2019-02-21 01:49


Piaţa imobiliară s-ar putea dezgheţa uşor, anul viitor

 |  18:57
Piaţa imobiliară s-ar putea dezgheţa uşor, anul viitor

Preţurilede pe piaţa imobiliară au scăzut constant începândcu anul 2008, iar analiştii au păreri împărţite în ceea ce priveşte evoluţialor în anul care vine. „Preţurile s-au stabilizat deja. Nu ne mai putem aşteptala o scădere în 2011. În ultimul an, scăderea preţurilor a fost neclară, uniizic 10%, alţii 5%. Important e că a fost o scădere mică, şi sunt sigur că laanul nu se va mai înregistra nici o modificare la nivelul preţurilor”, adeclarat preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, Dragoş Vâlceanu. Acestaa precizat că se aşteaptă la o oarecare îmbunătăţire a situaţiei, anul viitor. “Nune aşteptăm ca cererea să scadă. Brokerii se întorc la treabă, oamenii tranzacţionează,deci e bine. Piaţa se echilibrează şi pe motiv că nu mai sunt speculanţi.Practic, pe piaţă acum este o cerere reală, adică vin oamenii care vor o locuinţăîn care să stea, nu cei care cumpără 100 de apartamente la speculă”. În opinialui Vâlceanu, “anul viitor, preţurile nu vor mai fluctua, pentru că au ajuns lao zonă de echilibru. Dacă mai scad, intră speculanţii, iar preţurile se întorcla nivelul precedent”.

Pe de altăparte, analistul imobiliar Radu Zilişteanu a afirmat, într-un interviu acordatimopedia.ro, că “piaţa imobiliară este extrem de sensibilă la cadrul economicgeneral şi ceea ce se întâmplă pe piaţa imobiliară este o reflectare a ceea cese întâmplă în economia românească în ansamblu. Anul 2011 nu se prevede a fi unan grozav, previziunile sunt de creştere a PIB-ului de până la 2% şi o astfelde creştere evident că nu ar da un impuls prea serios economiei româneşti. Deaceea, nu cred că piaţa imobiliară va avea elemente spectaculoase pe parcursulanului 2011, mai ales că şi creditarea pe acest segment este la cote extrem descăzute şi motivele care au dus la această situaţie sunt legate pe de-o partede teama băncilor că activele imobiliare aduse în garanţie s-ar putea depreciaîn continuare”.

Dateleimobiliare.ro arata ca în luna septembrie 2008, preţul pe metru pătrat al unuiapartament cu două camere era de 1.967 euro, ceea ce înseamnă că proprietariicereau în medie 108.000 de euro pe o locuinţă de 55 mp situată în Bucureşti.

În aceeaşilună, conform statisticilor existente pe situl indeximobiliar.blogspot.com,chiria medie solicitată de proprietari pentru un asemenea apartament era de 600de euro, chiria mediană fiind de 550 euro. Cu alte cuvinte, un apartamentvalora echivalentul a 180 de chirii medii lunare.

În mai2010, preţul aceluiaşi apartament a scăzut la 71.000 de euro, iar chiria mediea scăzut la 347 de euro, de unde rezultă că în acest moment, un apartamentcosta echivalentul a 205 chirii lunare medii. Toate acestea arată că în ultimulan, chiriile au scăzut cu cel puţin 10%, în timp ce preţurile apartamentelor aurămas constante.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-06-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...