2017-01-23 00:36


Pescador turcesc, prins la braconat în apele României, scufundat de echipaj

 |  18:29
Pescador turcesc, prins la braconat în apele României, scufundat de echipaj
Pescadorul turcesc depistat vineri depoliţiştii de frontieră români şi urmărit peste 40 de mile în Marea Neagră s-ascufundat în apele din zona economică exclusivă a Bulgariei, după ce a ars, 14marinari turci fiind reţinuţi, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPFR, FabianBădilă.

Pescadorul a fost reperat în jurulorei 04.30, la aproximativ 60 mile marine distanţă de ţărm, în zona economicăexclusivă a României. Astfel, o navă din cadrul Grupului de Nave Constanţa s-adeplasat în zonă pentru efectuarea verificărilor legale. La ora 08.48 navaturcească Ahmet Comoglu (pescador), pavilion Turcia, a fost identificată, însăechipajul a refuzat să se supună somaţiilor radio şi prin sistemele acustice şiluminoase.

Comandantul pescadorului, a precizatFabian Bădilă, a refuzat să oprească pentru efectuarea verificărilor legale,fapt pentru care poliţiştii de frontieră au executat mai multe focuri de avertismentcu armamentul din dotare. În total 60, dintre care 30 la nivelul liniei deplutire, în zona sistemului de propulsie. Bădilă a subliniat că nu s-a pututexecuta foc în plin deoarece echipajul a stat tot timpul pe puntea navei şiexista riscul ca marinarii să fie răniţi. Urmărirea a continuat în zonaeconomică exclusivă a Bulgariei, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română,în conformitate cu protocoalele de cooperare încheiate cu statele riveraneMării Negre, a informat Poliţia de Frontieră a Republicii Bulgaria şi Garda deCoastă a Turciei.

Incendiat cu fumigene

Abia la ora 13.00 pescadorul a oprit,iar membri ai echipajului au aprins fumigene la bordul navei - o practică desîntâlnită în rândul braconierilor pentru a sugera că fuga a fost generată de odefecţiune sau pentru a fi lăsaţi în pace.

Un echipaj al Poliţiei de Frontieră aurcat la bord, ocazie cu care s-a stabilit că la compartimentul motoare alnavei izbucnise un incendiu, iar la bord se afla un membru al echipajului careprezenta o rană superficială la nivelul piciorului stâng. Imediat a fostacordat primul ajutor, starea de sănătate a marinarului fiind în afara oricăruipericol. Echipajul turcesc a fost transferat la bordul navei Poliţiei deFrontieră.

Poliţiştii de frontieră au încercat săstingă incendiul de la bordul navei turceşti, în vederea remorcării acesteiacătre portul Constanţa, însă nu au reuşit, iar vasul s-a scufundat.

"Poliţia de Frontieră Română aacţionat şi şi-a exercitat prerogativele cu respectarea strictă a prevederilorlegale interne şi internaţionale în vigoare", a declarat Bădilă, care aprecizat că "autorităţile române competente sunt hotărâte să combată cufermitate repetarea acestui tip de incidente frecvente, care au dobândittendinţe de veritabil fenomen, inclusiv având în vedere obligaţiile pe careRomânia şi le-a asumat în calitate de viitor stat membru al Spaţiului Schengen.România este decisă să respecte cu stricteţe angajamentele asumate pentruprotejarea Spaţiului Schengen".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-04-20

Mai multe imagini:
Pescador turcesc, prins la braconat în apele României, scufundat de echipaj
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image