2017-01-17 17:13

EVENIMENT


Ponta cere CSM anchetă în cazul „Chauncey Hardy”

 |  18:31

Ucigaşul baschetbalistului american, Chauncey Hardy, mort dintr-o lovitură de pumn într-un club din Giurgiu, a fost condamnat la doar cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Controversata sentinţă l-a indignat pe Victor Ponta şi l-a determinat să se adreseze printr-o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, Alina Ghica, dar şi procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Victor Ponta declară că, în urma sentinţei pe care a primit-o Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis Gypsy Gypsanu, are "un puternic sentiment de revoltă, ca jurist şi cetăţean român, fost magistrat şi conferenţiar universitar, doctor în disciplina Drept Penal, dar mai ales ca persoană publică  cu o absolută credinţă în necesitatea afirmării statului de drept".

Social-democratul crede că asemenea soluţie produce "o gravă şi ireparabilă atingere sistemului de justiţie". ""Doresc să vă aduc la cunoştiinţă că recenta sentinţă emisă de Secţia Penală a Tribunalului Giurgiu reprezintă un grav atentat la prestigiul şi integritatea sistemului de justiţie din România. Nu am dreptul procedural să contest, pe fond, decizia prin care Ionuţ Adrian Tănăsoaia a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Pedeapsa aplicată (dacă nu cumva chiar şi încadrarea juridică) este însă evident netemeinică şi de natură să producă o gravă şi ireparabilă atingere sistemului de justiţie din Romania, o stare de revoltă şi neîncredere în hotărârile acesteia", scrie Ponta.

Mai mult, spune şeful PSD, decizia "pătează" prestigiul judecătorilor. "Condamnarea la doar 5 ani de închisoare pentru uciderea cu violenţă, într-un spaţiu public, într-un caz mediatizat şi în care dubiile nu există - ridică semne de întrebare cu privire la modul în care procurorii şi magistraţii implicaţi şi-au făcut datoria. Românii văd cum justiţia dă verdicte total disproporţionate, în care un criminal este condamnat la doar 5 ani de închisoare, în timp ce în alte cazuri cu pericol social mult mai redus pedepsele sunt mai mari. (...) Am fost în mod constant, în activitatea mea publică, un apărător al independenţei şi prestigiului justiţiei din România, atât în faţa instituţiilor internaţionale (situaţia MCV), cât şi a presei naţionale sau a politicienilor demagogi. Dar acest caz nu face decât să confirme cele mai grave acuze aduse vreodată puterii judecătoreşti pătând iremediabil prestigiul acesteia", se mai arată în scrisoarea pesedistului.

La final, el îi cere şefei CSM, Alina Ghica, să dispună verificări a activităţii de ansamblu a Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu, iar pe procurorul general Laura Kovesi o roagă să ceară procurorilor să facă apel. "Vă rog Doamnă preşedinte a CSM să luaţi măsurile legale care se află în competenţa dvs. pentru a analiza activitatea de ansamblu a Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu, considerată în opinia publică ca protejând şi acceptând practicile de crimă organizată din raza sa de competenţă. Vă rog Doamnă Procuror General nu doar să solicitaţi procurorilor competenţi să utilizeze căile de atac legale împotriva acestei sentinţe vădit netemeinice, dar şi să acordaţi o atenţie specială acestei zone în care crima organizată este protejată direct de factori din justiţie care ar trebui tocmai să combată acest grav fenomen", afirmă Victor Ponta.

"Vă rog să înterpretaţi acest demers al meu ca neavând nicio conotaţie politică, ci doar reprezentând reflectarea unei opinii publice profund îngrijorată de o situaţie extrem de gravă şi de dăunătoare pentru justiţie şi statul de drept", conchide social-democratul.

Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, la cinci ani de închisoare pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care şi-a pierdut viaţa în octombrie 2011, după o altercaţie într-un club din Giurgiu, sentinţa nefiind însă definitivă.

Judecătorii au aplicat pedeapsa minimă, motivând că agresorul şi-a recunoscut şi regretă fapta.

La începutul lunii decembrie 2011, procurorii Parchetului Giurgiu l-au trimis în judecată pe Ionuţ-Adrian Tănăsoaia, zis "Gipsy Gypsanu", pentru loviri cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri, în dosarul privind decesul baschetbalistului american de la CSS Giurgiu, Hardy Chauncey.

Din probele strânse de procurori reiese că, pe 9 octombrie, la ora 4.13, Tănăsoaia, care era într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit şi apoi l-a lovit puternic cu pumnul în plină figură pe baschetbalistul american, care s-a dezechilibrat şi a fost proiectat cu capul de un plan dur.

"În urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, leziuni care au condus, câteva ore mai târziu (orele 19.10 ) la decesul acesteia. În acelaşi context, inculpatul Tănăsoaia Ionuţ-Adrian, prin scandalul provocat şi aducerea victimei în stare de inconştienţă, a creat o stare de temere, haos, agitaţie în rândul celor prezenţi, determinându-i pe aceştia să părăsească în mod precipitat clubul, tulburându-se astfel, grav ordinea şi liniştea publică", se arată în comunicatul remis de Parchetul General ăn 5 decembrie 2011.

Totodată, potrivit anchetatorilor, raportul medico – legal întocmit în cauză a concluzionat faptul că moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţa cardio-respiratorii consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-07-11

TAGURI: victor ponta, csm, ancheta, hardyComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image