2016-12-10 11:02

EVENIMENT


Operaţiunea „Păcăleala la raft”

 |  21:00
Operaţiunea „Păcăleala la raft”

Cum febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă a început deja, comercianţii şi-au umplut rafturile cu produse specifice. Numai că, în căutarea unui profit cu orice preţ, mulţi agenţi economici păcălesc consumatorii cu produse contrafăcute, periculoase sau alimente de post cu carne ori lapte. Ultimele controale ale Protecţiei Consumatorilor arată că peste 75% din totalul vânzătorilor practică abateri de la lege.

Dacă aţi vrut să ţineţi post, s-ar putea să vă fi „spurcat” involuntar, deoarece multe alimente de post conţin, de fapt, grăsimi animale, carne sau lactate. Peste 174 de kilograme de produse de acest gen au fost retrase de la vânzare şi aproximativ 73% din vânzătorii controlaţi au fost amendaţi cu 675.000 de lei. Comisarii au găsit preparate din carne, precum şniţel, parizer, salam, cârnaţi etc. vândute sub denumirea de produse vegetale. Mai mult, într-o reţea de cofetării din Bucureşti se regăseau prăjituri numite „Ana Post”, deşi producătorul le denumise „Ana Caramel”- miniprăjituri cu ciocolată, coniac, alune prăjite etc., păcălind consumatorii asupra ingredientelor.

Şi tot în Capitală, oraşul unde găseşti de toate, un comerciant a descoperit reţeta ideală pentru a-şi vinde produsele destinate sfintelor sărbători: ingredientele sfinte prezente în „Baigli cu Nucă” şi „Cornuri Luci”, care erau, de fapt, banale uleiuri hidrogenate, acid citric şi arome „natural identice” de unt.

Tot în cadrul controlului pe produsele de post comisarii au găsit la raft alimente expirate, ceea ce dovedeşte că respectivii comercianţi nu s-au obosit să schimbe gama de produse, ci doar etichetele celor vechi „de dulce”, care au devenit automat bune pentru credincioşii cu stomac de fier. Iar ca tacâmul să fie complet, multe din produsele expirate erau incluse în oferte „unul cumpărat plus unul gratis”, cel fără bani fiind, evident, cel trecut de mult de perioada de valabilitate. „Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”, este sfatul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Maţe „scurtate” de criză

În cazul în care v-aţi făcut deja aprovizionarea pentru sărbători, s-ar putea să fi dat banii de pomană. În 76 la sută din magazinele controlate s-au găsit produse expirate: cozonaci, cârnaţi, fursecuri, praline şi sortimente de rahat ce urmau a fi folosite de gospodine pentru prăjituri ori cozonaci, bomboane cu lapte, napolitane sau ciocolată care ar fi putut ajunge sub bradul de Crăciun.

Probleme s-au înregistrat şi la ingredientele pentru mâncărurile specifice sărbătorilor. Dacă aţi cumpărat făină Alba Tip 000 pentru cozonac 1 kg s-ar putea să constataţi că nu vă ajunge deoarece cantitatea reală este mult mai mică decât cea declarată pe ambalaj. La fel, în cazul maţelor sau al membranelor pentru caltaboşi, cârnaţi, tobă etc. s-a constatat că, deşi erau vândute cu menţiunea clară a dimensiunii (10 metri), în pachete situaţia stătea altfel: fie erau rupte în bucăţele, fie erau mult mai scurte decât în realitate.

„Urmăriţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriţi să le cumpăraţi şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi, mai ales, siguranţa”, sunt recomandările specialiştilor.

Jucării ieftine şi periculoase

Perioada din apropierea Sărbătorilor de iarnă este una de vârf pentru comercianţii de jucării, de aceea şi abaterile sunt numeroase. Jucării cu care copiii se pot răni, spânzura, îneca sunt peste tot, atât în magazine, cât mai ales la tarabe, unde preţurile mici determină părinţii să umple sacoşele.

În urma controalelor, aproape 80 la sută din comercianţii direcţi sau online au fost sancţionaţi cu aproximativ un milion de lei. Multe nereguli depistate s-au referit la absenţa informaţiilor complete despre producător sau distribuitor, dar şi la lipsa marcajului CE de conformitate, marcaj care atestă faptul că jucăriile respectă legislaţia. „Cumpăraţi jucăriile numai din magazine şi raioane specializate şi alegeţi-le pe cele potrivite vârstei copilului dumneavoastră. Jucăriile care nu sunt destinate unei grupe specifice de vârstă (nu au această indicaţie pe ambalaj) pot să îi rănească pe cei mici”, avertizează specialiştii.

Cosmetice cu plumb şi arseniu

Cadourile pentru cei dragi nu ar trebui să provoace tragedii, dar, din păcate, asta se poate întâmpla dacă alegeţi să cumpăraţi cosmetice de la aproape 75 la sută din comercianţii de pe piaţă. Se pare că multe produse au o cantitate mult prea mare de plumb, arseniu sau alte metale periculoase. Câteva din cosmeticele periculoase depistate pe piaţă sunt pudra compact Qianyu, creion dermatograf, fond de ten şi trusă fard Ruby Rose, fard de ochi Butterfly, fard de obraz Lemax, farduri Miss Rose, pudră compactă şi fard de pleoape Erni Rose. „Produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie, cum ar fi tarabele sau persoanele fizice «cu sacoşa». Fiţi atenţia la preţuri, deoarece sumele mici propuse sunt dubioase, produsele provin cu siguranţă din filiere paralele”, atrage atenţia Constantin Cerbulescu. El a anunţat că respectivii comercianţi au fost amendaţi cu aproape un milion de lei.

Câlţi şi gloanţe

Tigri din pluş, păpuşi, pistoale, zornăitori se găsesc din belşug atât în magazine, cât şi la tarabe, la preţuri derizorii. Tocmai de aceea trebuie să fiţi de două ori mai atent când cumpăraţi astfel de jucării pentru copilul dumneavoastră. Jucăriile din pluş au cusăturile slabe şi copiii se pot îneca cu câlţii care ies din ele. Unele jocuri au numeroase părţi mici ce se pot desprinde uşor provocând asfixierea. Mai mult, pistoalele au proiectile care îi pot răni oricând pe cei mici. Astfel de produse au fost retrase recent de pe piaţă, din cauza pericolului reprezentat. Din păcate, încă se mai găsesc peste tot, păcălind atât organele de control, cât şi pe clienţii amatori de chilipiruri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-02

TAGURI: control, ANPC, sarbatori, jucarii- periculoase, cosmetice, amenzi, inselatorieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

IGPR: Poliţiştii au confiscat peste 16 tone de substanţe periculoase IGPR a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că poliţiştii au confiscat, în... 20 Noi 2016 | (0)
Verificări DIICOT după reportajul The Sun cu copiii români care fac jucării DIICOT face verificări privind aspectele semnalate de publicația "The Sun", care a scris că... 22 Noi 2016 | (0)