2017-01-20 22:24

EVENIMENT


Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave

 |  20:06
Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave

SindicatuluiNaţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex a lansat acuzaţii grave pe temaacţiunilor de amploare derulate, în ultimele zile, de procurorii anticorupţiela graniţele ţării. Preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, susţine că baniicolectaţi prin şpăgi ajung, într-un final, la partide, finanţând campaniielectorale.

SindicatuluiNaţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de depresă, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moraviţa, Năidaşreprezintă episodul „sacrificarea pionilor”. „Contrar percepţiei publice, subaspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la UE, vămile de interior eraumai importante decât vămile de frontieră, iar după intrarea în UE, accizelesunt mai importante decât vămile. Sumele pot proveni din colecta zilnică amicului trafic şi a mărfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi dindiferenţa de încadrare tarifară. De asemenea, sume importante de bani sunt plătitesub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale", explicăPro Lex.

Potrivitsindicatului, sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat"cu destinaţie către persoane care finanţează partidul, prin excepţie, cătrepersoane politice conform negocierii în cadrul partidului". "Elementece au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului: promovareatemporară a şefilor de tură, a şefilor de vamă (a se vedea cazul Vămii Halmeu)şi a directorilor de regionale; permutări de lucrători vamali prin îndepărtareaunora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane cenu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamală; mutarea lucrătorilorvamali fără decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepărtarea,schimbarea din funcţii sau destituirea lucrătorilor vamali care au descoperitfraude sau nereguli săvârşite de firme protejate", se mai arată încomunicatul citat.

Sesizări fără efect

ProLex susţine că, în timp, unele persoane au promovat, "ocupând mai multeroluri pe tabla de şah". "O parte dintre aceste piese au fostprezentate în mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, însă au rămasdoar ştiri de presă, fără o finalitate sub aspectul tragerii la răspundere. Artrebui urmărită ascensiunea politică şi în funcţia publică a unor persoane careau ocupat funcţii. (...) Cazul autodenunţului de la Vama Halmeu reprezintătrecerea la un alt nivel al piramidei", mai spune sursa citată.

SindicatulNaţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă că a făcut mai multe sesizăricu privire la neregulile din sistemul vamal, însă, până la această dată, auavut imunitate totală. "Sumele colectate reprezintă un procent foarte micîn comparaţie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar pagubala bugetul de stat nu poate fi evaluată în cifre. Renunţarea numai la acestsistem de colectare ar fi fost suficient să acopere sumele de bani economisiteprin reducerea veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. România nu este pregătităpentru schimbare, presa nu este dispusă să prezinte numele pieselor importantede şah, sistemul de represiune este funcţional şi, pentru siguranţa fizică, nusfătuim pe nimeni să încerce să completeze tot puzzle-ul. Ceea ce ajunge lapopulaţie este doar ceea ce rezultă din dispute politice, dar, de cele maimulte ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decăderiipolitice", se arată în comunicatul Pro Lex.

Fătuloiu spune că el a iniţiat planul operaţiunilor DNA din vămi

Fostul chestor Dan Valentin Fătuloiu a declarat ieri înfaţa instanţei, cu ocazia audierii sale în dosarul „Mită la MAI”, că vameşiiarestaţi în ultima săptămână erau în vizorul autorităţilor încă din octombrie2009, de când a devenit el secretar de stat. “Eu am cerut comasarea acestordosare privindu-l pe Cătălin Chelu. Am cerut comasarea acestora, dar nu amcerut doar comasarea dosarelor pe numele lui Cătălin Chelu, am cerut dosareledin ţară, analiza făcută la nivel naţional a vizat şi contrabanda de lafrontierele ţării, iar dosarele lucrate atunci îşi au rezultatele acum şi puteţivedea drept exemplu arestările din ultimele zile”, a declarat Dan Valentin Fătuloiuîn faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti. “În octombrie 2009, am devenitsecretar de stat şi am preluat în subordine numeroase instituţii. Am cerutanaliştilor să verifice tot şi să identifice posibilele grupuri criminale.Rezultatele clare ale acestor analize se văd şi în cazul Siret şi în cazulcelorlaltor vămi”, a mai spus Fătuloiu.

Gruia: „Igaş să deanume”

PreşedinteleSindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC),Marian Gruia, a subliniat că ministrul Trian Igaş ar trebui să îi numească peliderii de sindicat despre care spune că ar şti de corupţia din vămi, pentru anu plana asupra tuturor astfel de suspiciuni. Liderul SNPPC a precizat că el nucunoaşte nici un lider de sindicat care să ştie de situaţia din vămi şi să nusesizeze acest lucru, dar, dacă există, şi ministrul ştie care sunt, ar trebuisă îi numească. „Aceste infracţiuni care se petrec în vămi sunt cunoscute deani întregi, noi, liderii de sindicat, am vorbit despre ele de foarte multeori, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Însă acum este de neconceput ceea ceface ministrul să lase să planeze asupra tuturor liderilor, să spună clar cinesunt cei despre care vorbeşte, să fie cercetaţi şi sancţionaţi, pentru că legeae lege pentru toţi. Dacă astfel de lideri există, îşi merită soarta”, aspecificat Gruia. Liderul SNPPC a afirmat că ministrul Igaş a refuzat, de cândocupă acest post, să discute cu sindicatele, în pofida a nenumărate solicităriîn acest sens. „Cred că a primit un ordin să nu se vadă cu noi, poate de lapreşedintele Băsescu. Dar este foarte importantă şi necesară o întâlnire acum,mai ales că urmează să fie disponibilizaţi aproximativ 10.000 de salariaţi dinsistem.”

„Pilele” fostei şefe a VămiiHalmeu rămân în arest

Oameniide afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unuimagazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la VamaHalmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit130.000 de euro pentru a obţine funcţia, rămân în arest, după ce Curtea de ApelOradea a amânat pentru mâine procesul, la cererea unuia dintre avocaţi. LiviuFlorian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la NicoletaDobrescu, inspector vamal la Biroul Vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-ică, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale aVămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determinape acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Cei 130.000de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediullui Ion Savu. Procurorii au mai arătat că angajata Biroului Vamal Halmeu a fostajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari saupersoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări. Ulterior, în primăvaraanului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef alBiroului Vamal Halmeu, Liviu Florian i-a cerut acesteia 300.000 de euro,promiţându-i că, în baza aceleiaşi influenţe, va fi numită în aceeaşi funcţie.În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26ianuarie, la DNA Satu Mare. Aceasta a fost delegată la conducerea BirouluiVamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie2010.

Replica ministruluide interne. Traian Igaş: „Unii lideri de sindicat nu sunt străini de ce seîntâmplă în vămi”

Ministruladministraţiei şi internelor, Traian Igaş, a declarat, ieri, la bilanţulInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, că unii lideri de sindicatdin poliţie nu sunt străini de corupţia din vămile române, făcând apel laaceştia să se "poziţioneze într-un anumit fel faţă de acest fenomen".

TrainaIgaş a spus că, din nou, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi-aufăcut datoria, referindu-se la descinderile de ieri-dimineaţă din cele cincivămi şi puncte de trecere a frontierei. Igaş i-a încurajat pe aceştia să meargămai departe cu astfel de acţiuni, pentru a combate eficient corupţia din vămi.

Întrebatdespre comentariile unor lideri de sindicat din poliţie, Igaş a spus: "Amo rugăminte la liderii de sindicate: să se poziţioneze într-un anumit fel ca săştim şi noi dacă sunt alături de noi sau se poziţionează cu acei oameni caresăvârşesc fărădelegi". Igaş a adăugat că are încredere că fiecare poliţistîşi face datoria cu onestitate, însă a precizat că din informaţii deţinute deel sunt unii lideri de sindicat care "nu sunt străini de ce se întâmplă învămi". Întrebat dacă va declanşa o anchetă internă în urma neregulilordescoperite în vămi, Igaş a amintit că este "un om echilibrat şi că va analizasituaţia, urmând să ia o decizie în acest sens atunci când va avea toate datelenecesare".

Semnal bun pentru Schengen

Totodată,întrebat cum influenţează acţiunile din vămi momentul aderării României laSchengen, ministrul Igaş a precizat că aceste demersuri au fost începute înurmă cu mult timp şi că structurile ministerului îşi fac datoria, inclusiv înceea ce priveşte securitatea frontierelor şi demascarea angajaţilor corupţi.Astfel, consideră Igaş, aceste acţiuni ar trebui să fie un semnal pozitivpentru Europa.

Întrebatdacă are informaţii privind unii şefi din vămi care ar coordona faptele decorupţie, Igaş a transmis liderilor de sindicat care au făcut aceste afirmaţiisă facă publice acele nume. Despre şansele României de a adera la spaţiulSchengen în 2011, Igaş a spus: "Sunt convins că vom primi cemerităm".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16

Mai multe imagini:
Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave
zoom
Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave
zoom
Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARTALOGU
09 Feb 2011

Cand toate informatiile vin de la cel mai corupt lider de sindicat,LINCU VASILE, il credem pe cuvant. Poate ne spune dansul cum e cu ingineriile financiare de la sindicatul pe care il pastoreste si "mulge" de ani buni! Daca raman in lipsa de activitate cei de la DIICOT si DGA se pot ocupa si de D-l Lincu Vasile...garantat ar avea de lucru. Din cate se pare "Domnul"L.V. a fost indepartat de la "galeata de spaga din vama,acum galeata e portocalie el serveste una de alta culoare.
VARANGA53
09 Feb 2011

Oare de ce nu apar si punctele vamale din MEHEDINTI?E cumva de vina culoarea portocalie?

Adauga un comentariu

Random image