2016-12-05 00:28

EVENIMENT


Opoziţia îşi bagă şi secretarele în grevă

 |  21:00
Opoziţia îşi bagă şi secretarele în grevă

USL a anunţat luni o grevă parlamentară aplicabilă de la 1 februarie. Din declaraţiile liderilor PSD şi PNL reiese că toţi parlamentarii Opoziţiei nu se vor mai prezenta la şedinţele Legislativului. „Grevă parlamentară accentuată”, după cum a anunţat Crin Antonescu, copreşedintele USL. Cât de accentuată este această grevă şi cât de dispuşi sunt parlamentarii Opoziţiei să renunţe la beneficiile funcţiilor deţinute, aflaţi în cele ce urmează.

Parlamentul se reuneşte astăzi după o vacanţă de o lună şi jumătate. Spre deosebire de alte reîntoarceri din vacanţă, de data asta Parlamentul va fi mai gol cu aproximativ 40%. Liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat în urmă cu două zile decizia Opoziţiei de a intra într-o „grevă parlamentară accentuată”. Nimeni nu pare să ştie cu exactitate ce înseamnă această grevă, însă, din declaraţiile lui Ponta şi ale lui Antonescu, rezultă că parlamentarii Opoziţiei vor renunţa de bunăvoie la indemnizaţiile de şedinţă. „Nu participi la şedinţă, nu primeşti bani”, spunea Ponta. Deocamdată, liderii Opoziţiei nu s-au hotărât dacă nu vor ridica banii de la casierie sau dacă îi vor ridica, dar îi vor dona unor scopuri umanitare. Este un fapt cert că, la precedentele sesiuni parlamentare, Crin Antonescu, spre exemplu, nu venea aproape deloc la şedinţe. Şi, cu toate acestea, el încasa indemnizaţiile de şedinţă. Potrivit unei analize de pe site-ul alesiivoteaza.ro, liderul PNL, Crin Antonescu, a înregistrat în perioada 2008-2011, mai exact de la începutul mandatului şi până în martie 2011, o prezenţă de numai 1,5% la lucrările Senatului.

Senator PSD: Nu cunosc filantropi

Senatorul PSD Cosmin Nicula ne-a explicat ieri că decizia de a se renunţa la indemnizaţii va afecta nu numai veniturile deputaţilor şi senatorilor, ci şi pe cele ale angajaţilor de la cabinetele parlamentare: secretare şi şoferi. „Suma forfetară pe care noi o primim şi din care asigurăm plata cheltuielilor materiale şi salariale pentru tot ceea ce înseamnă cabinetele noastre este direct legată de indemnizaţiile noastre”, spune Cosmin Nicula. Potrivit prevederilor regulamentare, „deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului”. Acesta este motivul pentru care senatorul Nicula afirmă că „a renunţa la suma forfetară înseamnă că toţi consiliderii noştri sau şoferii sunt ori solidari cu noi, ori pleacă. Eu nu cunosc prea mulţi filantropi”.

Relu Fenechiu, vicepreşedinte PNL, susţine că sumele forfetare pe care el le-a primit deja până acum oricum nu-i ajungeau. „Eu am două cabinete parlamentare, unul în Iaşi, şi unul în comuna Miroslavele, în acelaşi judeţ. Am câte un şef de cabinet la fiecare. Pe lângă ei, mai am o doamnă care se ocupă cu programarea audienţelor, activităţile pe care trebuie să le fac în teritoriu. Mai am şi un şofer. Din suma aia forfetară, eu trebuie să plătesc cheltuielile pe care le am la ambele cabinete. Vă daţi seama că nu îmi ajung. Dar recunosc că nu am o situaţie financiară strâmtorată, prin urmare nu am o problemă în a plăti din buzunarul meu cheltuielile aferente.”

Conducerea USL se va reuni miercuri pentru a lua o decizie în cazul indemnizaţiilor de şedinţă, respectiv a sumelor forfetare pe care le primesc. Înainte de şedinţă, atât PSD, cât şi PNL au programate, de dimineaţă, primele şedinţe ale grupurilor parlamentare de după vacanţa de iarnă.

Cât câştigă un parlamentar

În medie, indemnizaţiile parlamentarilor sunt de circa 4.100 de  lei lunar. Pe lângă indemnizaţiile de parlamentar, aleşii USL mai au multe alte beneficii printre care: diurnă în teritoriu, diurnă pentru deplasare în Bucureşti, cazare în Bucureşti, cazare în teritoriu, transport în ţară, abonament telefonie mobilă. Toate acestea sunt decontate de către Camera Deputaţilor sau de  Senat. Parlamentarii primesc sume de bani şi din diurne pentru deplasări în afara ţării. Conform Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti, aceştia primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară prevăzută pentru deputat sau senator.

Absenţe (ne)motivate

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede în secţiuneaDesfăşurarea şedinţelor comune, conform articolului 21: „Deputatul sau senatorul care nu poate lua parte la şedinţă, din motive independente de voinţa sa, va trebui să anunţe din timp Biroul Permanent respectiv, menţionând cauzele care îl împiedică să participe. Deputatului sau senatorului care nu îşi poate motiva absenţa i se reţine din indemnizaţia lunară o sumă de bani corespunzătoare unei zile de lucru în plen”.

Crin se împrumută

Crin Antonescu,  preşedinte PNL şi copreşedinte USL, susţine că se va împrumuta de la prieteni sau de la rude pentru a-şi duce traiul zilnic, ca urmare a deciziei de a renunţa la indemnizaţie. „S-ar putea să mă şi împrumut, dar nu cu milioane la bănci pentru ca după aia să fac reclamă”, spune liderul liberal. Acesta avea în noiembrie 2011 o indemnizaţie brută de 6.033 de lei, iar netă de 4.232 de lei. De asemenea, Antonescu a decontat la Senat, tot pentru luna noiembrie, următoarele sume pentru Biroul senatorial pe care îl deţine în Bucureşti: 3.649 de lei cheltuieli de personal şi 4.902 lei cheltuieli bunuri şi servicii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-31

TAGURI: parlament, greva, secretare, forfetara, diurna, opozitieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GYURYI
31 Ian 2012

Cine a vazut maidanez sa plece din fata macelariei?
MARCO
01 Feb 2012

Uite cum s-au dus fetitele de la USL, hotii care striga hotii la Bruxelles sa spuna ce ?! ca ei sunt niste incapabili care in aceste momente grele ale tarii si nu numai stau sa trimita lumea in strada pentru 50 lei si ca vor cu orice pret scaunul de la Presedentie si Guvern ?! Ei vorbesc de democratie ? Sper ca sa nu ajunga hotii astia vreodata la Guvernare ca sigur o sa fim gen Cuba, o sa stam la portile pesterilor si o sa rotim trabuce pe limba de plictiseala si saracie....
BARNEY
01 Feb 2012

Nu putem da inapoi de fiecare data cand ne lovim de un obstacol, nu vom reusi niciodata asa. Trebuie sa mergem inainte si sa continuam ce am inceput, nu ajungem nicaieri daca schimbam mereu cate ceva "din mers"...
GIANINA
01 Feb 2012

NICIO PIERDERE , PLECATI TOTI SI CU FEKIX IN FRUNTE...
AUREL
01 Feb 2012

Normal ca USL a plans la Bruxelles, doar nu va asteptati la altceva din partea lor nu ? Ei vorbesc de coruptie si nedemocratie in tara ?! asta e culme ipocriziei mai ales stiind faptul ca ai in partid cei mai corupti politicieni, unul dintre ei urmand chiar acum sa fie inchis... CE JALNICI. Pentru toate „actiunile” voastre astea murdare sper sa nu ajungeti niciodata sa conduceti ceva in tara asta si sa dispareti din sfera politica pentru totdeauna HOTILOR.
MIRCEA
01 Feb 2012

Exact asta vrem, sa PLECATI DIN PARLAMENT !
GIGI
01 Feb 2012

USL crede ca s-a intalnit hotul cu prostu.Stim ca ei sunt hoti dar romanii nu sunt prosti.V-om face si noi greva in ziua votarii,nu pe bani ca ei ...... ci v-om vota cu PDL,
LUCA
01 Feb 2012

Prin declaratiile date in ultima vreme, Presedintele sugereaza stabilitate economica, prin tentativa de creare a noi locuri de munca, insa actiunile opozitiei sunt in contradictoriu cu acestea. Traian Basescu a adoptat ca subiect de interes general, aspecte economice ale tarii noastre si este de la sine inteles ca perioada de criza prin care trecem se doreste a fi depasita. Chiar daca unele masuri adoptate au fost oarecum drastice, se vor dovedi a fi benefice tarii. Numai impreuna putem reusi!
ALINA
01 Feb 2012

nemaiavand pe cine sa manipuleze incep sa isi faca marionete printre oamenii lor....
LORENA
01 Feb 2012

``Românii sînt manelişti, grataragii, leneşi, imbecilizaţi de televiziuni, incapabili să ia decizii şi să voteze cum trebuie.``De ce au pretentii de la clasa politica cand ei insisi nu –si cunosc binele si ce i-ar face sa duca civilizatia din Romania pe o treapta mai sus!
JOJO
01 Feb 2012

Avem de gând sa respectam vointa cu adevarat populara, exprimata printr-un referendum legal, sau incepem sa plecam urechea la zbaterile opozitiei pentru a castiga electorat acum pe ultima suta de metri?
DRAGOS
01 Feb 2012

opozitia nu vrea puterea pentru a 'salva' tara, ci pentru a se rafui cu Basescu. Si urla din toti bojocii de anticipate pentru ca sunt pe un trend descrescator.
CODRUT
01 Feb 2012

si cine le plateste salariile astora??????
LITCHI
02 Feb 2012

In loc de greva ar putea pleca de tot...ca sa si muncesca cineva cu adevarat in tara asta sa o scoatem din criza !
HOREA
03 Feb 2012

Varianta cu demisiile nu a mers (cine e fraier sa-si piarda functia) asa ca au gasit una mai eficienta, nu lucram dar luam banii. Rusine!
BOBI
06 Feb 2012

Stau si ma gandesc ce ne am face noi daca ar pleca USL'ul din Parlament...

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Când se suspendă greva piloților de la Lufthansa Sindicatul piloților de la Lufthansa a respins, vineri seară, cea mai recentă ofertă de... 26 Noi 2016 | (1)
900 de zboruri ale companiei Lufthansa, anulate Aproximativ 900 de zboruri ale companiei Lufthansa au fost anulate, miercuri, din cauza grevei... 30 Noi 2016 | (0)