2017-01-22 14:18

EVENIMENT


Oamenii lui Blaga, „expulzaţi” din Ministerul de Interne. Decoraţi de Băsescu pentru rezultate remarcabile, acuzaţi de Igaş de abuz în serviciu

 |  19:45
Oamenii lui Blaga, „expulzaţi” din Ministerul de Interne. Decoraţi de Băsescu pentru rezultate remarcabile, acuzaţi de Igaş de abuz în serviciu

Doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi deCorpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor în contextulunor nereguli la angajarea în Jandarmerie au fost decoraţi de şeful statului,la sfârşitul anului trecut. Mai mult, spun surse din MAI, toţi acei ofiţerivizaţi de acest scandal fac parte din “gaşca oamenilorlui Blaga”.

Ministrul Internelor, Traian Igaş, l-aeliberat din funcţia de directorul general al Direcţiei Generale ManagementResurse Umane din MAI pe Adrian Pătraşcu, după ce Corpul de Control alMinistrului de Interne a găsit nereguli în legătură cu modul în care Jandarmeriaa deblocat trei posturi de ofiţer şi a organizat, în octombrie 2010, concursulpentru ocuparea acestora. De asemenea, în acest caz, prim-adjunctul şefuluiJandarmeriei Române, generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină, va ficercetat de Consiliul de Judecată al MAI. Prim-adjunctul şefului JandarmerieiRomâne, Gheorghe Nicolaie Rugină, şi fostul şef al Direcţiei GeneraleManagement Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, au fost decoraţi, îndecembrie 2010, de preşedintele Traian Băsescu, "pentru rezultateleremarcabile obţinute în activitatea profesională". Adrian Pătraşcu a fostînaintat la gradul de chestor de poliţie printr-un decret semnat în decembrie2009 de şeful statului. Potrivit site-ului Ministerului de Interne, laconducerea Direcţiei Generale Resurse Umane a fost împuternicit comisarul depoliţie Paul-Iulian Stoica.

Parchetula declanşat o anchetă

Generalul de brigadă Gheorghe NicolaieRugină a fost numit prim-adjunct al inspectorului general şi şef al StatuluiMajor al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în octombrie 2009, decătre ministrul de interne din acea perioadă, Vasile Blaga.

Din 1 mai 2005 până în octombrie 2009,Gheorghe Rugină a fost inspector şef al Inspectoratului Judeţean de JandarmiBacău. Anterior, Gheorghe Rugină a fost comandant al Comandamentului deJandarmi Teritorial Bacău (1999-2005), şef de Stat Major al Comandamentului deJandarmi Bacău (1993-1999), comandant de subunitate, ofiţer în Statul Major alComandamentului Naţional al Jandarmeriei Române şi Brigăzii de Jandarmi Bacău(1980-1993).

Ministrul Internelor, Traian Igaş, asesizat Parchetul ÎCCJ în legătură cu modul în care Jandarmeria a deblocat treiposturi de ofiţer şi a organizat concursul pentru ocuparea acestora. Igaş acerut procurorilor să verifice dacă, în contextul angajărilor din InspectoratulGeneral al Jandarmeriei Române, din octombrie 2010, există persoane care să sefacă vinovate de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Derogarede la secretarul de stat

Demersul ministrului Igaş vine în urmaunei verificări a Corpului de Control al Ministrului de Interne care a vizatmodul în care s-a făcut "ocuparea unor posturi prin recrutareacandidaţilor din sursă externă" atât în ministerul pe care-l conduce, câtşi în Inspectoratul General al Poliţiei şi cel al Jandarmeriei.

Inspectorii de la Corpul de control alMAI au constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi dininstituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în JandarmeriaRomână", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendatăorice angajare. Derogarea a fost posibilă cu acordul secretarului de stat dinMAI, Cristian Baci. Acesta a fost şeful Direcţiei Generale Juridice din MAI, înanul 2005, când la şefia ministerului se afla tot Vasile Blaga. Cristian Baci afost în centrul unui scandal declanşat la acea vreme pe tema „Caselor pentru poliţişti”, scandal care a fost anchetat de Direcţia Generală Anticorupţiecondusă de procurorul Marian Sîntion. Când Vasile Blaga a plecat din MAI la MinisterulDezvoltării Regionale, l-a luat după el şi pe Cristian Baci pe care l-a numit secretargeneral adjunct. Ulterior, când Blaga s-a întors la Interne l-a adus după el şipe acesta.

Legături primejdioase

Ca un făcut, personajelepentru care s-a declanşat acest scandal în Jandarmerie, adică cei trei ofiţeriangajaţi cu dedicaţie pentru IGPR, urmau să ocupe funcţiile de contabil – încadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, jurist – în cadrulBrigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi purtător de cuvânt – laInspectoratul de Jandarmi al Judeţului Brăila. Acesta din urmă este condus decolonelul Vasile Silion, nimeni altul decât fratele fostului comandant alJandarmeriei Române, generalul Costică Silion. Acesta din urmă a fost anchetatde Direcţia Generală Anticorupţie, de acelaşi procuror Sîntion, pentru că afolosit angaţi din subordinea sa pentru construcţia unei case. La scurt timpdupă declanşarea acestui scandal procurorul Marian Sîntion a fost zburat dinfuncţie. La plecare, procurorul Marian Sîntion a întomit un raport pe care l-aînaintat ministrului Vasile Blaga, privind nivelul de corupţie din MAI cât şialte aspecte foarte sensibile. Raportul a fost clasificat de ministrul VasileBlaga cu “secret de stat” şi aşa a rămas. Nimeni nu a îndrăznit să îldeclasifice şi să îl trimită spre anchetare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image