2017-01-16 21:37

EVENIMENT


Obama l-a primit pe Băsescu la Casa Albă

 |  21:00
Obama l-a primit pe Băsescu la Casa Albă

De acum e sigur: România e inclusă în programul american privind scutul anti-rachetă. Semnarea acordului a fost principalul scop declarat al vizitei de marţi a preşedintelui Traian Băsescu în SUA.

Surpriză la Washington: Traian Băsescu a fost primit ieri la Casa Albă, de preşedintela SUA, Barack Obama. Informaţia, apărută după ora 18.00, ora României,nu a fost sigură până în ultimul moment. Deplasarea de 12 ore, făcută la invitaţia vicepreşedintelui Joe Biden şi-a avut statutul unei vizite de lucru - pentru finalizarea de acorduri bilaterale. Acordul privind scutul fiind semnat între ministrul de externe Teodor Baconschi şi secretarul de stat Hillary Clinton, nu era clar motivul prezenţei lui Băsescu în America. Barack Obama trebuia să fie, conform agendei, în Ohio, dar după Joe Biden, şi preşedintele american l-a primit pentru 25 de minute la Casa Albă – fără ca întâlnirea să apară pe site-ul preşedinţiei în programul său, ci doar în agenda lui Biden.

Programul delegaţiei române, din care au mai făcut parte ministrul apărării naţionale, şefii SRI şi SIE, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate şi ambasadorul SUA la Bucureşti, a mai cuprins întrevederi cu directorul CIA şi cu secretarul american al apărării - gazdă a unei ceremonii oficiale de primire la Pentagon.

Acordul semnat prevede instalarea unui sistem de 24 rachete interceptoare SM-3 la baza militară din Deveselu - Olt, ele urmând să fie operaţionale din 2015. Sistemul acoperă integral teritoriul României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune. Anunţul oficial privind participarea României la proiect a fost făcut la 4 februarie 2010, iar negocierile între experţii de la Washington şi Bucureşti, au început în iunie 2010 şi au durat aproape un an. Baza de la Deveselu va rămâne sub comandă românească, iar pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi, în medie, circa 200 de militari americani, numărul maxim de militari dislocaţi fiind de 500. Adoptarea noului concept de apărare trebuie să fie confirmat şi de adoptarea lui la viitorul Summit NATO de la Chicago.

Scutul creează consens politic

Pasul următor semnării tratatului, ratificarea în Parlamentul României, pare să nu fie o problemă, tema întrunind un consens rarisim pentru clasa politică românească. 

“Când s-a lansat ideea programului, atitudinea UDMR  a fost de susţinere a lui. De atunci nu s-a mai discutat, dar în principiu suntem de acord”, ne-a declarat Gyerko Laszlo. “În PNL nu s-a adoptat nici o decizie, dar eu nu văd nici un fel de problemă, dimpotrivă. Nu cred că va fi atacată nici la Curte. Nu e nici un fel de problemă că va fi un consens”, ne-a spua şi Teodor Meleşcanu. “Nu s-a discutat niciodată până acum în PSD că am fi împotrivă. Poate cu unele amendamente, dar nu există vreo poziţie a partidului împotriva scutului. Nu avem un motiv nici pentru a o considera neconstituţională. Singurul lucru pe care l-am criticat e modul în care s-a făcut – cu o lipsă de dialog faţă de vecinii noştri”, ne-a spus şi senatorul social-democrat Viorel Arcaş, care vede un caz de consens politic pe această temă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image