2018-12-15 14:16


O zi de meditaţii la Bac cu liberalii

 |  21:00
O zi de meditaţii la Bac cu liberalii

În căutare de voturi, partidele din Opoziţie au ales să ajute cu meditaţii gratuite elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat. Aşadar, în mai toate sectoarele din Bucureşti, la secretariatele filialelor de partid, se fac încă înscrieri pentru a participa la medidaţiile oferite de PNL şi PSD.

În sectorul 6, la Liceul Tehnic „Iuliu Maniu”, elevii care au „picat” în prima sesiune a bacalaureatului se întâlnesc zilnic cu profesorii lor pentru a repeta materia pentru examen. De organizarea acestor meditaţii s-a ocupat filiala PNL sector 6. După spusele unuia dintre profesori, pe timpul lui Ceauşescu, liceul era unul dintre cele mai căutate în Bucureşti: „Erau şi câte 20 de elevi pe un loc, că doar se făcea şcoala de şoferi gratuit”.

Statistica pe Bucureşti a arătat că doar 42% dintre elevii înscrişi la examen au promovat. Cu toate acestea, o foarte mică parte a restului de 58% au ales să vină la meditaţiile gratuite. Sălile liceului din Militari erau ieri mai degrabă goale. La matematică, proba la care cei mai mulţi candidaţi au luat sub nota de trecere, erau doar 10 elevi. Cu autorul acestor rânduri, 11. Mai toţi, cu alte griji pe cap decât examenele care reîncep peste o săptămână.

Vin şi pleacă

Unii vorbesc la telefon fără nici o jenă sau îşi savurează cafeaua şi ţigările. Pe hol. Alţii, pur şi simplu, părăsesc sala de clasă în mijlocul meditaţiilor. De plictiseală, probabil. Exact ca în timpul şcolii, la ore, în primele rânduri se găsesc patru elevi studioşi sau care cel puţin încearcă să priceapă ceva din atâtea semne, polinoame sau matrice. Restul visează la zilele care urmează să le petreacă la mare cu prietenii. Glumele profesorului arătau că îi cunoaşte destul de bine pe cei prezenţi, dar pare a fi deranjat de unele comentarii care vin din sala de clasă. Cu toate astea, profesorul îi încurajează şi le vinde replica pe care o urăsc toţi elevii: „Nu e aşa de greu, trebuie doar să vă concentraţi”. Cu concentrarea e mai greu. Doar câţiva ştiu să adune şi să înmulţească două matrice.

Elevi pedelişti

Ora de matematică decurge molcom, cu profesorul care rezolvă exerciţiile şi elevii care copiază de pe tablă, fără să priceapă mai nimic. Surpriza vine în momentul în care profesorul greşeşte un exerciţiu, iar unul dintre „tocilari” observă. Profesorul admite discret greşeala şi trece mai departe.

La meditaţia pentru limba şi literatura română, situaţia e mult mai tristă. Pentru PNL, desigur. Doar patru elevi (cu mine, cinci), care habar n-au de „Enigma Otiliei” sau de Balzac, au venit la meditaţiile liberalilor. Profesoara le explică cine este Balzac, ce cărţi a scris, apoi povesteşte romanul scris de G. Călinescu. Tot de la îndrumătoarea de limba română aflăm că niciodată nu trebuie folosit prenumele ”George”, pentru că autorul aşa s-a semnat şi nu există George Călinescu, ci doar G. Călinescu. În fine,  atmosfera este mult mai liniştită, elevii sunt atenţi la detaliile date de către profesoară, ridică din umeri când nu înţeleg ceva şi nimeni nu vorbeşte la telefon.

Profesorii îşi dau toată strădania, doar sunt plătiţi pentru asta. De către PNL, se pare. Cel puţin aşa susţin colegele mele de bancă. De la ele aflu, în glumă, că unii dintre elevii care au venit ieri la meditaţii „sunt pedelişti”, de fapt membri simpatizanţi ai PDL. Evident, asta nu îi impiedică să meargă la pregătirile oferite de PNL. „Nimeni nu trebuie să ştie”, îmi spune „colega” Ioana. O întreb de ce au venit aşa puţini şi-mi spune că prietenele lor îşi mint părinţii că merg la meditaţii, dar de fapt sunt la plimbare cu unul dintre „sponsori” (cuvânt folosit pentru iubit sau prieten - n.r.).

Aş mai fi stat şi la meditaţiile pentru geografie şi fizică, însă a trebuit să verific la PNL cine plăteşte profesorii pentru aceste meditaţii. „Sunt ori membri ai partidului, ori voluntari. Profesori-volutari aduşi de către membri PNL”, susţine Cătălin Chiper, responsabilul PNL cu organizarea meditaţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BABA VANGA
18 Aug 2011

Da, ai nevoie de meditatii "PENTRU" Bac bai fetito. Mai scria aici un gugustiuc ca Emil Constantinescu e agramat. Jurnalisti facuti la seral, asta sunteti. Din titlu iti dai seama ca n-ai decat BAC-ul si ala luat cu fundul
SILA
18 Aug 2011

M-am plictisit dupa primul paragraf
GOGU
18 Aug 2011

care-i da o cafea fetei asteia? sa se mai trezeasca putin?
SILE
18 Aug 2011

Ideea in sine nu e rea. Conteaza insa pregatirea meditatorilor.Daca si ei sunt tot la nivelul de Stefan Gheorghiu ajungem la cuvintele din noul testament: cind orbul calauzeste orbii amindoi cad in prapastie.In toata lumea civilizata exista modalitati de a obtine o diploma de bacalaureat( si nu numai) si pentru cei ca au picat prima data BAC-ul. Cred ca ar trebui sa invatam si noi asta. O zi buna !
ACELASI IP
18 Aug 2011

Mi se pare o idee foarte buna!
Random imageUltimele stiri


loading...