2017-01-16 22:02

EVENIMENT


Patriarhia Ierusalimului a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română

 |  19:30
Patriarhia Ierusalimului a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română
PatriarhiaIerusalimului a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română din cauzaAşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română anunţând că regretăaceastă decizie unilaterală.

Construireaaşezământului românesc la Ierihon fără încuviinţare canonică de la Ierusalimeste cauza întreruperii comuniunii dintre biserica „oraşului sfânt” şi cea română.După o examinare detaliată a acestei probleme, Sfântul Sinod a hotărât „înunanimitate şi cu părere de rău” întreruperea pomenirii patriarhului României,Daniel, şi caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierusalim,arhimandritul Ieronim Creţu. „Patriarhiadin Ierusalim a fost pusă astfel într-o situaţie dificilă. Atribuţiile salecanonice, confirmate de conciliile ecumenice şi locale, au fost astfelameninţate în mod deschis şi arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicatPatriarhiei României că dacă ar fi fost acceptat argumentul acesteia conformcăruia această biserică a fost ridicată pentru pelerinii români din ŢaraSfântă, acest lucru ar fi însemnat că jurisdicţia Patriarhiei Ierusalimului săse transforme într-un câmp liber pentru că toate bisericile ortodoxe, uneleformulând deja o astfel de cerere, să-şi clădească biserici”, se afirmăîn comunicatul Patriarhiei din Ierusalim. „Dat fiind că, în pofida acestei situaţii, Patriarhia din România nu amanifestat deloc disponibilitatea ecleziastică care se impunea, Patriarhia dinIerusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Creţu, reprezentantulPatriarhiei Române în Ţara Sfântă, care a fost autorul acestei iniţiative. Deasemenea, în dorinţa de a găsi o soluţie pentru această problemă, patriarhulIerusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului României, Daniel,în care sunt expuse în detaliu toate datele problemei şi poziţia PatriarhieiIerusalimului”, potrivit comunicatului.

PatriarhiaRomână a precizat, ieri, în replică, printr-un comunicat de presă, că, în 9mai, pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului a fost postat un comunicatcu titlul „Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Română”.„Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului PărinteCiprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-aconvenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhiipentru identificarea unei soluţii privind existenţaAşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Românăconstată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizieunilaterală”, precizează sursa citată. Problema atitudinii PatriarhieiIerusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon, cămin pentrupelerinii români care vizitează Ţara Sfântă, precum şi relaţiile PatriarhieiRomâne cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru aSfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19-20 mai.

Guvernulromân a suplimentat în luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatuluide Stat pentru Culte pentru construirea Aşezământului românesc de la Ierihon,Israel. Banii provin din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, potrivitdocumentului care a fost publicat în Monitorul Oficial în aceeaşi zi.

În lunamartie, Guvernul a decis suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetuluiSecretariatului de Stat pentru Culte, fondurile urmând a fi utilizate pentrucontinuarea lucrărilor de construcţii la unele biserici, pentru repararea şireabilitarea unor lăcaşuri de cult, dar şi pentru susţinerea activităţii unoraşezăminte sociale administrate de biserici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24

Mai multe imagini:
Patriarhia Ierusalimului a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image