2019-01-16 12:57


Parchetul General: certificate de revoluționar în orașe fără răniți la Revoluție

 |  20:11
Parchetul General: certificate de revoluționar în orașe fără răniți la Revoluție

Procurorii de la Parchetul General susțin că membrii din conducerea Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatului de stat pentru revoluționari (SSPR) au acordat în mod ilegal certificate de revoluționar unor persoane din orașele Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane, unde nu au fost înregistrați morți sau răniți la Revoluție.

În acest caz, procurorii au solicitat joi Curții de Apel București arestarea preventivă a șapte persoane: fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (președintele unei asociații de revoluționari din București), Andreea Dragomir (angajat al CPRD) și Gheorghe Neagu.

Anchetatorii susțin că Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 a fost modificată și completată prin OUG nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluționari — cea de "Luptător cu rol determinant", atribuit celor care, în perioada 14 — 22 decembrie 1989, au avut un rol important în declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga lui Nicolae Ceaușescu.

Acest aspect a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari, cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 — CPRD și Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989 — SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant" la Revoluție și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente.

Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant în Revoluție" să fi desfășurat acțiuni revoluționare în localitățile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluției, mai multe asociații de revoluționari din țară au depus la nivelul SSPR cereri și documentație aferentă, în vederea includerii și altor localități în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, altele decât cele prevăzute la art.1 indice 2 din HG 1.412/2004, așa cum a fost modificată de HG nr.99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgoviște, Brăila.

Procurorii mai arată că, în urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus și alte localități în categoria celor cu rol determinant la Revoluția din Decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din Adrian Sanda (secretar de stat, președinte al Comisiei), Doina Tănase (secretarul general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (șefa Departamentului pentru revoluționari), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.

Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga lui Ceaușescu, deși aceste localități nu îndeplinesc condițiile necesare, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.

Pe cale de consecință, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizație lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Din analiza actelor aflate la dosar a reieșit faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de "Luptător cu rol determinant" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Astfel, s-a stabilit că Gheorghe Neagu, având influență asupra angajaților SSPR și CPRD, solicita sume de bani de la revoluționarii din județul Brașov, pentru a obține validarea dosarului aferent calității de "Luptător cu rol determinant în Revoluție".

În plus, Mihail Gadină, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989 — Departamentul pentru revoluționari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, și-a exercitat influența asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării și implicit a obținerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de "Luptător cu rol determinant", deși nu îndeplineau condițiile cerute de lege.

Totodată, Ionel Iosef, președintele unei asociații de revoluționari din București, și-a exercitat influența atât asupra inculpatelor Denisa Tănase și Andreea Dragomir. Iosef solicita diferite sume de bani de la persoanele interesate, cu scopul de a-și trafica influența în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de "Luptător cu rol determinant în Revoluție".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-17

TAGURI: parchet general, certificate revolutionar, revolutie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
17 Noi 2016

Romania trezeste-te. PENTRU CEEA CE S-A INTAMPLAT CU OCAZIA LOVITURII DE STAT DIN DEC 1989 TREBUIE RECOMPENSATI PE VIATA DE CATRE STATUL ROMAN care este vinovat DOAR RANITII, VADUVI SI ORFANII. Pentru NORMALITATE ALTE CATEGORII NUMITE PRIVILEGIATI TREBUIE CONDAMNATE PENAL.
ROMEO
20 Noi 2016

Procurorii cer arestarea lui MIHAIL VALENTIN GADINA, nepotul marelui sef al revolutionarilor GADINA CONSTANTIN, pentru doua fapte de trafic de influenta, ANDREEA DRAGOMIR, pentru o fapta de trafic de influenta, GHEORGHE NEAGU, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii). Oare CATE CERTIFICATE A ARANJAT FAM. GADINA ? ( In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de "Luptator cu rol determinant in Revolutie", desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii ). Cine-i cunoscutul Gadina C-tin ? Fostul sef al Blocului Revolutionarilor din Romania, care a obtinut ptr. el, fam. lui, numai de pe spatiile si terenuri obtinute MULTE MILIOANE DE EURO . Noi prostii platim, ca prostii ...
Random imageUltimele stiri

loading...