2019-01-23 06:20


Peste o sută de oameni salvaţi din calea viiturilor. Inundaţiile au afectat sute de gospodării

 |  18:58
Peste o sută de oameni salvaţi din calea viiturilor. Inundaţiile au afectat sute de gospodării
Eduard Ivaşcu

Pompierii au salvat 116 persoane care au rămas blocate în urma viiturilor, cele mai multe din judeţele Giurgiu şi Vaslui, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Ploile au făcut şi pagube materiale, peste 80 de gospodării fiind inundate în judeţul Călăraşi, iar în Constanţa mai multe străzi au fost inundate şi distruse de ape.

"În ultimele 24 de ore, peste 600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în special pompieri din Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, au acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor hidrologice şi meteorologice periculoase, înregistrate în localităţi din 11 judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit MAI, în ultimele 24 de ore au fost salvate din calea viiturilor 116 persoane, cele mai multe din judeţele Giurgiu şi Vaslui, unde au fost sesizate 78 şi, respectiv, 35 de cazuri. Echipele de intervenţie au salvat cinci adulţi şi trei copii rămaşi blocaţi din cauza viiturii într-un autoturism şi un microbuz pe DJ 229, între localităţile Nicolae Bălcescu şi Iulia.

De asemenea, în municipiul Tulcea s-a intervenit pentru salvarea a două persoane rămase blocate în maşină, a precizat sursa citată. Peste 80 de gospodării din Olteniţa şi Budeşti, judeţul Călăraşi, au fost inundate, duminică, după ce în zonă a plouat torenţial timp de câteva ore, judeţul fiind sub avertizare de cod galben de precipitaţii. Mai multe străzi din municipiul Constanţa, municipiul Medgidia şi oraşul Cernavodă au fost inundate, iar altele distruse în urma ploilor puternice. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, la faţa locului au intervenit 70 de pompieri militari care erau de serviciu duminică şi lucrători chemaţi din turele libere. Potrivit ISU, nu au fost înregistrate victime în urma inundaţiilor.

Debite în creştere pe râuri

Debitele au fost în creştere pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Bârlad, dar şi pe afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea, în urma efectului combinat al precipitaţiilor căzute şi al propagării, echipele „Apelor Române” fiind pregătite să intervină cu materiale şi utilaje, după ce a fost impusă starea de vigilenţă maximă şi monitorizarea permanentă. Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române”, creşteri importante de debite s-au înregistrat pe râurile din bazinul Bârlad şi pe cele din spaţiul hidrografic Dobrogea. Astfel, în aceste zone, s-au produs scurgeri importante, cu efecte de inundaţii locale, pe torenţi, pâraie şi râuri mici necadastrate. Pagubele înregistrate au fost cauzate de cantităţile mari de precipitaţii căzute pe arii restrânse şi subdimensionarea sistemelor de canalizare din zonele afectate. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în bazinul Vedea, respectiv de peste 100 litri/metrul pătrat. Cantităţi de peste 50 l/mp se înregistrează pe râurile: Bârlad, la staţiile Băceşti şi Negreşti (judeţul Vaslui), râul Râmnicu Sărat, la staţia Puieşti, râul Durduc, la staţia Frenciugi (judeţul Iaşi), pe râul Racova, la staţia Oprişiţa, pe râul Tutova, la staţia Rădeni, râul Berheci, la staţia Boşia. Prin urmare, au fost depăşite cotele de inundaţie pe râurile: Bârlad, la staţia Negreşti (peste 150 cm), Durduc, la staţia Frenciugi (peste 10 cm), Racova, la staţia Oprişiţa (cu 15 cm), pe râul Tutova, la staţia Rădeni (cu 81 cm).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: oameni, evacuate, viituri, ploi, gospodarii, afectate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...