2018-12-16 10:37


Parchetul General anchetează licitarea manuscriselor lui Cioran. Regizorul Sorin Ilieşiu susţine că licitaţia din Franţa a fost o „escrocherie internaţională”

 |  19:19
Parchetul General anchetează licitarea manuscriselor lui Cioran. Regizorul Sorin Ilieşiu susţine că licitaţia din Franţa a fost o „escrocherie internaţională”

ProcuroriiParchetului General declanşează verificări în cazul manuscriselor lui EmilCioran, cumpărate recent de un afacerist român la o licitaţie. Procurorii aufost sesizaţi de realizatorul Sorin Ilieşiu - coautor al filmului documentar delungmetraj „Apocalipsa după Cioran” – care cere „aflarea prin justiţie a adevăruluiprivitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi aoperei acestuia) de patrimoniul cultural al României”.

Potrivitlui Ilieşiu, „în timpul regimului comunist, arhiva personală a lui Emil Ciorana fost păstrată de părinţii acestuia, Elvira şi Emilian Cioran - protopop alSibiului. După moartea acestora, arhiva a fost preluată de Aurel Cioran,fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinţa lui Emil Cioran a fost ca arhivalui personală din perioada română a vieţii sale să fie donată Bibliotecii Astradin Sibiu. Acest lucru l-am auzit atât eu, cât şi dl Gabriel Liiceanu, directde la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma să facă această donaţiespre sfârşitul vieţii, dar nu a mai apucat, întrucât a decedat neaşteptat la 83de ani, în 1977”.

Potrivitlui Sorin Ilieşiu, esteexclus ca Aurel Cioran, care îl venera pe fratele său, să fi călcat în picioaredorinţa acestuia, astfel încât să facă un testament în care să fi scris căarhiva personală a fratelui să fie "moştenită" de cea de-a doua soţiea sa, Eleonora Cioran. „Dealtfel, din punct de vedere moral şi legal, Aurel Cioran nici nu putea să lasemoştenire ceva ce de fapt nu era a lui. Nu cred că d-na Eleonora Cioran poateproba că este proprietara arhivei personale a lui Emil Ciroan”,susţine Ilieşiu.

Ministrul de externe,sesizat înaintea licitaţiei

Dupămoartea lui Aurel Cioran, Eleonora Cioran a ignorat dorinţa lui Emil Cioran -şi este imposibil să nu fi ştiut de această dorinţă - , şi nu a donat arhivapersonală a acestuia către Biblioteca Astra din Sibiu. În 2008 sau în 2009,Eleonora Cioran s-a decis să vândă ceea ce nu era al său şi a propusMinisterului Culturii şi Patrimoniului Naţional să achiziţioneze arhiva contra cost,dar ministerul, după ce a expertizat-o, a decis să nu o achiziţioneze, întrucâta considerat că suma solicitată era prea mare. Conform declaraţiilor EleonoreiCioran şi ale fiului acesteia, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasăfraudulos din locuinţa ei (din strada Dealului din Sibiu) de către cetăţeanafranceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeanaromână Gina Puică, afirmă în sesizarea către Parchet, Sorin Ilieşiu. „Înpreziua centenarului Cioran, adică în 7 aprilie 2011, arhiva personală EmilCioran furată din România a fost scoasă ilegal la licitaţie de Laurence Tacou,care a vândut cu 406.000 euro ceea ce nu era nici al ei, dar nici al EleonoreiCioran, întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţineapatrimoniului naţional. Licitaţia ilegală a fost făcută prin Casa Binoche şiGiquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, potrivit site-ului acesteia”,mai spune Ilieşiu.

Cutoate că înainte de licitaţie, Ilieşiu a solicitat imperativ ministrului de externesă facă toate demersurile legale - direct sau prin intermediul ambasadoruluiRomâniei în Franţa, Bogdan Mazuru - pentru a opri vânzarea ilegală arespectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României, acestlucru nu s-a reuşit, întrucât conducerea Casei Binoche şi Giquello l-a asiguratpe Bogdan Mazuru că licitaţia ar fi legală, fără să prezinte însă ambasadoruluiRomâniei actele de proprietate ale obiectelor licitate. „Doamnă procuror general, consider căstatul român a fost fraudat şi batjocorit, şi că ne aflăm în faţa uneiescrocherii internaţionale care a avut ca scop atât obţinerea unui preţ uriaşla licitaţia din 7 aprilie, cât şi viitoarea supralicitareexagerată a manuscriselor franceze ale lui Emil Cioran, descoperite în boxaacestuia de la subsol, evaluate de licitator - înainte de licitaţia din 7aprilie a.c. - la circa 1.500.000 euro. Solicit cercetarea penală a cetăţeneifranceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, înbaza mărturiilor care ar trebui date începând de miercuri, 13 aprilie a.c., înfaţa procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliatăîn str. Dealului din Sibiu), de fiului dânsei, precum şi de cetăţeana românăGina Puică”, spune Ilieşiu.

Totodată,acesta solicită ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale, CasaBinoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011,astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată gratuitpatrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-17

Mai multe imagini:
Parchetul General anchetează licitarea manuscriselor lui Cioran. Regizorul Sorin Ilieşiu susţine că licitaţia din Franţa a fost o „escrocherie internaţională”
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...