2017-01-17 03:02

EVENIMENT


Până la întoarcerea din vacanţa parlamentară, vom plăti o taxă considerată de UE ilegală

 |  19:48
Până la întoarcerea din vacanţa parlamentară, vom plăti o taxă considerată de UE ilegală
Proiectulde lege privind noua taxă auto ar putea intra în dezbatere în Parlament abia prinseptembrie. Asta pentru că aleşii neamului se vor afla în vacanţă parlamentară.Totuşi, există posibilitatea ca în cele două săptămâni până la vacanţa maredeputaţii şi senatorii să comită un heirup şi să se dea peste cap pentru bunulmers al lucrurilor.

Schimbareaschimbării a fost făcută sâmbătă. În forma redactată vineri, prevedea ca taxasă fie redusă cu circa 30% de la 1 iulie 2011, dată de la care să înceapă şiprocedurile de restituire a unei diferenţe de bani către proprietarii de maşinicare deja le înmatriculaseră pe vechea lege. Proiectul indica astfel, în moddistinct, că noile reguli vor intra în vigoare la 1 iulie 2011, deşi aceastapresupunea inclusiv obţinerea aprobării Parlamentului într-un interval extremde scurt, de numai două săptămâni, în condiţiile în care vacanţa parlamentarăîncepe în luna iulie. Urgenţa emiterii actului normativ era însă explicată îndocument atât prin nevoia reducerii nivelului de poluare, cât şi prin evitareaunor sancţiuni din partea Comisiei Europene, prin abrogarea de urgenţă a OU50/2008 privind taxa auto.

Reducere,dar mai târziu

Documentula fost însă refăcut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fără să fie avansatun alt termen, astfel că momentul la care ar urma să fie introdusă taxa autoredusă cu 30% şi să înceapă restituirea banilor a devenit incert.

Înforma iniţială, proiectul de lege stabilea, de altfel, restituirea uneidiferenţe de bani pentru proprietarii de maşini care au achitat taxa pe poluareîn perioada 1 iulie 2008 - 30 iunie 2011. În forma actuală, documentul prevederestituiri de bani pentru taxa plătită în intervalul 1 iulie 2008 şi „dataintrării în vigoare a legii”. Pentru a intra în vigoare, proietul de legeprivind noua taxă auto şi restituirea banilor trebuie aprobat atât de Guvern,cât şi de Parlament. Vacanţa parlamentară începe însă în luna iulie şi va durapână în luna septembrie, astfel că dezbaterile din legislativ asupraproiectului pot începe cel mai devreme în toamna acestui an, în timp ce data deaplicare a prevederilor privind reducerea taxei şi restituirea banilor esteincertă. Mai mult, procedura de restituire a banilor va fi stabilită prin normemetodologice, aprobate în termen de 30 zile de la data publicării legii înMonitorul Oficial.

Modificărilela taxa auto prevăd plata taxei la prima vânzare a maşinilor înmatriculate înţară înainte de anul 2007, dar şi reducerea cuantumului taxei cu aproximativ 30%şi restituirea unei diferenţe din bani.

Traşide urechi de UE

Sistemulactual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea de Justiţie a ComunităţilorEuropene (CJUE) a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea uneiinstanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia UniuniiEuropene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand dinalte state pe teritoriul României. Punctul de vedere a fost transmis pentru unproces în care un român care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-handdin Germania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea în România areclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importatedin alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în ţarăşi revândute. Experţii în domeniul juridic au atenţionat Guvernul că Româniariscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene, în urma declanşăriiunei posibile proceduri de infringement, şi numeroase alte procese cuproprietarii de maşini, inclusiv cu cei care au pierdut iniţial în instanţă,dacă nu modifică urgent taxa auto şi nu restituie din sumele plătite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image