2018-07-18 19:49


PAS ISTORIC PENTRU OPOZIŢIA SIRIANĂ. Un american, ales premier interimar al teritoriilor controlate de rebeli

 |  16:12
PAS ISTORIC PENTRU OPOZIŢIA SIRIANĂ. Un american, ales premier interimar al teritoriilor controlate de rebeli

Rebelii sirieni au făcut un pas istoric.  Membrii Coaliţiei naţionale l-au desemnat luni, la Istanbul, pe americanul Ghassan Hitto în funcţia de prim-ministru interimar al teritoriilor siriene controlate de rebeli. Acesta a fost ales pentru a satisface atât curentele islamiste, cât şi cele liberale ale opoziţiei.

Conflictul armat din Siria, în care insurgenţii luptă împotriva opresiunii regimului de la Damasc, a împlinit doi ani. Masacrul s-a extins şi dincolo de graniţele Siriei, atingând luni, pentru prima dată, o localitate libaneză, riscând astfel să implice şi alţi actori, în contextul în care Rusia critică voalat Damascul căruia îi vinde arme, trezind mânia Washingtonului, dar şi a altor   cancelarii occidentale. 

Hitto, călit în SUA

Coaliţia naţională a opoziţiei siriene l-a ales pe Ghassan Hitto, american de origine siriană, în funcţia de prim-ministru interimar, potrivit „New York Times“. „Ghassan Hitto a câştigat cu 35 de voturi din 49”, a declarat Hisham Marwa, membru al Coaliţiei, în urma numărării buletinelor de vot, scrie AFP, citată de Agerpres. Decizia a fost luată după 14 ore de consultări între cei aproximativ 70 de membri ai Coaliţiei, dintre care unii l-au descris pe Hitto ca fiind un candidat de consens ce mulţumeşte atât islamiştii, cât şi liberalii din opoziţie. Divergenţele din interiorul opoziţiei siriene au fost evidente în momentul în care o parte dintre membrii Coaliţiei au refuzat să participe la vot.  „Acesta este un vot transparent, un vot democratic”, a explicat preşedintele Coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib. „Vom anunţa în curând programul acestui nou guvern”, a anunţat Hitto, care a ajuns câteva minute mai târziu, fiind întâmpinat cu aplauze.

Primul atac chimic

Reprezentanţii regimului de la Damasc a acuzat marţi rebelii că ar fi lansat o rachetă cu un focos chimic în provincia Alep, provocând moartea a 15 persoane, potrivit  agenţiei oficiale de presă Sana. „Teroriştii au lansat o rachetă care conţinea produse chimice, în regiunea Khan al-Assal, în provincia Alep, omorând 15 persoane, majoritatea civili”, a anunţat agenţia controlată de regimul Bashar al-Assad. Pentru prima dată, Damascul formulează o asemenea acuzaţie împotriva rebelilor. În mai multe rânduri, comunitatea internaţională a avertizat regiunea Khan al-Assal împotriva recurgerii la armament chimic. Occidentalii, dar şi israelienii şi-au exprimat temerea că acest armament ar putea să ajungă pe mâna anumitor facţiuni de opoziţie, scrie Mediafax.

Raiduri dincolo de graniţă

Avioane militare şi elicoptere siriene au efectuat pentru prima dată raiduri în nordul Libanului, zona Wadi Khail, lovind cu patru rachete poziţiile insurgente în satul Arsal, localitate cu populaţie majoritar sunnită. Este o „escaladare semnificativă“ şi „inacceptabilă“ a conflictului, a avertizat Departamentul de Stat american.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-06-03

TAGURI: siria, chimic, opoziţie, prim ministru, Ghassan Hitto

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova