2018-12-10 11:16


Ofensiva DIICOT. Sute de poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea procurorilor, au descins în zeci de locuri din ţară împotriva grupărilor de crimă organizată

 |  17:42
Ofensiva DIICOT. Sute de poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea procurorilor, au descins în zeci de locuri din ţară împotriva grupărilor de crimă organizată

ProcuroriiDirecţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism au lansat, ieri,una dintre cele mai impresionante ofensive împotriva crimei organizate, aclanurilor şi a grupărilor interlope ce puseseră stăpânire pe diferite zone dinţară.

Poliţiştişi jandarmi au descins ieri, sub coordonarea procurorilor DIICOT Craiova, în zecide locuri, printr-o amplă acţiune de capturare a unor interlopi craioveni careau introdus în România, cu ajutorul unor bulgari, arme letale şi muniţie, ce aufost utilizate în conflicte stradale sau în altercaţii dintre grupări. Treizecide persoane au fost duse de poliţişti la audieri. Descinderile au avut loc în Craiova(47), Bacău (4) şi Piteşti (2) în cadrul unei ample acţiuni, la care auparticipat peste 250 de forţe de ordine, pentru destructurarea unui grupinfracţional organizat transfrontalier, specializat în contrabanda cu arme defoc letale şi în săvârşirea de infracţiuni cu mijloace de plată electronice. Şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru,s-a aflat la Craiova, având în vedere complexitatea acţiunii.

Arme şi furturielectronice de bani

Lideriigrupării au fost identificaţi ca fiind Viorel Parnică, zis „Levier", IonParnică, zis "Wilifort", Stazian Miclescu, zis "Stazică",Altafin Poenaru, Chiril Olegov Gheorghiev, Gabi Alin Poenaru, zis"Patrian", George Dumitru, zis "Zeus", Ion Zătreanu, zis"Cuvânt", şi Dirivan Dumitru Nicolae, zis "Chuck Norris". Potrivitanchetatorilor, învinuiţii, constituiţi într-un grup infracţional organizat,reprezentativ în lumea interlopă craioveană, acţionând cu predilecţie în zonele"Faţa Luncii" şi "Hanu’ Roşu", au introdus fără drept pe teritoriulRomâniei, prin intermediul unor cetăţeni bulgari, arme de foc letale şi muniţiaaferentă. Armele introduse ilegal în ţară erau ulterior vânduteunor persoane din lumea interlopă din Craiova, în scopul utilizării acestora înconflictele stradale şi în altercaţiile dintre diferitele grupări. Învinuiţii procurau dispozitive deskimming pe care le utilizau ulterior, prin montarea la ATM-urişi POS-uri în diverse ţări din Uniunea Europeană, în special în Portugalia, învederea copierii datelor de pe cardurile bancare. Cardurile clonate eraufolosite pentru efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

ProcuroriiDIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au dispus începerea urmăririi penalepentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţionalorganizat, contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şimuniţiilor, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinere deechipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică,efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Cercetările suntefectuate împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Craiova, BCCO Piteşti, IPJ Doljşi cu sprijinul IJJ Craiova, BJ Craiova şi SPIR. Suportul tehnic şi informativeste asigurat de către SJI Dolj.

20 kg de heroină aduse dinTurcia

Oaltă acţiune de amploare a vizat traficul de droguri din judeţul Timiş,alimentat din Capitală. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism au descins, ieri, în 27 de locuri, într-oacţiune de capturare a unor traficanţi de heroină din Lugoj şi Timişoara. În urmadescinderilor care au avut loc ieri-dimineaţă, la Lugoj şi în Bucureşti, ce vizau destructurarea unei reţele detrafic de heroină, la care au participat peste 200 de poliţiştişi jandarmi, au fost ridicate de la domiciliul unuia din liderii reţelei dinLugoj 200 de grame de heroină porţionată, pregătită pentru vânzare, aproape 600de pachete cu ţigări de contrabandă, 900de grame de canabis, precum şi alte doze de heroină.

Anchetatoriiau stabilit că, în perioada 2009-2011, membrii grupării au adus din Turciapeste 20 de kilograme de heroină, marfa fiind distribuită apoi în Bucureşti,Timişoara şi Lugoj, aceştia obţinând beneficii importante. În urmadescinderilor, 40 de persoane din Timiş au primit mandate de aducere şi au fostaudiate la DIICOT Timişoara.

Clanul Ştoacă,principal furnizor

Procurorul-şefal DIICOT Timiş, Mircea Andreş, declara că poliţiştii de la Brigada de Combaterea Crimei Organizate, împreună cu jandarmi, sub coordonarea procurorilor DIICOTau făcut 21 de percheziţii în municipiul Lugoj şi şase în Bucureşti, acesteavizând mai multe grupări care se ocupau cu traficul de heroină, dar şiconsumatori. Andreş spunea că percheziţiile din Bucureşti vizau, printre alţii,membri ai clanului Ştoacă. Potrivit acestuia, anchetatorii au lucrat la acestdosar timp de mai bine de un an. În această perioadă, anchetatorii au aflat cămai multe grupări din Lugoj se aprovizionau cu heroină de la Bucureşti. „Estevorba despre membri a patru sau cinci grupări din Lugoj, care conlucrau şi carese aprovizionau cu heroină din Bucureşti. Aceasta era adusă la Lugoj, unde eraporţionată şi apoi vândută pe piaţa locală”, spunea Andreş. Pe de altă parte,surse judiciare au afirmat pentru Mediafax că anchetatorii au bănuiala că, anultrecut, heroina adusă în Lugoj de la Bucureşti a făcut şi două victime printreconsumatorii de droguri din municipiu.

Spălare de bani înPrahova

ProcuroriiDIICOT şi poliţiştii au făcut ieri şase percheziţii în judeţul Prahova, 16persoane fiind duse la audieri, într-un dosar de înşelăciune, delapidare şispălare de bani, după ce ar fi prejudiciat mai multe firme de leasing şisocietăţi bancare cu peste 10 milioane de lei. Potrivit unui comunicat remis deDIICOT, percheziţiile din judeţul Prahova vizau destructurarea unui grupinfracţional organizat, care acţiona pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şiIlfov,specializat în obţinerea de beneficii financiare substanţialeprin fraude la firmele de leasing şi prin alte operaţiuni financiar-bancarefrauduloase. În fapt, ceinouă membri ai grupului infracţional organizat,al cărui lider era Nicolae Ceapchie, auindus îneroarereprezentanţii mai multor societăţi de leasing şi aialtorsocietăţi comerciale şi bancare, cu ocazia încheierii unorcontracte, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste. În cauzăsefac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şiaderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare debani. Procurorii DIICOT au pus sechestrul asigurător asupra mai multor utilajefolosite la infrastructura rutieră, a unui teren şi a şapte imobile situateînPloieşti. Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti dincadrulBCCO Ploieşti, cu sprijinul lucrătorilor din cadrulIJJPrahova şi ai Grupului Mobil de Intervenţie al Jandarmeriei „Matei Basarab”Ploieşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-08

Mai multe imagini:
Ofensiva DIICOT. Sute de poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea procurorilor, au descins în zeci de locuri din ţară împotriva grupărilor de crimă organizată
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...