2017-01-17 19:16

EVENIMENT


PF Lucian Mureşan, cardinal la ordinul Papei Benedict al XVI-lea

 |  13:37
PF Lucian Mureşan, cardinal la ordinul Papei Benedict al XVI-lea

Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, urmează să fie numit sâmbătă cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea.  Preafericitul Lucian va primi bereta roşie de cardinal în cadrul concistoriului din 18 februarie, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Preafericitul Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru şi Maria. A studiat teologia mai întâi la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Ioan Dragomir, Episcopul auxiliar al Maramureşului.

Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990 a condus Eparhia de Maramureş, mai întâi ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Din 26 mai 2003 este membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, numit de către Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: PF_Lucian_Muresan, cardinal, Papa_Benedict_al_XVI_leaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image