistemul de justiție, afirmând că așteaptă motivarea grabnică a hotărârii pentru a promova un act normativ. „Poziția mea nu poate fi alta decât că trebuie să respectăm deciziile Curții Constituționale. Este adevărat că ieri (n.n. - miercuri) s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului în care funcționează sistemul de justiție în România. Aștept și eu, deci MJ, și celelalte instituții din sistemul judiciar motivarea grabnică a acestei decizii, astfel încât la MJ să putem livra actul legislativ care să pună în acord actuala prevedere din Cpp, art. 318, cu cerințele Curții”, a precizat ministrul Justiţiei.

CSM: “Vorbim de fapte mărunte

La rândul său, preşedintele CSM, Mircea Aron, a precizat că, anul trecut, procurorii au instrumentat 134.000 de cauze și a amintit că există state, mult mai dezvoltate din punct de vedere juridic, care contabilizează costurile unui proces și, dacă nu există perspective, se renunță la proces. “Aici vorbim de fapte mărunte în care nu știu ce avantaje ar avea statul român să cheltuiască mult mai mult decât este paguba în cauza respective”, a arătat preşedintele CSM.

CCR a luat miercuri în discuţie şi a admis excepţia de neconstituţionalitate privind prevederile art. 318 C.p.p. Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-21

TAGURI: decizie, ccr, instante, articol, procurori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...