2018-12-17 06:01


Oprescu vrea locul de parcare al lui Isărescu

 |  21:00
Oprescu vrea locul de parcare al lui Isărescu

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cere în instanţă obligarea Băncii Naţionale a României (BNR) să îi restituie un teren de peste 1.300 de metri pătraţi situat pe strada Doamnei nr. 8. PMB susţine că i-ar reveni în baza unei convenţii încheiate în 1940 între cele două instituţii. Din actele dosarului aflat pe rolul Curţii Supreme, reiese că terenul în cauză este chiar parcarea Băncii Naţionale şi este evaluat de primărie la 500.000 de euro.

Acest teren, reconstruit în perioada interbelică din mai multe proprietăţi – cumpărate sau obţinute prin expropriere de BNR –, a aparţinut prinţului sârb Alexis Karagheorghevici, fiul Regelui Serbiei Petru I Karagheorghevici. Prin Convenţia din 1940, BNR se obliga să lase liberă această suprafaţă de teren, construind doar în subsol. „În ceea ce priveşte terenul (…) în suprafaţă de 1.340,70 metri pătraţi, Banca Naţională a României este obligată a se retrage conform planului de sistematizare, astfel ca suprafaţa acestui teren să servească pentru totdeauna de trecere pentru pietoni, vehicule, lampadare, spaţiu de lumină, aranjamente monumentale, scări, fără a putea fi îngrădit de primărie, Banca Naţională rezervându-şi deplina proprietate şi posesie a subsolului, putând să construiască sub nivelul străzii adăposturi, garaje etc., numai cu ieşiri spre curţile laterale ale Băncii Naţionale, în aşa fel încât întreaga suprafaţă a terenului să fie complet liberă”, prevedea Convenţia din 1940 dintre BNR şi primărie.

Contrar celor prevăzute în acest document, terenul a fost îngrădit şi are destinaţia de parcare. „În momentul de faţă, terenul în cauză este îngrădit de Primăria Sector 3 (…) având destinaţie de locuri de parcare pentru angajaţii BNR. Pârâta (n.n. – BNR) a transformat destinaţia acestui spaţiu din domeniu public în domeniu privat”, acuză PMB. BNR susţine că, potrivit Convenţiei, are „nuda proprietate” asupra imobilului, iar PMB are doar dreptul de servitute de trecere. „Menţiunea din convenţie cu privire la faptul că BNR îşi rezervă deplina proprietate a subsolului reprezintă diferenţa dintre dreptul deplin cu cele trei atribute ale sale: usus, fructus şi abusus (n.n. – posesia, folosinţa şi dispoziţia), în timp ce, cu privire la această suprafaţă de teren, banca a suferit o dezmembrare a dreptului său în ceea ce priveşte unul dintre atributele acestuia, respectiv usus”, susţine BNR.

Nici un răspuns de la Primăria Capitalei şi cea a Sectorului 3

Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, a declarat pentru „Puterea” că terenul se află în administrarea Primăriei Sectorului 3 şi nu a dorit să comenteze situaţia juridică pentru că procesul încă se află pe rol. „Nu poţi face justiţie în mass-media”, a spus Şteţ, adăugând că Primăria Sectorului 3 administrează parcarea construită. Primarul Liviu Negoiţă nu a putut fi contactat. Contactat telefonic, vineri, la 20 de minute după terminarea programului de lucru, viceprimarul sectorului 3, Ioan Victor Tărtăcuţă, ne-a spus că e în weekend. „Eu am intrat în weekend, nu am chef să vă răspund la întrebări”, ne-a spus Tărtăcuţă. De cealaltă parte, Primăria Capitalei a refuzat să ne spună ce intenţionează să facă pe locul parcării, în cazul în care va câştiga procesul. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-01

Mai multe imagini:
Oprescu vrea locul de parcare al lui Isărescu
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
22 Aug 2011

Alo,domnule redactor,ce e cu acest titlu,gen OTV?Ce au de impartit Sorin Oprescu si Mugur Isarescu?Nimic,absolut nimic!Institutiile conduse de cei doi au un conflict,exista un proces care vom vedea cum se va transa!
IONUT MURESAN
22 Aug 2011

@Teodor: Va citez din cererea de chemare in judecata: "Primaria Municipiului Bucuresti prin Primar General Prof. Dr. Sorin Oprescu formulez prezenta cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu Banca Nationala a Romaniei reprezentata de dl. Guvernator Mugur Isarescu ca prin hotararea ce o veti pronunta....."
Random imageUltimele stiri


loading...