2017-01-18 20:49

EVENIMENT


UPDATE. Polițiștii Secțiilor 1 și 3, acuzați și de tortură și sechestrare de persoane

 |  10:49
UPDATE. Polițiștii Secțiilor 1 și 3, acuzați și de tortură și sechestrare de persoane

Procurorii bucureşteni au emis 82 de mandate de aducere în dosarul celor 31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru mai multe infracţiuni, de la luare de mită la lipsire de libertate şi chiar tortură.

Cele 82 de mandate de aducere sunt puse în executare de poliţişti, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Mai mult, în acest caz au fost făcute 30 de percheziţii, în baza unor autorizaţii emise de intanţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală, ]n 6 ianuarie, față de 31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, care sunt cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie sau chiar lipsire de libertate. În funcţie de faptele reţinute în sarcina acestora, poliţiştii sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau chiar tortură.

Agenţii de la Secţiile 1 şi 3 Poliţie din Bucureşti ridicaţi de ofiţerii DGA sunt suspectaţi că ar fi primit mită sume cuprinse între 100 şi 300 de lei.

Pe de altă parte, anchetatorii au informaţii că o parte din agenţii de poliţie vizaţi de percheziţiile de marţi dimineaţa ar fi luat bani sub formă de taxă de protecţie de la prostituate, pentru a nu le amenda. Astfel, dacă în cazul sumelor de bani primite pentru a nu sancţiona şoferii care nu aveau ITP-uri valabile există probe, în timpul desfăşurării anchetei au apărut şi informaţii că unii dintre agenţi ar fi luat taxă de protecţie de la prostituatele din centrul Bucureştiului, însă aceste date urmează să fie confirmate sau infirmate de anchetă.

De asemenea, anchetatorii au probe în cazul a zeci de agenţi de la cele două secţii din Capitală, însă numărul celor care vor fi audiaţi se ridică la peste 40, printre care se află şi persoanele de la care poliţiştii ar fi luat mită. Unul dintre agenţi, care nu s-a prezentat la serviciu în ziua descinderilor, este căutat de anchetatori, pentru a fi dus la audieri.

Ofiţerii DGA au descins, dimineaţă, la locuinţele a zeci de poliţişti din Bucureşti, precum şi la Secţiile 1 şi 3 Poliţie unde lucreză aceştia, agenţii fiind suspectaţi de luare de mită. Agenţii vizaţi de percheziţii, majoritatea de la ordine publică, care aveau competenţe şi pe linie rutieră, sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi prinşi în trafic fără ITP valabil. În aceste cazuri, poliţiştii negociau cu şoferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumită sumă agentului, scăpa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistentă, deşi sancţiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi imposibilitatea de a mai circula.

De asemenea, agenţii sunt suspectaţi că, în alte cazuri, deşi constatau abateri pe linie de ordine publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Anchetatorii au început cercetările în acest caz în urmă cu mai multe luni, după ce au primit informaţii de la conducerea Poliţiei Capitalei şi de la IGPR. Cei 32 de poliţişti au fost monitorizaţi timp de mai multe luni. Ofiţerii DGA au avut infiltraţi agenţi sub acoperire pentru a proba activităţile ilicite ale agenţilor bucureşteni.

Acţiunea demarată marţi dimineaţa este coordonată de Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, Jenică Arion, directorul DGA, şi Niculae Marinescu, adjunct la comanda Poliţiei Capitalei. Ofiţerii DGA au desfăşurat această anchetă în colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

UPDATE. Prostituată bătută și sechestrată la Secția 3 Poliție

Doi dintre poliţiştii din Bucureşti ridicaţi de ofiţerii DGA sunt suspectaţi că, în cursul anului trecut, ar fi ridicat o prostituată de pe stradă, pe care ulterior ar fi reţinut-o şi agresat-o o noapte întreagă în sediul Secţiei 3.

Se pare că incidentul ar fi avut loc în luna noiembrie 2011, când prostituata a fost ridicată de pe stradă. Mai mult, sursele NewsIn au precizat că femeia ar fi fost agresată de cei doi agenţi de poliţie, care ar fi sechestrat-o în sediul Secţiei 3 Poliţie.

12 procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti fac cercetări în dosarul în care sunt urmăriţi penal 31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Bogdan Staicu.

Procurorul Bogdan Staicu a amintit că, pe data de 6 ianuarie, Parchetul Capitalei a dispus începerea urmăririi penale pe numele a 31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Bucureşti, pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la prostituţie sau proxenetism, lipsire de libertate şi tortură.

De asemenea, Staicu a punctat că în acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere, iar audierile sunt făcute de 12 procurori de la Parchetul Capitalei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al DGA, Monica Dajbog, a spus că cercetările în acest caz au fost făcute de Direcţia Generală Anticorupţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul IGPR şi SRI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: polițiști, sechestrare, torturaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image