2017-01-23 23:03


PDL joacă cu rezervele

 |  21:00
PDL joacă cu rezervele

PDL a decis ieri, într-o şedinţă a Colegiului Director, să schimbe întreaga garnitură de miniştri a partidului pentru viitorul Cabinet condus de Mihai Răzvan Ungureanu. O decizie curajoasă, având în vedere faptul că majoritatea nou-propuşilor sunt nişte necunoscuţi chiar şi pentru membrii de rând ai PDL.

Liderii PDL au stabilit ieri în unanimitate de voturi să schimbe întreaga echipă ministerială a partidului. Fără excepţie. Decizia a fost luată ieri, la prânz, la capătul unor şedinţe prelungite, care s-au desfăşurat atât luni noapte, informal, cât şi marţi dimineaţă, în şedinţa Colegiului Director al PDL.

Lista noilor miniştri, care n-a fost încă făcută publică în mod oficial, conţine nume de care n-a auzit aproape nimeni, niciodată: Stelian Fuia - Agricultură, Claudia Boghievici - Muncă, Răzvan Mustea - Comunicaţii, Cătălin Baba - Educaţie, Gabriel Berca - Interne, Andreea Paul-Vass - Economie, Bogdan Drăgoi - Finanţe, Cristian Petrescu - Dezvoltare Regională şi Turism, Alexandru Nazare - Transporturi.

Aproape toţi cei menţionaţi mai sus au fost în ultimii ani consilieri, colaboratori angajaţi în aparatul de lucru al unor foşti demnitari. Un fel de garnitură de rezerve. Cristian Petrescu, spre exemplu, propunerea pentru Ministerul Turismului, a fost unul dintre colaboratorii lui Adriean Videanu în Primăria Capitalei. Cătălin Baba, propunerea pentru Ministerul Educaţiei, a lucrat în aparatul de lucru al premierului Boc şi ulterior ca secretar de stat la ministerul pe care îl va conduce. Andreea Paul-Vass a fost consiliera lui Theodor Stolojan şi, ulterior, a premierului Emil Boc.  Alexandru Nazare, propunerea pentru Transporturi, a intrat în administraţia publică în calitate de consilier al Ancăi Boagiu, căreia i-a fost consilier şi ulterior secretar de stat la minister.

Cum explică Boc schimbările

„Această decizie politică este luată în urma consultărilor cu miniştrii Cabinetului în exerciţiu. Nu este un gest de frondă la adresa miniştrilor din Cabinet, ci este un gest de responsabilitate şi de apreciere politică“, a afirmat Emil Boc la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL. El spune că în unanimitate de voturi s-a descis ca toţi miniştrii din Cabinet să facă „un pas înapoi”.

UDMR şi minorităţile pun condiţii

Pe parcursul negocierilor de ieri dintre PDL, UNPR, UDMR şi grupul minoritarilor au apărut informaţii cu privire la o posibilă retragere a  vicepremierului Marko Bela din noua structură guvernamentală. Marko Bela a afirmat însă că, deocamdată, nu s-a pus problema plecării sale din Guvern. „Deocamdată discutăm prezenţa noastră, a UDMR, în Guvern, în ce fel şi cu ce program şi după aceea discutăm echipa. Depinde cum arată formula”, a afirmat fostul preşedinte al UDMR.

O poziţia similară a avut-o şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Varujan Pambuccian, liderul grupului, a declarat că o poziţie oficială a colegilor săi va fi anunţată abia joi dimineaţă. De unde rezultă că o stare de incertitudine faţă de validarea în Parlament a noului guvern Ungureanu va exista cel puţin încă două zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: Guvernul Ungureanu, PDL, miniştriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image