2017-01-23 12:34


Poliţiştii ies din nou în stradă… la miting

 |  18:45
Poliţiştii ies din nou în stradă… la miting

Poliţiştii ies din nou în stradă. Mâine, membriiSindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual vor protestaîn faţa Parlamentului, chiar în ziua dezbaterii proiectului de lege privinddisponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi PersonaluluiContractual (SNPPC) organizează mâine un miting de protest la PalatulParlamentului, de la ora 9.30, la intrarea de pe latura Parc Izvor. Deasemenea, la protest participă angajaţi ai Ministerului Administraţiei şiInternelor şi membrii lor de familie. "Scopul protestului estesensibilizarea parlamentarilor pentru a da un vot negativ proiectului de legeprivind încadrarea MAI în bugetul alocat. Actul normativ, care esteplanificat marţi, 10 mai, pentru votul final, urmează să reglementeze odisponibilizare masivă a personalului din MAI precum şi anularea mai multordrepturi cuvenite, prin lege, celor disponibilizaţi", reiese dintr-uncomunicat al SNPPC.

Potrivitaceluiaşi comunicat, SNPPC este împotriva proiectului de lege iniţiat de cătreMAI, atât din cauza consecinţelor sale periculoase pentru ordinea publică,dar şi din punct de vedere etic-social. "Reprezentantul MAI a dezinformatcomisiile parlamentare asupra numărului real de poliţişti care funcţionează înRomânia şi a conexat fals diverse informaţii europene, doar pentru a susţineiniţiativa legislativă a ministerului. SNPPC a demascat dublul standard alevaluărilor MAI şi l-a prezentat deputaţilor, împreună cu altecontraargumente", se mai arată în comunicat.

Înplus, SNPPC susţine că reducerea considerabilă a numărului real de poliţişti vapune în pericol calitatea ordinii publice în România şi va afecta procesul deaderare la spaţiul Schengen.

Aviz favorabil laCamera Deputaţilor

Comisiilereunite de administraţie şi apărare ale Camerei Deputaţilor au decis, săptămânatrecută, să adopte un raport favorabil proiectului de lege care vizeazădisponibilizările din MAI. Cele două comisii au decis, cu 27 de voturi pentruşi unul împotrivă,să adopte favorabil doar raportul Comisiei de administraţie,cel care a dat liberdisponibilizărilor, respingându-l pe cel de laComisia de apărare, care decisese împotrivă.

Proiectulde lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare lanivelul MAI, inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat, laînceputul lunii martie, de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere înprocedură de urgenţă. Bugetul MAI pentru acest an este de aproximativ 1,7miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şidisponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape. Potrivitbugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 deangajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000. În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile deordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielilede personal, conform aceluiaşi document.

MAIafirma, la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri deredimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare,soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual,România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 lasută peste media europeană. Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, laacea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri specialepentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şicriteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal. În expunerea demotive pentru adoptarea peroiectului de lege se arăta că programul anticriză -susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială -reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizareacondiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi săpregătească redresarea economică. Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fireduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image