2018-12-13 15:32


Omenirea numără 7 miliarde. Ce provocări o aşteaptă?

 |  18:18
Omenirea numără 7 miliarde. Ce provocări o aşteaptă?

Statisticile, previziunile, prognozele sunt cuvinte des vehiculate, în contextul recensământului naţional, dar şi al certitudinii că, de astăzi, omenirea numără 7 miliarde de oameni.

Mereu atingerea unui astfel de prag provoacă un val de pesimism privind soarta umanităţii: dispariţia resurselor, criză alimentară sau ameninţarea unor conflicte. Dar nici tehnologia nu stă pe loc şi, aşa cum maşina a înlocuit calul, noi alternative vor apărea pentru greutăţile cu care ne vom confrunta. Aşadar, ce provocări sunt aşteptate de omenirea care a ajuns de acum să aibă 7 miliarde de semeni?

Astfel, până în 2100, 80% din populaţia globului va locui în aglomeraţii urbane, care vor putea ajunge şi la 20 de milioane de locuitori. Între timp, limbile vorbite se vor reduce de la circa 7.000 în prezent, la doar câteva sute, iar populaţia va deveni mai îmbătrânită decât acum, în condiţiile în care aproape 25% dintre oameni vor avea cel puţin 65 de ani. În următoarele 9 decenii, explozia demografică va proveni de la statele aflate în curs de dezvoltare, cu preponderenţă cele africane, iar speranţa de viaţă la nivel global va ajunge la 81 de ani, faţă de 68 în prezent.

Criza alimentară nu va fi străină de multe societăţi ale anului 2100, însă până atunci tehnologiile vor trebui să găsească soluţii şi în cazul înlocuirii petrolului, gazelor naturale şi a cărbunelui. De asemenea, un raport al Naţiunilor Unite ia în calcul două scenarii privind evoluţia demografică: până în 2100 populaţia ar putea ajunge la un maximum de 15,8 miliarde de oameni, însă nu este exclus nici ca aceasta să scadă la doar 6,2 miliarde.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...