2017-01-22 12:17

EVENIMENT


Pe urmele şpăgii pentru Borbely. Procurorii DNA au verificat calitatea lucrărilor de renovare a apartamentului deţinut de ministrul mediului

 |  18:59
Pe urmele şpăgii pentru Borbely. Procurorii DNA au verificat calitatea lucrărilor de renovare a apartamentului deţinut de ministrul mediului

Procurorii anticorupţies-au prezentat, ieri-dimineaţă, la apartamentul din Capitală pe care firmaLescaci Com, aparţinând lui Ioan Ciocan din Certeze, l-ar fi renovat pentru aobţine, prin intermediul lui Laszlo Borbely, ministrul mediului, contracte cuApele Române, locuinţă deţinută, se pare, de o rudă a ministrului.

Reprezentanţi ai DNA Bucureştis-au prezentat, ieri-dimineaţă, la apartamentul din strada Biserica Amzei carear aparţine unei rude a ministrului mediului, Laszlo Borbely. Apartamentul arfi fost renovat de patronul unei firme din Negreşti Oaş, pentru a obţine contractecu Administraţia Naţională Apele Române.

De altfel, în cursul zileide luni, apartamentul din Capitală a fost sigilat de reprezentanţii DNA Oradea.La percheziţie, nici un membru al familiei ministrului Laszlo Borbely nu seafla în apartamentul cu pricina. Surse judiciare ne-a informat că anchetatoriiau intrat cu chei potrivite. “N-am spart nimic. Era păcat să distrugem ceva.Este prea frumos”, au declarat surse judiciare. Nu este exclus ca însuşicertezeanul să le fi dat anchetatorilor cheile apartamentului, ori acestea aufost găsite în una din locaţiile percheziţionate. Aceleaşi surse judiciare audeclarat că au intrat în apartament cu cheile care se aflau la administratorfiindcă după renovarea acestuia nu a locuit nimeni în el.

Acuzaţiile DNA

Procurorii din cadrulServiciului Teritorial Oradea al DNA au început urmărirea penală împotrivaomului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumpărare de influenţă, precum şi împotrivalui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului mediului, Laszlo Borbely,pentru complicitate.

Potrivit unui comunicatDNA, pe 5 iulie, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă deIoan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş,pentru cumpărare de influenţă, dar şi faţă de Szabolcs Szepessy, consilierpersonal al ministrului mediului şi pădurilor, pentru complicitate la cumpărarede influenţă. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale reiese că în cursulanului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei SCLescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul lui Szabolcs Szepessy, consilierpersonal al ministrului mediului, a cumpărat influenţa ministruui LaszloBorbely "prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare aunui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuialasocietăţii sale". Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prinintermediul influenţei de care se bucură ministrul mediului, de contracte cuAdministraţia Naţională Apele Române (instituţie aflată în coordonarea acestuiminister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractateanterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie, susţinprocurorii anticorupţie.

Celor doi li s-au adus lacunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedurăpenală, precizează DNA.

Szabolcs Szepessy este fiullui Laszlo Szepessy care este consilierul vicepremierului Marko Bela, la UDMR. “Amfost şef de cabinet pe vremea când Marko Bela era preşedinte al partidului”, adeclarat Szepessy Laszlo.

Contract obţinut luna trecută

Contractul pentru care, separe, ministrul mediului a intervenit la Apele Române a fost obţinut de firmacondusă de Ioan şi Vasile Ciocan, Lescaci Com SRL, în 24 iunie 2011. Acesta afost încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad şi prevedeconstruirea unor poldere pe râul Bahlui, aval şi amonte de localitatea PoduIloaiei. Lucrarea se înscrie în cele de reducere a riscului de inundaţii înbazinul hidrografic Prut-Bârlad. Finanţarea se va realiza astfel: de la Bugetulde Stat, prin Bugetul Ministerului Mediului şi din Grantul UE - Fondul deCoeziune în cadrul POS Mediu Axa Prioritară 5 şi se ridică la peste 41,5milioane de lei fără TVA.

Un alt contract obţinutanul acesta este cel încheiat cu Administraţia Naţională Apele Române -Administraţia Bazinală de Apă Siret. Acesta a fost încheiat pe 28 ianuarie 2011şi prevede execuţia lucrărilor de construcţii necesare pentru realizareaobiectivului de investiţii „Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râulBistriţa, sector Borca-Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Lucrările propuse a seexecuta sunt situate în partea vestică a judeţului Neamţ, pe teritoriul localităţilor:Borca, Poiana Teiului, Fărcaşa. Preţul acestui contract este de peste 29 demilioane de lei fără TVA.

Laszlo Borbely:„Comunicatul DNA este nefondat”.

MinistrulMediului, Laszlo Borbely, a afirmat miercuri că nu are nici un fel de implicareîn situaţia relevată de cercetarea DNAîn care apare menţionat şi numele său, susţinând că argumentele DNA sunt nefondate. "Ceea ce pot să spun,foarte răspicat şi foarte ferm: nu am nici un fel de implicaţie în aceastăpoveste. Ceea ce apare în comunicatul DNAeste nefondat", a afirmat Borbely. El a adăugat că nu comentează alteaspecte deoarece "justiţia e liberă, trebuie să-şi facă datoria, evident. Darîn momentul de faţă şi eu ştiu cât ştiţi şi dumneavoastră din comunicat",a spus liderul UDMR.

Borbely, apărat de colegii maghiari. UDMR construieştemarele zid unguresc

UDMR se solidariezază înjurul ministrului mediului Laszlo Borbely, suspectat în acest moment de corupţie,în urma apariţiei numelui său într-un dosar instrumentat de DNA. Liderii formaţiuniimaghiare declară că Borbely este un politician serios şi că sunt convinşi că înurmătoarele zile va convinge cu nevinovăţia sa.

„Domnul ministru Borbelyeste un om foarte muncitor, un om foarte corect şi serios, are susţinereapolitică a UDMR în continuare şi sunt convins că în câteva zile aceste acuzaţiilansate prin presă se vor dovedi că nu sunt corecte, nu sunt adevărate, că suntfalse. Borbely Laszlo este un ministru bun, un om politic foarte bun, care nuse aventurează în astfel de chestiuni”, a afirmat ieri preşedintele UDMR KelemenHunor. Spre deosebire de Hunor, ale cărui declaraţii au fost „prudente”,deputatul udemerist Petru Lakatos afirmă că apariţia lui Borbely într-un dosarDNA nu este o coincidenţă. „S-a deschis sezonul de pescuit şi vânătoare laliderii UDMR”. Lakatos susţine că dosarul în care e implicat şi ministrulmediului reprezintă o consecinţă a opoziţiei UDMR faţă de propunerile prezidenţialevizând regionalizarea şi votul prin corespondenţă.

PDL nu comentează

Nici premierul Emil Boc şinici liderii PDL nu au dorit să comenteze subiectul. Reacţiile primului-ministruşi ale prim-vicepreşedintei PDL Roberta Anastase au fost trase la indigo: deocamdatănu există nici o înştiinţare oficială de la DNA privind persoana lui Borbely,tema va fi comentată doar dacă va veni înştiinţarea de la DNA.

Reamintim că numeleministrului mediului figurează într-un dosar DNA în care consilierul său personalSzepessy Szabolcs şi omul de afaceri Ioan Ciocan sunt acuzaţi de cumpărareainfluenţei lui Laszlo Borbely, în scopul obţinerii de către firma lui Ciocan aunor contracte de la minister. Până în acest moment, direcţia anticorupţie nul-a pus sub acuzare pe Laszlo Borbely. Nici ministrul nu a făcut vreo declaraţiepublică pe acest subiect, fiind încă absent din ţară. (IonutDumitrescu)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17

Mai multe imagini:
Pe urmele şpăgii pentru Borbely. Procurorii DNA au verificat calitatea lucrărilor de renovare a apartamentului deţinut de ministrul mediului
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image