2017-01-18 12:22

EVENIMENT


O fetiţă de şapte ani a murit după ce a fost aspirată de conducta de evacuare a unui bazin. Regia de Agrement: „Sita de pe gura de evacuare «a dispărut»”

 |  18:26
O fetiţă de şapte ani a murit după ce a fost aspirată de conducta de evacuare a unui bazin. Regia de Agrement: „Sita de pe gura de evacuare «a dispărut»”

Ofetiţă în vârstă de şapte ani a murit sâmbătă după-amiază la Unitatea dePrimiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea, unde a ajuns după ce a fostaspirată de o conductă de evacuare a unui bazin dintr-un ştrand din municipiu.Incidentul s-a petrecut la ora 16.00 la ştrandul Ioşia din Oradea, în momentulîn care angajaţii ştrandului au început să golească apa din bazine. FlorinAlexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şiSalubritate (RAPAS) de care aparţine ştrandul, a declarat că în momentul încare bazinul a fost umplut cu apă grilajul se afla pe gura de evacuare, darîntre timp acesta “a dispărut”.

Potrivitunor surse medicale, fetiţa se afla într-unul din bazinele ştrandului, care eraplin cu apă, iar la un moment dat a fost trasă la fund, prin forţa apei.Copilul a fost scos pe marginea bazinului de către oamenii aflaţi la bazin.Şeful echipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, adeclarat că fetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator. „Amgăsit-o în stop cardio-respirator, am încercat resuscitarea şi transportarea deurgenţă la spital, unde însă a decedat”, a spus medicul SMURD. Potrivit şefuluiUnităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr.Hadrian Borcea, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şi dinBăile Felix, aflate în apropiere, fiind cauzate de faptul că gurile de evacuarea apei din bazine nu sunt bine protejate. “Din câte îmi amintesc, în ultimiicinci ani este al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare. Traumatismeleîn asemenea cazuri sunt foarte puternice. Practic, fetiţa nu a decedat pentrucă s-a înecat, ci, cel mai probabil, din cauza traumatismelor suferite. Putereade aspirare este foarte mare. Nu înţeleg cum ştrandurile pot funcţiona astfel,din moment ce există sisteme de protecţie speciale”, a precizat medicul.

RAPAS: Grilajul a“dispărut”

FlorinAlexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şiSalubritate (RAPAS) de care aparţine ştrandul, a declarat, ieri, că la orarespectivă în bazin mai erau câteva persoane, deşi se anunţase că acesta va figolit, iar fetiţa era în apă nesupravegheată. “În ştrand sunt două bazine mari.Unul s-a umplut sâmbătă, iar celălalt vineri. Cel cu o zi vechime se goleşte deregulă după ora 16.00, ca să poată avea apa proaspătă. Regulamentul prevede căîn momentul în care se anunţă golirea salvamarul are obligaţia să supraveghezetot ce se întâmplă în bazin în momentul golirii. Aşa s-a întâmplat şi ieri(sâmbătă -n.n.), când fata a fost prinsă de vârtej. Numai că până cândsalvamarul şi ceilalţi oameni au sărit să o salveze, din păcate fetiţa adecedat”, a declarat Florin Alexandru. Potrivit acestuia, gura de evacuare carea absorbit-o pe fetiţă se află pe fundul bazinului, la intersectarea cuperetele, iar forţa de absorbţie este foarte mare. În plus, gura de evacuareera neacoperită de grilaj. Purtătorul de cuvânt al RAPAS susţine că la momentulla care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pe gura de evacuare, însăîntre timp aceasta a “dispărut”. Purtătorul de cuvânt al RAPAS a mai susţinutcă oamenii sunt anunţaţi când se goleşte apa din bazin. “Oamenii care vin aicila bazin ştiu foarte bine că se goleşte bazinul, care urmează să fie umplut cu3-4 ore înainte de închidere, ca să aibă timp să se golească şi să se cureţe.Golirea bazinului se anunţă de către un angajat, prin staţie sau verbal. Dedata aceasta, omul nostru declară că i-a anunţat pe oameni verbal, de lacapătul bazinului. Fiind ştrandul în care bazinul se foloseşte mai mult decătre pensionari, nu îi prea poţi scoate din apă. Sâmbătă, mai mulţi copii s-aubălăcit în continuare, văzând că apa scade. Fata n-a fost supravegheată, dindeclaraţiile oamenilor am înţeles că era cu bunica şi aceasta stătea pe pătură,iar pe copil l-a prins vârtejul. Regulamentul spune că atunci când se dă drumulla apă oamenii trebuie să înceapă să părăsească bazinul”, a mai declaratpurtătorul de cuvânt al RAPAS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image