2018-12-16 17:58


Peste 100 de mineri, blocați în Salina Dej. Protestul lor e susținut de autoritățile locale

 |  18:15
Peste 100 de mineri, blocați în Salina Dej. Protestul lor e susținut de autoritățile locale

Peste 120 de mineri de la Salina Ocna Dej s-au blocat în subteran pentru a protesta față de diminuarea fondului de salarii, unii dintre ei aflându-se acolo de peste 30 de ore. Unul dintre mineri a fost la un pas de leșin, dar medicii au intervenit la timp și i-au acordat îngrijiri de specialitate.

Încă de vineri dimineața minerii s-au blocat în salină. Activitatea a fost oprită în subteran, dar și la suprafață. Minerii de la suprafață s-au aliat cu cei din subteran și au blocat toată activitatea salinei. La poarta salinei stau să încarce sare zeci de TIR-uri, din țară și străinătate, dar nu se știe când acest lucru va fi posibil, informează Someșanul.

Minerii cer demisia directorului general al societății naționale a sări, Alexandru Duca, asta după ce a diminuat fondul de salarii. Mai mult de atât, Duca trebuia să ajungă la negocieri vineri seara, dar nu a ajuns nici sâmbătă la pranz. Asta a pus paie pe foc și i-a ambiționat pe angajații salinei să continue protestul.

Liderii de sindicat, prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan și primarul Dejului, Morar Costan, le dau dreptate minerilor. Acestora li s-a micșorat fondul de salarii față de anul trecut, asta cu toate că minerii au făcut mai mult decât planul stabilit.

Minerii din subteran primesc de la colegii lor hrană, apă și fructe.

În scop preventiv, la Salina Ocna Dej este o ambulanță SMURD, polițiști și jandarmi.

Directorul general al Companiei Naționale a Sărnii, Alexandru Duca, a ajuns în urmă cu câteva ore la Dej, pentru a purta discuții cu angajații și reprezentanții sindicatului. Acesta a desfăcut contractul de muncă al unui angajat din conducerea Salinei Ocna Dej.

În urma discuțiilor purtate, cele două părți nu au ajuns la nicio înțelegere astfel că, atât minerii cât și angajații de la suprafață sunt deciși să coboare în mină și sa continue protestul. Ca semn de protest, autoturismul lui Alexandru Duca a fost blocat cu un stivuitor, iar poarta societății a fost închisă pentru ca acesta să nu poată ieși.

Cinci mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, sâmbătă, aceștia acuzând dureri de cap, stări de leșin și senzații de vomă. Alți doi mineri au ajuns la spital, unul dintre ei cu hipertensiune și altul cu leșin. În prezent, alte persoane au nevoie de atenție specială din partea medicilor.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor.

„Eu sunt la Dej în continuare. Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran şi ne-au spus că nu renunţă la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a afirmat Vuşcan.

Salina Ocna Dej este o sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SA, având ca obiect de activitate extragerea, prepararea şi comercializarea sării geme. Sarea extrasă de la Dej este folosită, în special, în industria chimică, precum şi în industria alimentară şi în consumul uman direct. În prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-20

GALERIE MEDIA


TAGURI: protest mineri dej
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...