2017-01-21 00:08

EVENIMENT


Poluarea fonică ne distruge sănătatea. Bucureştiul, printre cele mai zgomotoase capitale europene

 |  18:18
Poluarea fonică ne distruge sănătatea. Bucureştiul, printre cele mai zgomotoase capitale europene
Capitala ţării figurează înstatisticile de specialitate ca una dintre cele mai poluate oraşe ale lumii dinpunct de vedere fonic. Medicii avertizează că expunerea prelungită a uneipersoane într-un mediu zgomotos poate provoca boli cardiovasculare,hipertensiune arterială, stări depresive şi de anxietate.Harta poluării fonice

S-adescoperit şi principalul vinovat: traficul rutier, prin interacţiunea dintreanvelope şi carosabil, zgomotul produs de motoare şi sistemele de evacuare aleautoturismelor. În ţările nordice, autorităţile au luat măsuri prin modificareaparametrilor tehnici ai vehiculelor şi chiar adaptarea arhitecturii unor clădiri,astfel încât locuitorii să fie mai bine protejaţi. La noi, încă nu. Dar cine ştie?Primăria Capitalei a elaborat doar o hartă cu zonele cele mai afectate, primade acest gen, ca să ştim cu toţii cum stăm la capitolul „gălăgie”. Conformacesteia, suprafeţele cele mai poluate fonic sunt Bdul Ghencea, cu 81 dedecibeli, urmată de Bdul Magheru, cu 80. Acestora li se adaugă Str. MihaiEminescu şi Viitorului, Bdul Ferdinand, Bdul Mihai Bravu şi cartierul Militari.La polul opus se află Str. Paşcani din Dr. Taberei, unde aparatul a înregistratdoar 58 de decibeli. Acestea, în condiţiile în care la nivelul UE, limitamaximă admisă este de 50 de decibeli.

Copiii pot deveni nervoşi

Cercetările recente efectuate de specialiştii în domeniuarată că, pentru a nu afecta sănătatea, presiunea acustică normală în timpulnopţii nu ar trebui să depăşească 30 de decibeli. În realitate,zgomotul nocturn sare peste 55 de decibeli. Din această cauză, numărul celorcare adorm greu este în continuă creştere. Mulţi se trezesc frecvent noaptea şi sunt depresivi a doua zi după un somnagitat. Apar apoi probleme în plan profesional, nervozitate şi sensibilitate laorice sunet sau apatie. Scad performanţele la locul de muncă şi capacitatea deconcentrare. Pentru că e mult zgomot de fond tot timpul în jur, mulţi încep săvorbească mai tare ca de obicei, iar unii se obişnuiesc chiar să strige, fărăsă realizeze acest lucru. Nu numai adulţii sunt afectaţi de zgomote, ci şicopiii, care pot avea probleme de comportament, devenind violenţi şirecalcitranţi. La şcoală au rezultate slabe, iar acasă se uită la televizor cuvolumul dat la maximum. Ei vor fi stresaţii şi depresivii de mâine.

Bormaşina, sport naţional

Bucureştenii care locuiesc în centrusunt mult mai stresaţi din cauza zgomotului decât cei de la marginea oraşului. Doar 10 minute de ascultat “vocea” străzii, la oră de vârf în Piaţa Uniriisau la Universitate, sunt suficiente pentru ca pulsul şi tensiunea nervoasă aunui om normal să crească. La inconfortul Bucureştiului pun însă umărul şilocuitorii lui, care manifestă o sete nebună pentru amenajări şi reamenajăriale spaţiilor de locuit sau pentru afaceri. Pe timp de criză, omul n-are banisă plece în concediu pe Coasta de Azur sau măcar la Amara, aşa că trece latreabă. Îşi face de lucru. Unii se „antrenează” cu bormaşina. „Pâr-pâr” în sus,„câr-câr” în jos. Folosirea acestei unelte atât de iubite a devenit sport naţionalîn România. E de-ajuns să vizitezi un cartier oarecare al Capitaleica să te convingi. Dacă nu se sparg pereţii unui apartament, se fixeazătermopane la etajul şase şi se dau găuri sănătoase la trei. Mă, rog, cât desănătoasă poate fi o gaură! După o scurtă pauză de bocăneli şi pârâituri, încare se mai aud, ca prin vis, anemice ciripituri de păsărele şi vreo două-treimanele combinate între ele, îţi zdruncină timpanele, din nou, un „şpiral” cepătrunde nemilos în pielea unui zid. Se construiesc balcoane la parter, apar caprin farmec aparate de aer condiţionat pe exteriorul clădirilor, se mutăpereţi, se ridică alţii noi, se desfiinţează uşi şi se pun alte ferestre,camerele prind alt contur, transformându-se în magazine sau firme de cosmeticăşi imobiliare. Ulterior li se schimbă destinaţia în bănci sau centre deconsultanţă. Alţi bani, altă distracţie, iar bormaşinile şi flexurile ”râd”voioase în mâinile meseriaşilor.

Alarmele auto declanşate în noapte,un alt factor de stres

Niciodată nu elinişte în vieţile noastre urbane, iar alarmele autoturismelor repezintă un altfactor de stres. Se aud, în special, de la maşinile second-hand, aduse cu mareefort din ţările civilizate. Deşi în Codul rutier există prevederi clarereferitoare la claxonatul între orele 21 şi 6 dimineaţa şi la faptul că oalarmă declanşată nu trebuie să dureze mai mult de un minut, pentru că altfelar atrage posesorului de autoturism o amendă de 100 de lei, nimeni nu ţine contde acestea. Nu reclamaţi însă, pentru că, buimaci de somn, oamenii legii arputea să vă amendeze tot pe dvs.!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image