2018-12-17 02:32


Patriciu desfiinţează BNR

 |  12:34
Patriciu desfiinţează BNR

Omul de afaceri Dinu Patriciu a atacat ieri, din nou, banca centrală, afirmând că este necesar ca Guvernul să promoveze legi care să separe atribuţiile pe care le are BNR de politică monetară şi de reglementare a sistemului bancar, pe model britanic şi american.

„Mă combăteau puternic  (BNR, n.r.) spunând că nu am dreptate şi că au creat 267 de cooperative de credit în România. I.G. Duca a creat 1.584 de bănci populare în toate comunele vechiului regat, pentru că atâtea comune erau şi trebuia ca fiecare dintre ele să aibă o mică instituţie financiară care să finanţeze producţia agricolă. Aşa au apărut chiaburii în România. Or, noi ne mândrim că avem 267. Cum să iei în serios o astfel de instituţie, care îţi spune aşa ceva, şi care îţi mai spune că ai un sistem bancar puternic: 40 de bănci, din care 37 străine, pe care le numim, diplomatic, bănci româneşti cu capital străin?”, a spus Dinu Patriciu la o întâlnire cu presa.

La jumătatea lunii septembrie, omul de afaceri a atacat dur banca centrală, spunând, printre altele, că face o greşeală stabilind ca ţintă adoptarea monedei euro, că este necesară o restructurare a sistemului bancar şi că băncile locale scot banii din ţară, lucru care agravează problemele financiare ale companiilor româneşti. Totodată, Patriciu afirma atunci că politicile BNR sunt „proaste” şi că este necesară o restructurare a instituţiei, potrivit money.ro. „Restructurarea BNR este o decizie politică. E absurd să aibă şi controlul sistemului şi să facă şi politicile monetare. Nu există o separare şi ia şi decizii proaste. Un exemplu este sistemul de garanţii materiale impus în relaţia băncilor cu clienţii. Ar trebui să existe case de economii, bănci regionale şi băncile mari. Nu poate fi aplicată aceeaşi politică unui mic întreprinzător şi unei multinaţionale”, a spus Patriciu.

BNR a reacţionat dur într-o scrisoare

„Îmi spunea BNR, în acel comunicat, cum că nu pot fi scoase sume de bani din sistemul bancar românesc pentru a fi trimise acasă. Hai să fim serioşi! Suntem cu toţii oameni de afaceri şi ştim cum se pot mişca banii pe hârtie: cu bilete la ordin, scrisori de garanţie. Toate acestea sunt «balance sheet». Or, ieşirea de lichidităţi din România este evidentă. De aceea, când aud cuvântul stabilitate, încep să am frisoane. Pentru că există în situaţia în care ne aflăm o stabilitate mortuară, definitivă, către care se îndreaptă foarte multe IMM-uri”, a mai spus Patriciu. Omul de afaceri a reiterat ideea pericolului aderării României la zona euro. „Staţi cu leuţul nostru, aşa apreciat, depreciat, bucuroşi le-om duce toate. Nu renunţaţi la o parte importantă a suveranităţii. Moneda unică duce şi la fiscalitate comună, ceea ce înseamnă frână pentru ţările în curs de dezvoltare. Punct. Nu trebuie dovedită, argumentată. În momentul în care vei fi impozitat la un nivel pe care îl vor crea alţii, nu mai ai nici o şansă să creşti peste nivelul lor de creştere. Poate e simplist spus, dar e adevarăt”, a mai spus Patriciu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29

TAGURI: Patriciu, BNR
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...