2017-01-19 23:45

EVENIMENT


Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma

 |  15:20
Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma
Papa Ioan Paul alII-lea a fost beatificat şi poartă acum titlul de "preafericit", încadrul ceremoniei de duminică dimineaţa de la Vatican, prezidată de actualulPapă Benedict al XVI-lea, în faţa unei mulţimi de peste un milion decredincioşi.

Un portret al fostuluisuveran pontif a fost dezvelit şi a fost prezentat relicvarul conţinând o fiolăcu sângele acestuia, prelevat în ultimele zile de viaţă.Ceremonia dedicată acestui eveniment continuă în Piaţa Sfântul Petru de laVatican.

Fostul Papă mai are astfel o singură treaptă până la a fi declarat"sfânt". El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua încare a fost numit papă în 1978.

Peste un milion de oameni veniţi la Vatican, pentru a vedea cum PapaBenedict al XVI-lea îi conferă predecesorului său încă un grad către titlul desfânt, s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru încă de la primeleore ale dimineţii zilei de duminică. Aceştia au arborat steaguri, cântând.Pentru acest eveniment, toată zona Vaticanului a fost securizată. De asemenea,foarte mulţi pelerini au preferat să doarmă la Vatican, în adăposturiimprovizate. Aceasta este cea mai mare mulţime de oameni de la Vatican, de laînmormântarea Papei, acum şase ani.

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, participă laceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, împreună cu o delegaţie aRomâniei. Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită în Româniaîn 1999.

Un loc de onoare îi este rezervat, în cadrul ceremoniei deduminică, sorei Marie Simon-Pierre Normand, o călugăriţă de origine francezăcare a suferit de Parkinson şi a cărei vindecare inexplicabilă a fost atribuităPapei Ioan Paul al II-lea. Vaticanul va mai trebui să atribuie un miracol PapeiIoan Paul al II-lea, după beatificarea sa, pentru ca acesta să fie declaratsfânt. Acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, deoarece mii de mărturii aufost trimise deja la Vatican de credincioşii care spun că au fost ajutaţi defostul papă, după moartea acestuia. Astfel, 270 de mărturii despre miracole aufost selecţionate pentru analizare.

Pe măsură ce se apropia ziua beatificării, la Roma,autobuzele, străzile, faţadele clădirilor, inclusiv ale celor oficiale, au fostdecorate cu fotografii ale lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolicăpeste un sfert de secol şi i-a oferit acestei instituţii o vizibilitate pe careaceasta nu a mai cunoscut-o.

În urmă cu şase ani, mulţimea adunată la basilica San Pietrodin Roma, la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, striga "santosubito" ("Sfânt, imediat!"). Era vorba de onorarea unui papăcare, de-a lungul a 104 călătorii oficiale în străinătate, a contribuit lamodernizarea imaginii Bisericii Catolice.

Această fervoare şi solicitările din toată lumea l-au convinspe succesorul său, Benedict al XVI-lea, să iniţieze procedurile de beatificareîn iunie 2005. În ianuarie 2011, procedurile au fost încheiate, într-un timprecord.

Criticile privind rigiditatea doctrinală a papei şi lipsa deatenţie pentru problemele interne ale Bisericii Catolice - corupţia şipedofilia, mai ales - nu au avut atât de mare importanţă în faţa puteriimesajelor primului "papă mondial", potrivit unui cardinal.

Graţie unei derogări papale de la norma în vigoare, ceimpune un termen de aşteptare de cinci ani după deces, procedura a fostiniţiată la doar două luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin carepredecesorul său a fost declarat "venerabil".

Rămăşiţele pământeşti ale fostului papă polonez vor fi mutate direct,fără a fi scoase din sicriu, din cripta unde se află în prezentla bazilica Sfântul Petru, unde va fi montată o placă de marmură ce va conţineinscripţia "Preafericitul Ioan Paul al II-lea".

2.300 de acreditări au fost acordate presei internaţionaledintre care 1.300 pentru posturi de televiziune. Jurnaliştii şi fotografii vindin 101 ţări din lume.

Vaticanul transmite pe Facebook şi YouTube ceremonia de beatificare afostului papă Ioan Paul al II-lea, a anunţat, pe 14 aprilie,agenţia de presă i.media, specializată în difuzarea de informaţii cu caracterreligios.

Postul Centro Televisivo Vaticano (CTV), în colaborare cuRadio Vatican, a adăugat pe site-ul de partajare de fişiere video YouTube onouă pagină consacrată fostului papă polonez.

Până la beatificare, trei-patru fişiere video preluate dinarhivele Vaticanului au fost adăugate în fiecare zi pe site-ul .

Aceleaşi înregistrări video pot fi vizionate şi pe o nouăpagină creată pe reţeaua de socializare Facebook consacrată lui Ioan Paul alII-lea ().

Aceste înregistrări provin din documentele de arhivăreferitoare la mandatul fostului papă polonez. Postul CTV a realizat, totodată,o serie de montaje video pe baza înregistrărilor furnizate de diverseleredacţii ale Radio Vatican.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-05-31

Mai multe imagini:
Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri