2018-12-19 16:18


Organizaţiile radicale islamice, sub lupa DIICOT

 |  20:05
Organizaţiile radicale islamice, sub lupa DIICOT
Timp de două zile, poliţiştii dincadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonareaprocurorilor DIICOT şi cu sprijinul logistic al Serviciului Român de Informaţiişi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române au făcut mai multepercheziţii la domiciliile unor persoane suspectate de legături cu organizaţiiradicale islamice, respectiv de finanţare a acestora.

În urma percheziţiilor, în faţa procurorilorDIICOT au ajuns cetăţeni români şi străini, domiciliaţi pe teritoriul României,care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor asociaţii şi fundaţii care au caobiect de activitate promovarea şi perpetuarea culturii şi religiei islamice înmediile comunităţii musulmane din România. Cei în cauză, spun anchetatorii,sunt implicaţi în acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamicradical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi.Acţiunea DIICOT a venit ca urmare a unei cereri de asistenţă judiciarăinternaţională formulată de către autorităţile din Germania, privind uncetăţean german de origine egipteană care s-a aflat pe teritoriul României,condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentruspălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică. Înbaza informaţiilor furnizate de SRI, pe 14 şi 19 aprilie 2011, procuroriiDIICOT au efectuat 21 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţeleConstanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, ocazie cu care au fost ridicate diferiteînscrisuri şi medii de stocare a datelor, care pot constitui mijloace de probăsau pot prezenta interes operativ.

Terorişti prinşi la Bucureşti

La începutul lunii februarie, încolaborare cu autorităţile americane, procurorii DIICOT au reuşit prindereaunor traficanţi de droguri şi arme. Aceştia, pe parcursul mai multor întâlniricare au avut loc la Bucureşti, au încercat să pună la punct un plan prin caresă cumpere în schimbul drogurilor rachete sol-aer, puşti AK-47 cu lunetă,carabine, aruncătoare de grenade pentru protecţia câmpurilor şi laboratoarelorde droguri din Afganistan de atacurile armatei americane. În fapt, inculpaţiiMaroun Saade, Walid Nasr, zis David Nasr, Francis Sourou Ahissou, zis Francois,Corneille Dato, zis Pablo, Martin Raouf Bouraima, zis Raul, Alwar Pouryan, zisAllan sau Alberto şi Oded Orbach, zis Dedy sau Jesse sunt acuzaţi deautorităţile americane de săvârşirea infracţiunilor de participare la oconspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroristeşi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

În sarcina acestora se reţine că auintenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şiheroină), provenind din Africa de Vest precum şi arme letale, în scopulsprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

O parte dintre membrii grupării,respectiv inculpaţii Alwar Pouryan şiOded Orbach, cetăţeni americani, au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentrupunerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidajtermic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionarenocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau săservească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan. Prinacţiunea derulată de către procurorii DIICOT în cooperare cu autorităţilejudiciare americane, respectiv Procurorul Statelor Unite pentru Districtul deSud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration, inculpaţii AlwarPouryan şi Oded Orbach au fost reţinuţi la data de 10 februarie 2011, înBucureşti. La aceeaşi dată, alţi cinci inculpaţi, Maroun Saade, Walid Nasr, FrancisSourou Ahissou, Corneille Dato şi Martin Raouf Bouraima, au fost arestaţi înMonrovia, Liberia. Pe 12 februarie 2011, ei au fost transferaţi în custodia StatelorUnite ale Americii.

Pe numele inculpaţilor au fost emisemandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DCCO -Serviciul Antidrog şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...