2017-01-19 00:14

EVENIMENT


Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!

Ziua Naţională a României! Prilej pentru redactorii noştri să realizeze un reportaj la Arcul de Triumf. Să vedem ce mai zic românii veniţi la defilare, aşa din mijlocul lor, nu doar din zona de acreditare, unde te întâlneşti de obicei cu orânduitorii ţării. Doi reporteri, unul de la Casa Presei până în Arc, iar celălalt hăt spre Palatul Victoria, au discutat cu oamenii veniţi la ceremonie.

Alin Burtescu: Am găsit cu greu un loc de parcare din curtea Agronomiei, plină ochi cu maşini şi oameni veniţi din ţară să participe la festivităţile de Ziua Naţională. Am mers un sfert de oră în coadă până la Kiseleff, unde lumea stătea buluc de-a lungul bulevardului, cocoţată pe gardurile montate de Jandarmerie, şi cu greu puteai vedea cine defilează. Noroc cu megafoanele montate pe stâlpi şi crainicul evenimentului care anunţa detaliat ce şi cum. Vremea frumoasă i-a scos pe români din case!

Iarna nu-i ca primăvara

Un bătrân cu voce de bariton dezbătea într-un grup din jurul unei băncuţe despre Ziua Naţională. „Eu cred că data ar trebui mutată pe 24 ianuarie, că atunci cu Alexandru Ioan Cuza s-a unit Moldova şi Ţara Românească”, spunea el. Un altul, mai tânăr i-a replicat: „Ba Mihai Viteazu’ a făcut prima dată unirea şi era în mai. E mai bine atunci, e mai cald”. „Şi Independenţa României a fost declarată tot în mai, pe 10 şi e şi ziua Regatului”, zic eu şi toţi se uită cu mirare. „Mda, oricum trebuie schimbată”, a conchis bătrânul.

Plec mai departe cu gândul că probabil discuţia lor pornise de ideea năstruşnică de alaltăieri a lui Silviu Prigoană cum că ar trebui mutată sărbătorirea zilei românilor vara şi, în plus, mai trebuie schimbat şi imnul întrucât îţi trebuie o dicţie prea bună pentru a-l cânta.

Băsescu, din nou înlăcrimat

Aproape de Arcul de Triumf, aflu de la o doamnă că Traian Băsescu a plâns iar. A fost puţin huiduit, i s-a strigat „Ruşine!”, dar şi „La mulţi ani şi sănătate!”. Preşedintelui i-au dat lacrimile când a salutat Garda de Onoare.

Medal of Honor

În acelaşi timp, Adrian Călugăru se integrase în mulţime dinspre Piaţa Victoriei: Am făcut un oarecare slalom să ajung dincolo de Arc. Pe străzile lăturalnice, soldaţii pe care urma să îi văd defilând aşteptau cuminţi, ca nişte actori aflaţi în spatele scenei. Ajung la bulevard şi dintr-o dată zumzetul mulţimii e acoperit de câteva escadrile de avioane şi elicoptere. „Uuuaaauuu, e ca în jocul ăla, Medal of Honor”, exclamă extaziat un puşti către părinţii săi care nu ştiu despre ce e vorba.

N-a căzut nici un MiG

Un fotograf mai ingenios şi-a adus o scară din debara pe care s-a cocoţat ca să prindă mai bine chipurile soldaţilor. Dintre toţi cei prezenţi, vreo trei sferturi văd doar turelele tancurilor şi plafoanele vehiculelor mai înalte. Noroc că mai trec nişte avioane pe care să le vedem cu toţii. „Bine că n-au căzut MiG-urile peste noi”, se aude o voce bărbătească, luată şi în glumă, şi în serios în acelaşi timp.

Apar şi câteva aplauze, sporadice, odată cu defilarea pompierilor. Jandarmii călare au cules însă adevărate ropote de aplauze, fiind de departe preferaţii patrioţilor bucureşteni. Ce mai vedem? Fanfara militară apare ultima şi încheie parada. „Nu mai sunt avioane”, întreabă cineva. „Au fost deja”, i se răspunde. „Păi cum, că au trecut doar vreo şase!?”. „Atâtea avem!”, ne lămureşte o voce.

Fasole cu cârnaţi

După ceremoniile închinate Zilei Naţionale, în oraşele României primăriile au împărţit cetăţenilor fasole cu cârnaţi sau costiţă şi ţuică sau vin fiert. De departe, cea mai impresionantă desfăşurare de sărbătoare culinară s-a petrecut în Capitală, unde Neculai Onţanu i-a aşteptat pe bucureşteni cu 16.000 de porţii. Traian Băsescu şi ministrul apărării, Gabriel Oprea, au fost şi ei prezenţi în faţa Primăriei Sectorului 2.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-16

Mai multe imagini:
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom

Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom

Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom
Parada, de pe trotuar. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: parada, ziua nationala, traian basescu, neculai ontanuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image