2017-01-24 07:12


Până și dropiile au fugit la unguri… Specii pe cale de dispariţie

 |  18:24
Până și dropiile au fugit la unguri… Specii pe cale de dispariţie
La oraactuală, mai multe specii de păsări sălbatice sunt pe cale de dispariţie înţara noastră. Societatea Ornitologică Română (SOR) trage un semnal de alarmăprivitor la iminentul tribut pe care şi România trebuie să-l plătească dincauza distrugerii habitatului natural al păsărilor, prin desţeleniri,despăduriri excesive, vânătoare sau braconaj. Sunt în pericol: Cocoşul deMesteacăn, şoimul dunărean, răpitoarele de noapte şi chiar pelicanii. Conformsite-ului Protectia Mediului.org printre cele mai importante animale dispărutede pe teritoriul țării noastre se numără dropia, foca de mare, vulturul bărbos,bourul sau marmota de stepă.O dropie-mamă nu-și părăsește niciodată puii

Mareapierdere pentru tezaurul ornitologic al României este, însă, dropia. “Otistarda”, (latină) sau „Great Bustard” (engleză-Marele nemernic) se hrăneşte cuvegetaţie, fasole verde şi mazăre, dar şi cu insecte sau mici vertebrate. Esteo pasăre tăcută, dar în perioada de cuibărire scoate un ţipăt, ca un lătrat.Masculul, cea mai masivă pasăre din Europa, cântăreşte până la 18,5 kg. Estepasărea cu cea mai mare greutate din lume, care se poate înălţa în zbor.Femelele sunt în total contrast cu masculii şi ca frumuseţe şi ca greutate. Elecântăresc între 3,5 şi 5 kg. La sol, dropiile sunt foarte timide, se sperieuşor şi este greu să te apropii de ele. Femelele îşi construiesc cuiburiletoamna, pe terenurile agricole, tocmai atunci când se strânge recolta şi intrăcombinele în lan. Au fost numeroase cazuri când mama dropie a murit odată cupuişorii ei, zdrobită de tractoare sau combine, pentru că nu a vrut să-ipărăsească.

Proiect de reintroducere a speciei în România

Deşi pasărea a fost declarată, în urmă cu ojumătate de secol, monument al naturii, vânătoarea ei la noi în ţară acontinuat până la dispariţia propriu-zisă a speciei. Dropia mai trăieşte astăziîn Spania, Rusia şi Ungaria. În Anglia, pasărea a dispărut acum 600 de ani, darenglezii au importat recent din Rusia câteva zeci de exemplare pentru arepopula zonele afectate. Conform cataloagelor internaţionale, în Româniaexistă la ora actuală înte 1 şi 5 exemplare de dropii.

Asociația„Salvați Dunărea și Delta” desfăşoară acţiuni concrete de protecţie a Deltei şiDunării şi promovează o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător lanivelul publicului larg. Reprezentanții acesteia au inițiat un proiect dereintroducere a speciei pe teritoriul României. Dropia se află înscrisă peLista Roșie a Speciilor Amenințate la Nivel Global IUCN. Proiectul își propunesă redea naturii ceea ce îi aparține de drept, prin reintroducerea în ecosistema unei specii ajunse prematur la dispariție.

Ucise cubâta pentru carnea lor fragedă

De-alungul vremii, soarta dropiei a fost dramatică. Ţăranii din Bărăgan le fugăreaupe câmp şi le omorau cu bâtele, apoi le mâncau, carnea lor fiind o adevăratădelicatesă. Masacrul se întâmpla, în special în iernile geroase, când aripiledropiilor prindeau polei şi ele nu mai puteau zbura. În timpul vânătorilorprezidenţiale de dinainte de 1989, aceste superbe păsări erau împuşcate şifugărite cu elicopterul.

Dropiaa fost relativ numeroasă în România, pe toate câmpiile întinse, mai ales înBărăgan. În zilele noastre, ea a mai fost văzută, foarte rar, în extremitateavestică a ţării. S-ar putea ca nici acele 5 exemplare, consemnate încataloagele europene, să nu ne aparţină. E foarte posibil ca acele păsări să fivenit din Ungaria, acolo unde sunt cu adevărat ocrotite. Vecinii noştri au avutgrijă întotdeauna de dropiile lor, nu le-au ucis, ca noi, cu ciomagul. ÎnUngaria, vânătoarea speciilor protejate este interzisă cu desăvârşire, însă şivânătorii respectă această decizie.

Darcine știe? Probabil că dropia se va întoarce și la noi, într-o bună zi.ONG-urile și toate asociațiile de protecția mediului care luptă pentru acestproiect responsabil, poate că vor reuși să le reintroducă în ecosistem. Să sperămcă, într-un viitor apropiat, copiii noștri sau poate nepoții, să poată admiraîn realitate, frumoasa pasăre, aici, în țară. Până atunci, însă, o mai putemvedea pe internet, în cărți sau la Muzeul Antipa. Împăiată…


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image