2017-01-18 05:54

EVENIMENT


Poliţiştii de la PTF Albiţa ascundeau mita în şosete. Chiar şi în timpul controalelor la frontieră ’’tradiţia’’ de a lua ’’bani de pivă’’ era respectată

 |  19:58
Poliţiştii de la PTF Albiţa ascundeau mita în şosete. Chiar şi în timpul controalelor la frontieră ’’tradiţia’’ de a lua ’’bani de pivă’’ era respectată
Poliţiştiide la Punctul de Trecere a Fronterei Albiţa ascundeau mita în ciorapi când sefăceau controale, arată magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivareadeciziei de arestare preventivă. Judecătorii au calificat faptele lor cadeosebit de grave în condiţiile în care a primi mită devenise o “tradiţie” în PTFAlbiţa, iar poliţiştii nu o cereau doar de la traficanţi. Potrivit instanţei,poliţiştii de frontieră luau bani şi de la oameni oneşti care, pentru a nu fisupuşi unui control amănunţit, “trebuiau să plătească o adevărată taxă”,denumită “bani de pivă (n.n. - bere)”.

Instanţaface referire la înregistrările ambientale realizate de către anchetatori, deunde reiese că poliţiştii de frontieră luau mită chiar şi atunci când erau organizatecontroale, ascunzând banii în ciorapi. “În data de 8.01.2011, orele:- 19.34:08– 19.48:37, inc. Dieac Lucian pretinde şi primeşte 100 lei, precum şi mai multebancnote de 5 lei şi un leu pentru a nu-şi exercita în mod corespunzătoratribuţiile de serviciu.

DecebalBejan: (…) Faceţi acolo ceva şi gata!

Interlocutor:Ah, nu, am şi româneşti.

DieacLucian: Atunci şi româneşti!

Interlocutor:Româneşti nu am, decât vreo sută de lei moldoveneşti…Vezi tu ce faci cu ei…

D.B.ridică o bancnotă aşezată de Interlocutor pe masă, fără a se distinge cupiura.

D.B.: Dă şi de 5 şi 10 mii!

Interlocutor:Da, vi-i dau, că şi aşa nu am ce face cu ei.

Îndata de 11.01.2011, orele: 02.21:40 – 02.23:56 inculpatul Dieac Lucian pretindesume de bani, deşi constatase anumite nereguli:

DieacLucian: Măi, nu mai umbla cu bani peaici, înţelege, că e control!

Interlocutor:Am înţeles.

D.L.:Nu mai umbla, înţelege! Înţelege pentrutotdeauna! Prostul!

Interlocutor:Ajunge 40?

D.L.: Hai, aşteaptă-mă!

Interl.:Dar cum să fac?

D.L.:Dă-i ascuns! Pumnul strâns! Primeştebani pe care îi ascunde la ciorap. Practic, prin atitudinea sa, agentulde poliţie Dieac Lucian determina persoanele care doreau să tranzitezefrontiera să dea mită, în unele cazuri precizând expres care era «preţulneglijenţei sale»”, arată magistraţii în motivarea deciziei de arestare preventivă.

LaPTF Albiţa era o tradiţie să dai “bani de pivă”

Curtea de ApelBucureşti reţine, în documentul citat, că poliţiştii de frontieră nu semulţumeau să ceară mită de la traficanţi, aceştia luau bani şi de la oameniioneşti care, potrivit instanţei, plăteau “o adevărată taxă” pentru a trece,chiar în condiţiile în care aveau acte în regulă. “Mai grav este, aşa cum s-adetaliat anterior, că pretinderea şi primirea mitei nu se limita doar la cazurile«special», când existau nereguli ce ar fi trebuit constatate de poliţiştii defrontieră, ci era extinsă şi asupra cetăţenilor oneşti care, foarte probabil,nu ar fi trebuit să întâmpine probleme la tranzitarea Punctului de Frontieră,dar care trebuiau să ofere o adevărată «taxă» pentru a nu fi supuşi «rigorii»acestor funcţionari publici”, arată instanţa. Relevantă în acest caz esteînregistrarea din 11 ianuarie 2011, când un poliţist de frontieră i-a cerut“bani de bere” unui cetăţean care nu-i pusese bani în paşaport, explicându-i căasta e “tradiţia”. “În tura din 11/12.01.2011, în intervalul orar 23.42:20 –23.46:00, Lădaru George Valentinpretinde şi primeşte mită de la o persoană care tranzitează frontiera şi careiniţial nu pusese bani în paşaport: «Piva (n.n. - berea) aia care… nu ştii despre ce vorbesc,nu? Tradiţia? Nici asta nu ştii!»”, reţin magistraţii în motivarea deciziei dearestare.

Luaubani fără remuşcări, reprezentând autoritatea

Curteade Apel Bucureşti a apreciat că poliţiştii de la PTF Albiţa au transformat oinstituţie a statului într-o “activitate de făcut bani”, fără să aibă“remuşcări sau probleme de conştiinţă”. “Inculpaţii s-au folosit în acest cazde încrederea acordată prezumat de statul român că aceşti funcţionari ai statuluiîşi vor exercita atribuţiile cu onestitate, respectând şi aplicând corectlegile şi jurământul specific acestei funcţii atât de importantă - respectarealegalităţii la frontiera de stat a României. Prin modalităţile concrete deoperare, prin repetabilitatea şi întinderea temporală a activităţilorinfracţionale, inculpaţii, fără remuşcări sau probleme de conştiinţă, autransformat o instituţie a statului într-o «activitate» de făcut bani,prejudiciind grav ideea de autoritate,pe care o reprezentau, precum şi prestigiul statului”, mai aratăjudecătorii în documentul citat. Peste 30 de poliţişti de frontieră de la PTFAlbiţa au fost arestaţi, săptămâna trecută, prin decizia Curţii de ApelBucureşti, aceştia fiind cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţionalşi luare de mită. Alţi opt poliţişti, printre care şi şeful PTF, Daniel Corban,au fost lăsaţi în libertate de instanţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image